image

Manchester United schakelt systemen uit wegens cyberaanval

zondag 22 november 2020, 10:30 door Redactie, 4 reacties

De Britse voetbalclub Manchester United is doelwit van een cyberaanval geworden waardoor het zich genoodzaakt zag om meerdere systemen uit te schakelen. Om wat voor aanval het precies gaat en hoeveel systemen er zijn getroffen wordt niet in het persbericht vermeld.

Wel stelt de voetbalclub dat er op het moment sprake van een it-verstoring is en er aan een oplossing wordt gewerkt. "Hoewel dit een geraffineerde aanval door georganiseerde cybercriminelen was, beschikt de club over uitgebreide protocollen en procedures voor dit soort situaties en oefent hier ook op. Onze digitale beveiliging herkende de aanval en schakelde getroffen systemen uit om de schade te beperken en data te beschermen", aldus de verklaring van Manchester United.

Wat de aanval geraffineerd maakte laat de voetbalclub niet weten. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat er gegevens van fans of klanten zijn buitgemaakt. Ook de systemen die voor de voetbalwedstrijden op Old Trafford worden gebruikt zijn gewoon operationeel.

Reacties (4)
22-11-2020, 14:53 door Anoniem
Een voetbalclub die hier op oefent. Ik geloof er helemaal niets van. De beveiliging herkende de aanval en schakelde getroffen systemen uit. Nou dan waren ze al begonnen met encrypten natuurlijk. Dat is geen IDS/IPS maar een panic procedure. Zelfs Manchester United speelt niet zo verdedigend.
22-11-2020, 16:35 door Anoniem
Misschien moet men maar eens verplichten dat de berichtgeving van dit soort incidenten door een onafhankelijke derde partij gedaan wordt.
22-11-2020, 19:46 door Anoniem
Door Anoniem: Een voetbalclub die hier op oefent. Ik geloof er helemaal niets van. De beveiliging herkende de aanval en schakelde getroffen systemen uit. Nou dan waren ze al begonnen met encrypten natuurlijk. Dat is geen IDS/IPS maar een panic procedure. Zelfs Manchester United speelt niet zo verdedigend.

Een beursgenoteerd bedrijf met een omzet van ~ 650 miljoen en wereldwijde zichtbaarheid - ik wil best geloven dat die een hoop IT processen , systemen en draaiboeken hebben.
Het is voor zo'n bedrijf in elk geval wel aan te raden - en waarschijnlijk verplicht als een deeltje van accountantsverklaringen.

Het maakt niet zoveel uit of ze nou voetbal leveren, of voetbalschoenen, of wat dan ook.

Of wat ze doen goed (genoeg) is - en effectief - dat zal blijken.
23-11-2020, 19:00 door Anoniem
Oh, ze zijn groot en rijk genoeg om nette IT systemen neer te zetten.
Maar als je beveiliging een aanval herkent, dan hoeft het geen systemen uit te zetten, want dan kan het ook de aanval blokkeren.
Systemen uitzetten is alleen nodig als de aanval niet herkent is en je te laat bent.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.