image

CoronaMelder en DigiD in top 5 meest gedownloade gratis iOS-apps

woensdag 2 december 2020, 11:43 door Redactie, 0 reacties

Apple heeft net als voorgaande jaren weer een overzicht van de meest gedownloade iOS-apps in Nederland gepubliceerd en in de top 5 van gratis apps staan twee apps die de overheid liet ontwikkelen. Het gaat om de CoronaMelder-app en DigiD. Apple publiceert geen downloadcijfers, maar volgens de overheid is CoronaMelder,, die op zaterdag 10 oktober landelijk werd gelanceerd, inmiddels meer dan 4,1 miljoen keer gedownload.

Door middel van de DigiD-app kunnen gebruikers bij overheidsdiensten inloggen. Vorig jaar was DigiD nog de meest gedownloade gratis app in de Apple App Store. In 2019 steeg het aantal gebruikers van de DigiD-app van 2,4 miljoen naar ruim 6 miljoen. Het gaat zowel om Android als iOS. Ook het aantal keren dat er werd ingelogd verdubbelde, van 3 naar 6 miljoen per maand.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken maakte in oktober bekend dat de overheid het gebruik van sms bij het inloggen met DigiD wil terugdringen. In plaats daarvan zullen burgers worden gestimuleerd om de DigiD-app te gebruiken. Dit moet de stap om de app op te waarderen naar DigiD Substantieel kleiner maken. DigiD Substantieel vereist het eenmalig uitlezen van de chip van het rijbewijs en identiteitskaart. Zodra de app is opgewaardeerd kan er toegang tot extra privacygevoelige gegevens worden verkregen.

Verder staan in de top 5 van meest gedownloade gratis iOS-apps Microsoft Teams (1), TikTok (3) en Zoom Cloud Meetings (5). Microsoft Teams en Zoom danken hun grote aantal downloads aan het videovergaderen dat sinds de coronacrisis plaatsvindt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.