image

Politie Amsterdam en Midden-Nederland starten proef met mobiel dna-lab

maandag 23 november 2020, 10:09 door Redactie, 5 reacties

De politie Amsterdam en Midden-Nederland zijn een proef met een mobiel forensisch dna-lab gestart waardoor sporen van een misdrijf sneller kunnen worden onderzocht en geanalyseerd. Het mobiele lab bestaat uit een forensisch identificatie voertuig (FIV) dat is uitgerust om dna en andere sporen te onderzoeken.

Forensisch politiemedewerkers kunnen aanwezige dna-sporen onderzoeken en de data via een beveiligde verbinding naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sturen. Daar wordt de dna-data geanalyseerd en vergeleken met profielen in de dna-database. Duurt het proces om op een plaats delict aangetroffen dna-materiaal te laten analyseren normaal twintig dagen, door middel van het mobiele dna-lab kan dit binnen enkele uren worden gedaan.

Oorspronkelijk was de bus waarin het lab zich bevindt aangeschaft om bij terroristische aanslagen te worden ingezet. "Om mobiele dna-apparatuur zoals in de FIV-bus ook te kunnen inzetten bij andere zaken, was een wetswijziging nodig. Die is begin november doorgevoerd en daarmee kon de proeftuin van start. De bus is tot nu toe enkele keren ingezet. Omdat het om lopende opsporingsonderzoeken gaat, kan ik daar geen details over prijsgeven, maar de eerste ervaringen zijn positief", zegt projectleider Rob van der Veer.

Het Lectoraat Forensisch Onderzoek van de Politieacademie en Hogeschool van Amsterdam zullen de uitkomsten en effecten van het mobiele dna-lab onderzoeken. Zo wordt er gekeken of het gebruik van het lab leidt tot een ander of versneld opsporingsproces bij verschillende soorten zaken. Ook onderzoeken zij wat de effecten zijn op het werk van de mensen die in de strafrechtketen werken.

Reacties (5)
23-11-2020, 11:39 door Anoniem
Ik hoop voor mensen dat ze zich niet hebben laten testen op Corona anders zitten je dna gegevens ook in die database. Staan ze ineens bij je op de stoep omdat ze een match met jouw dna hebben gevonden (jazeker, dna is niet zo uniek als ons wijsgemaakt wordt, er zitten dubbelen bij! maar dat is 'verwaarloosbaar' toch? Tot je ermee geconfornteert gaat worden dan is het plots heel anders.).
23-11-2020, 12:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik hoop voor mensen dat ze zich niet hebben laten testen op Corona anders zitten je dna gegevens ook in die database. Staan ze ineens bij je op de stoep omdat ze een match met jouw dna hebben gevonden (jazeker, dna is niet zo uniek als ons wijsgemaakt wordt, er zitten dubbelen bij! maar dat is 'verwaarloosbaar' toch? Tot je ermee geconfornteert gaat worden dan is het plots heel anders.).

Identieke DNA strengen? Leuk bedacht. Ik zie graag onderbouwing van de uitspraak en vooral de bron waar je hebt gevonden dat DNA van verschillende personen100% identiek kan zijn. Eeneiige tweelingen kan je ook meteen in je bronvermelding meenemen.
23-11-2020, 12:43 door Anoniem
Oorspronkelijk was de bus waarin het lab zich bevindt aangeschaft om bij terroristische aanslagen te worden ingezet. "Om mobiele dna-apparatuur zoals in de FIV-bus ook te kunnen inzetten bij andere zaken, was een wetswijziging nodig. Die is begin november doorgevoerd en daarmee kon de proeftuin van start.

Hoe vermoeiend het ook is om steeds weer over een glijdende schaal te beginnen, blijkt deze toch iedere keer weer van toepassing. We hebben die bus nu toch, dus waarom gebruiken we die ook niet... Even een wetsuitbreiding afstempelen en door.
23-11-2020, 13:02 door Anoniem
Valt me altijd weer op hoe weinig kritisch journalisten zijn.
Dat de resultaten in een paar uren komen ipv 20 dagen komt natuurlijk helemaal niet omdat het een bus is.
Dat komt omdat het anders 19 dagen op een plank blijft liggen en vervolgens in dezelfde paar uur geanalyseerd word.

Het enige voordeel dat de bus kan leveren is het verpakken/verzenden van het materiaal van het plaats delict naar het lab. Laten we het ruim nemen: 1 dag.

Waarschijnlijk heeft iemand gedacht: doodzonde om zo'n dure bus maar een paar keer per jaar in te zetten.
Lijkt mij ook. Maar kom dan niet met die onzin over 20 dagen.
23-11-2020, 13:03 door Anoniem
Werd dat destijds bedoeld met die "schuivende panelen" (om de glijdende schalen de schalen te laten).
Er schuift zo wat op, maar ten nadele van de eindgebruiker/burger meestal.

Ik zie voorlopig geen enkele tegenbeweging,

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.