image

Facebook schikt zaak over gezichtsherkenning voor 650 miljoen dollar

donderdag 26 november 2020, 15:26 door Redactie, 3 reacties

Facebook heeft een massaclaim die in de Amerikaanse staat Illinois was aangespannen wegens het illegaal verzamelen en opslaan van biometrische data geschikt voor een bedrag van 650 miljoen dollar. Zo'n 1,57 miljoen Facebookgebruikers in de staat deden aan de massaclaim mee. Zij zullen elk meer dan 300 dollar ontvangen. Een derde van de 650 miljoen dollar is opzij gezet voor administratieve en advocaatkosten, meldt persbureau Bloomberg.

De massaclaim werd in 2015 door Facebookgebruikers uit de Amerikaanse staat Illinois aangespannen. Zij stellen dat het techbedrijf met tagsuggesties de Biometric Information Privacy Act van de staat heeft overtreden. Facebook gebruikte automatische gezichtsherkenningstechnologie om bij foto's die gebruikers hadden geüpload naamsuggesties te tonen van personen die op de beelden zichtbaar waren. Dit moest het taggen van foto's eenvoudiger maken, aldus het techbedrijf.

Volgens de klagers in deze zaak heeft Facebook op deze manier de foto's van miljoenen gebruikers in Illinois zonder toestemming verzameld en niet laten weten hoe lang de beelden bewaard bleven. De privacywet in de Amerikaanse staat verbiedt het zonder toestemming opslaan van biometrische gegevens van gebruikers. Facebook wilde de zaak eerst voor 550 miljoen dollar schikken, maar de rechter vond dat bedrag te laag. Daarop verhoogde het techbedrijf het schikkingsbedrag in juli naar 650 miljoen dollar.

Facebookgebruikers in Illinois konden zich tot 23 november voor een vergoeding aanmelden. Zo'n 1,57 miljoen mensen deden dit. Een aanzienlijk deel van de 6 miljoen inwoners van Illinois die in aanmerking voor een vergoeding kwam. Normaliter doet zo'n tien procent van de mensen die aanspraak kunnen maken mee aan een massaclaim, aldus Bloomberg.

Reacties (3)
26-11-2020, 16:29 door Anoniem
In de EU hebben ze het maar makkelijk met de Ierse hand boven het hoofd.
luntrus
26-11-2020, 17:16 door Anoniem
Google = Facebook = Twitter = WhatsApp = ...
29-11-2020, 00:42 door Anoniem
Dan zouden ze aan de volgende praktijken, rond ingewikkelde cookie toestemmingsformulieren e.d., waardoor iederereen maar even snel op "ik ga akkoord" (met alles n nog wat) klikt, ook eens een eind moeten maken. Lees hier en huiver: https://darkpatterns.org/types-of-dark-pattern.html

Daarnaast bestaat er nog de manipulatie via routers (omleidingen), rommelen met DNS (het telefoonboek van Interwebz) en noem het scala aan zaken maar op, waarmee de "Big IT Waterhandel" zo alle eindgebruikers inmiddels goed "verneukt" voor het giga-gewin. De watch-dogs zijn voorlopig tandloos, zwaaien met de staart liggend op de rug en eten uit de hand van Big Corp & Co. Daar is geen tegenactie van te verwachten, regeringen en diensten idem dito.

En wat doet men er dus aan? Geen bal, want iedereen van hoog tot laag pikt er graag een graantje van mee en het is alleen duidelijk voor een kleine groep, die het technisch doorziet en het nog iets interesseert. Dus niet bij de grote groep eindgebruikers en masse. Jammer, maar helaas wel de realiteit. Hoewel, er is nog hoop, wordt wel op tijd wakker, dus, zoals,

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.