image

OM eist gevangenisstraffen tot een jaar voor qr-codefraude

dinsdag 1 december 2020, 17:37 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen die worden verdacht van qr-codefraude gevangenisstraffen tot een jaar geëist. De mannen zouden in totaal vier slachtoffers uit Den Haag en Tilburg hebben opgelicht. Volgens het OM werden slachtoffers door de verdachten om hulp gevraagd, bijvoorbeeld om een klein bedrag voor te schieten, zoals het betalen van een treinkaartje.

Hiervoor moest het slachtoffer zijn ING-app openen en een qr-code op de telefoon van de verdachte scannen. Dat was zogenaamd nodig om een paar euro over te maken, maar in werkelijkheid werd zo de telefoon van de daders gekoppeld aan de rekening van het slachtoffer. Na het scannen van de qr-code verscheen op de telefoon van de dader een cijfercode die het slachtoffer moest invoeren op zijn telefoon.

"Ook daarin slaagden de daders, vaak door de telefoon uit handen van het slachtoffer te trekken onder het mom van 'even helpen'. Omdat de slachtoffers overdonderd waren en de daders stevige jongens, lieten ze het gebeuren. Met alle narigheid van dien", aldus het OM. Vervolgens kon er geld van de rekening worden gehaald. De fraude was alleen mogelijk ING-klanten.

Vanwege de fraude is de bank hiermee gestopt. "Helaas zagen we dat, ondanks het toevoegen van extra waarschuwingen tijdens het activeren, er nog steeds klanten opgelicht werden door het scannen van een QR-code", aldus de bank. "Om onze klanten te beschermen tegen deze oplichters hebben we besloten om te stoppen met de QR-code om de ING app op een tweede toestel te installeren. Daarom is deze optie niet meer beschikbaar in de app."

Zodra de telefoon aan de rekening van het slachtoffer was gekoppeld lieten de verdachten automatische incasso's terugboeken en hieven spaarrekeningen op. Vervolgens werden allerlei producten aangeschaft, waaronder dure jassen. Tegen een 27-jarige man die bij het oplichten van alle vier de slachtoffers betrokken zou zijn geweest eiste het OM twaalf maanden. Tegen zijn handlanger, die alleen verantwoordelijk wordt gehouden voor het mede oplichten van de twee slachtoffers in Den Haag, is acht maanden cel geëist. De uitspraak is over twee weken.

Reacties (3)
02-12-2020, 09:12 door Anoniem
Maar... maar... ING roept toch steeds dat die app zo veilig is? Toch?
02-12-2020, 09:36 door Anoniem
Door Anoniem: Maar... maar... ING roept toch steeds dat die app zo veilig is? Toch?

De app is technisch gezien veilig, maar de manier waarop deze mensen je half bedreigen om er misbruik van te maken is het probleem. Een auto is ook veilig, maar is ook te misbruiken voor verkeerde doeleinden. Een boormachine is ook veilig etc.
02-12-2020, 11:58 door [Account Verwijderd]
Ik moet zeggen dat ik heel veel oplichterstrucs ben tegengekomen, maar deze slaat echt alles.
Dit is behoorlijk sluw uitgedacht!

Eerste regel geldt dan ook om NOOIT je phone - op welke wijze dan ook - beschikbaar te stellen aan vreemden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.