image

Honderden arrestaties bij wereldwijde operatie tegen katvangers

woensdag 2 december 2020, 11:59 door Redactie, 2 reacties

Bij een wereldwijde operatie tegen katvangers zijn honderden mensen gearresteerd, zo heeft Europol vandaag bekendgemaakt. Tevens werden meer dan vierduizend vermeende katvangers geïdentificeerd. De "European Money Mule Action" operatie vond tussen september en november van dit jaar plaats. Naast opsporingsdiensten deden ook de Europese Banken Federatie, banken, Interpol en Western Union aan de operatie mee.

Katvangers stellen hun rekening al dan niet bewust aan criminelen ter beschikking. Ze worden onder andere via e-mail en nepvacatures geronseld. Naast vermeende katvangers werden ook 227 mensen opgepakt die worden verdacht van het ronselen van katvangers voor criminelen. Uit eerder onderzoek van Eurojust bleek dat meer dan negentig procent van de transacties waarbij katvangers betrokken zijn met cybercrime te maken heeft.

Naast de operatie zullen Europol, Europese opsporingsdiensten en banken deze week een campagne starten die het publiek waarschuwt voor de risico's om als katvanger aan de slag te gaan.

Reacties (2)
02-12-2020, 12:22 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-12-2020, 12:23
De katvanger is de kleine vis, de stroman. Dat ze ook de verdachte ronselaars te pakken hebben is beter nieuws. Maar wie weet leidt dit weer naar de grote vissen die zoveel onheil stichten. Het oprollen van een crimineel netwerk kan dan beginnen.
02-12-2020, 15:24 door Anoniem
Door Security is Security: De katvanger is de kleine vis, de stroman. Dat ze ook de verdachte ronselaars te pakken hebben is beter nieuws. Maar wie weet leidt dit weer naar de grote vissen die zoveel onheil stichten. Het oprollen van een crimineel netwerk kan dan beginnen.
dader = dader. Daarbij roept Amerika dag na dag dat "kopstukken afschieten/oppakken" het probleem niet oplost. Het creëerd chaos en de volgende neemt ze plaats. Laat Europol (de specialist op dit vlak) maar gewoon lekker ze werk doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.