Een beveiligingslek in de server van de Duitse corona-app maakte het mogelijk voor aanvallers om op afstand en zonder authenticatie willekeurige code uit te voeren en bijvoorbeeld databasewachtwoorden te stelen. Dat ontdekten onderzoekers van GitHub Security Lab.
Net als de Nederlandse CoronaMelder kunnen gebruikers van de Duitse Corona-Warn-App, wanneer bevestigd is dat ze met corona zijn besmet, een code invoeren wanneer hun codes naar een centrale server worden gestuurd. Deze server controleert of de diagnosesleutels van de gebruiker wel geldig zijn. Bij het valideren van deze data ging de server de fout in en was het voor een aanvaller mogelijk om willekeurige Java-code of systeemcommando's op de Corona-Warn-App-server uit te voeren. Op deze manier was het bijvoorbeeld mogelijk om databasewachtwoorden te stelen.
Het onderliggende probleem heeft met Java Bean Validation te maken en zorgt ervoor dat de invoer van een aanvaller zo wordt verwerkt dat het uitvoeren van willekeurige Java-code mogelijk maakt. Een probleem waar GitHub in juli van dit jaar voor waarschuwde. Onderzoekers besloten naar projecten op GitHub te kijken die met dit probleem te maken hebben. Recentelijk werd deze scan herhaald, waarbij bleek dat de Corona-Warn-App kwetsbaar was.
"De kwetsbaarheid had de potentie om de integriteit van de Duitse coronareactie te beïnvloeden en rechtvaardigde een directe respons van ons team", zegt Alvaro Muñoz van GitHub Security Lab. Het beveiligingslek werd op 21 oktober aan SAP gerapporteerd, de ontwikkelaar van de Duitse corona-app. Op 27 oktober werd een beveiligingsupdate uitgerold, gevolgd door een meer robuuste fix op 1 november.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.