image

ACM: Big Tech moet platforms openen voor concurrerende betaaldiensten

dinsdag 1 december 2020, 10:10 door Redactie, 4 reacties

Big Tecbedrijven moeten hun platforms en apparaten openstellen voor concurrerende betaaldiensten, zo stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat hiernaar onderzoek deed. Big Techbedrijven zoals Apple, Amazon en Google hebben allemaal eigen betaaldiensten ontwikkeld. Die zijn zowel online als bij fysieke winkels te gebruiken.

De rol van Big Techbedrijven op de betaalmarkt is nu nog beperkt, maar de ACM ziet ook dat de techgiganten hun positie aan het versterken zijn door overnames en samenwerkingen. "Een populair online platform kan concurrerende betaaldiensten weigeren. Ze kunnen het voor concurrenten ook moeilijk maken om goed te functioneren op het online platform. Dit belemmert de concurrentie en daarmee de verdere innovatie", aldus de ACM.

De toezichthouder pleit voor een aanscherping van de regels om een gelijk speelveld op de betaalmarkt te behouden. Daarbij ziet de ACM een oplossing in twee Europese regels. Big Techbedrijven die alleen betaaldiensten faciliteren vallen nu nog niet onder de Europese regels voor open toegang tot betaalsystemen, de PSD2-richtlijn. De ACM adviseert deze richtlijn te wijzigen zodat Big Techbedrijven die alleen een faciliterende rol spelen ook daaraan moeten voldoen.

De tweede aanpassing is een wijziging van de concurrentieregels zodat er vooraf voorwaarden kunnen worden gesteld aan dominante platforms. Door een dergelijke wijziging van de regels kunnen techbedrijven worden gedwongen om hun platform open te stellen voor anderen en blijft er een gelijk speelveld, aldus de ACM.

Minister Hoekstra van Financiën laat in een reactie op het onderzoek weten dat hij volgend jaar de PSD2-richtlijn zal evalueren. "In deze evaluatie zal ook aandacht worden besteed aan de reikwijdte van de richtlijn ten aanzien van technische dienstverleners die ondersteuning bieden bij het verlenen van betaaldiensten, de diversiteit van betaaldiensten en marktverhoudingen", aldus de minister.

Hoekstra voegt toe dat ook de Europese Commissie bij de evaluatie van PSD2 naar nieuwe risico's door Big Techbedrijven zal kijken en hij het ACM-onderzoek bij de Commissie onder de aandacht zal brengen.

Reacties (4)
01-12-2020, 10:47 door Anoniem
Het gaat natuurlijk al fout bij het feit dat goochel, crapple en amazon een betaaldienst hebben.
Het mag duidelijk zijn dat het enige doel van die 'dienst' is om data te graaien. Daar is niemand - buiten de bedrijven zelf natuurlijk - bij gebaat!
01-12-2020, 10:57 door Anoniem
De Autoriteit Persoonsgegevens moet ophouden excuses voor haar eigen falen te zoeken. Ze moet gewoon eens de AVG gaan handhaven en flinke boetes uitdelen. Dan komt dat besef bij die bedrijven vanzelf.
01-12-2020, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: De Autoriteit Persoonsgegevens moet ophouden excuses voor haar eigen falen te zoeken. Ze moet gewoon eens de AVG gaan handhaven en flinke boetes uitdelen. Dan komt dat besef bij die bedrijven vanzelf.

Je hebt in deze wel gelijk, maar het gaat hier om de ACM en niet de AP.
01-12-2020, 13:45 door Anoniem
Er is echt niemand te vinden, die Google, facebook, Amazon, Alibaba eens echt wil gaan aanpakken.

Niet voor niets is er een one-stop kantoortje voor hen in de Ierse Republiek,
die zorgen vanwege het economisch gewin en gespin wel dat er nooit iets echt ingrijpends gaat gebeuren.

Als Alphabeth opgesplitst gaat worden als destijds bijvoorbeeld Westinghouse in verschillende poten,
zoals andere te grote Amerikaanse concerns destijds, houdt de wereld die we nu kennen op te bestaan.

Dan vindt er een machtsomwenteling plaats, die ongekend is,
en die omwenteling zie ik voorlopig zeker nog niet gebeuren.

Wel neemt de chaos gestaag toe en wat daar uit geboren gaat worden?
Nog meer chaos voorlopig.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.