image

313.000 Nederlandse WordPress-sites gescand op kwetsbaarheden

maandag 30 november 2020, 17:29 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers van het Nederlands Security Meldpunt hebben 313.000 WordPress-sites met een .nl-domeinnaam gescand op kwetsbaarheden. Zo werd er onder andere gekeken naar het versienummer van de WordPress-installatie en geïnstalleerde plug-ins.

Aan de hand van de scanresultaten zijn de onderzoekers begonnen met het waarschuwen van de betreffende webmasters en eigenaren. De eerste waarschuwingen die zijn verstuurd gaan over publiekelijk leesbare dump.sql- en installer-log.txt-bestanden. Deze bestanden kunnen gevoelige informatie bevatten. Zo is via installer-log.txt de inhoud van een zip-bestand te vinden met daarin weer bestanden die bijvoorbeeld databasewachtwoorden bevatten. Het bestand blijft achter bij de migratie via de Wordpress-plug-in Duplicator.

Door middel van de bestanden kunnen aanvallers WordPress-sites volledig overnemen of toegang tot allerlei vertrouwelijke informatie krijgen. In de e-mail die het Nederlands Security Meldpunt verstuurt wordt advies gegeven om gevonden problemen te verhelpen. Daarnaast wordt WordPress-beheerders aangeraden om hun installaties en plug-ins up-to-date te houden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.