image

Stichting Brein gaat frequente torrent-uploaders waarschuwen

woensdag 2 december 2020, 17:40 door Redactie, 20 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-12-2020, 10:04

Stichting Brein gaat vanaf 15 december frequente torrent-uploaders waarschuwen, zo heeft de stichting via de eigen website bekendgemaakt. Hiervoor heeft Brein speciaal software laten ontwikkelen die zoekt naar Nederlandse ip-adressen. Vervolgens vraagt Brein aan de internetprovider om een waarschuwingsmail naar de betreffende uploader door te sturen.

"Bij weigering zullen wij de bijbehorende email adressen opvragen (of vorderen) zodat we de waarschuwingen zelf kunnen sturen", zo laat Brein weten. De stichting zegt zich te zullen richten op torrent-uploaders die frequent of langdurig inbreuk maken op auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, series, boeken en muziek. Daarbij is er speciaal aandacht voor origineel Nederlands werk.

De software van Brein zoekt naar Nederlandse ip-adressen die dergelijk materiaal via torrents aanbieden. De stichting laat weten dat het verwerken van persoonsgegevens aan de AVG voldoet en dat er bij de ontwikkeling van dit project overleg is geweest met de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder liet weten dat er voor het gebruik van de software geen vergunning nodig is.

Nederlandse ip-adressen worden gedurende maximaal zes weken bewaard. Alleen wanneer ip-adressen in vier weken tijd twee keer of vaker in steekproeven worden aangetroffen kunnen ze langer worden bewaard, zodat Brein een waarschuwingsmail naar de provider van de uploader kan sturen. "Indien ISP’s weigeren vrijwillig waarschuwingen door te sturen, zal het noodzakelijk zijn dit in rechte af te dwingen en dus om ip-adressen langer te bewaren in de desbetreffende procesdossiers, totdat onherroepelijk vonnis is gewezen", legt de stichting uit.

Brein stelt veder dat ook gebruikers van een vpn-dienst een waarschuwingsmail kunnen ontvangen. "Ten eerste zijn niet alle VPN diensten even betrouwbaar en ten tweede worden er ook bij de bediening van VPN fouten gemaakt."

Vooralsnog gaat het alleen om een waarschuwing, maar Brein houdt de mogelijkheid tot handhaving open. "Er wordt in de e-mail namelijk ook op gewezen dat er in de toekomst mogelijk gehandhaafd gaat worden. Of er inderdaad tot handhaving zal worden overgegaan hangt af van de effectiviteit van de voorlichtende waarschuwingen." De effectiviteit zal worden gemeten door middel van een onderzoek, waarvoor het ministerie van Onderwijs een subsidie verstrekt.

Update

De Autoriteit Persoonsgegevens laat aan Security.NL weten dat het het systeem van Brein nog niet heeft getoetst.

Image

Reacties (20)
02-12-2020, 17:45 door spatieman
oh?
bestaat de stichting hersendood nog ?
02-12-2020, 17:54 door Anoniem
ik zal maar snel stoppen met de nederlandse vertalingen van Linux Mint en andere open-source producten te uploaden via BT dan. :-)
02-12-2020, 17:57 door Anoniem
"Bij weigering zullen wij de bijbehorende email adressen opvragen (of vorderen) zodat we de waarschuwingen zelf kunnen sturen"

Maar daarvan had de rechter toch al bepaald dat daar geen gevolg aan hoeft te worden gegeven??
02-12-2020, 18:23 door Anoniem
Maar goed dat het VPN's geeft.
02-12-2020, 18:46 door Anoniem
Heb al een e-mail filter aangemaakt dat mails met de tekst 'stichting brein' linea recta op de server gewist worden. Kan ik vannacht weer rustig slapen.

Is er overigens al een reactie van de AP dat wat brein wil bij wet verboden is?
02-12-2020, 18:54 door Anoniem
Brein stelt veder dat ook gebruikers van een vpn-dienst een waarschuwingsmail kunnen ontvangen. "Ten eerste zijn niet alle VPN diensten even betrouwbaar en ten tweede worden er ook bij de bediening van VPN fouten gemaakt."

Van de pakweg 85 vpn-aanbieders wereldwijd zijn er pakweg 2 redelijk en 3 goed te vertrouwen. Althans, dat vind ík. Oordeel zelf:
https://www.privacytools.io/providers/vpn/
https://www.safetydetectives.com/best-vpns/
Verder:
Killswitch ter voorkoming van dataleaks dien je handmatig op je firewall te integreren, ongeacht de evt killswitch op de client.
DNS-resolver op de netwerkadapter (en/of router, indien voorzien van ovpn daemon of wireguard-kernel) tweaken naar dns-adres(sen) van de vpnaanbieder ter voorkoming van dns-leaks.

Het nalaten van één of meerdere van deze simpele stappen zijn de idd de grootst gemaakte fouten. Appeltje-eitje dus voor 'de andere kant' jou tzt met een mailtje te verrassen.
02-12-2020, 19:17 door Anoniem
Door spatieman: oh?
bestaat de stichting hersendood nog ?
"De effectiviteit zal worden gemeten door middel van een onderzoek, waarvoor het ministerie van Onderwijs een subsidie verstrekt."

Kortom: Geld nodig en gekregen. Maar wel handig dat het cluppie van onze Tim Kuik zo nu en dan van zich laat horen om de snode plannetjes van hun directe broodheren te promoten. Daarmee ons weer te wijzen op hun spiedende ogen over het clearnet. Wat slechts resulteert in aanwas van nieuwe vpn-gebruikers.
Brein is maar een tooltje. En een erg dom tooltje. Behalve dan voor de digibete uploaders. Dan is het een eng tooltje.
02-12-2020, 20:02 door Anoniem
Door spatieman: oh?
bestaat de stichting hersendood nog ?

Natuurlijk bestaan die nog, de branche betaald ze vette salarisen dus gaan ze vrolijk door met hun zakken vullen.
02-12-2020, 20:13 door Anoniem
Door Anoniem: ik zal maar snel stoppen met de nederlandse vertalingen van Linux Mint en andere open-source producten te uploaden via BT dan. :-)
Ga je nu Transmission gebruiken?
02-12-2020, 20:59 door Anoniem
De provider van mijn vriendin, weet niet eens het e-mail adres dat ze gebruikt. Alles is bij het aansluiten eenmalig ingesteld en daarna vergeten. Dit gaat al decennia lang goed.

Kan iemand Tim Kuik misschien een rolletje postzegels sturen als alternatief?

Ik vind het een eng idee dat stichting brein toegang krijgt tot de e-mail adressen van iedere Nederlander. Zelfs de overheid zelf heeft dit niet.
02-12-2020, 23:02 door Anoniem
Goed, dat bericht bij een kapper: "Hier luistert alleen de baas naar de radio. Het publiek wordt aangeraden niet te luisteren".

70 jaar copyright op het publiekelijk uitvoeren van een liedje als Happy Birthday to You (nu inmiddels verlopen),'
is toch al te gek voor woorden. Het recht van deze rupsjes nooit genoeg en de artiest had meestal het nakijken.

Konden ze het voor elkaar krijgen was dieplinken ook al lang verboden. Lang leve de grootgraai.

Joris Goedbloed
03-12-2020, 07:09 door Anoniem
Stichting Brein gaat vanaf 15 december frequente torrent-uploaders waarschuwen

Dus Stichting Brein gaat alle frequente downloaders (met een Nederlands ip-adres) benaderen?
Want als je download, upload je ook meteen.
Download je frequent, dan upload je ook frequent.

Q.E.D.


De stichting zegt zich te zullen richten op torrent-uploaders die frequent of langdurig inbreuk maken op auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, series, boeken en muziek. Daarbij is er speciaal aandacht voor origineel Nederlands werk.

Dat daar nog steeds een markt voor is.
03-12-2020, 07:12 door Anoniem
Het wordt tijd dat de copyright wetgeving aangepast gaat worden.
Bv tot de dood van de rechthebbende en/of diens kinderen (na zijn dood) volwassen zijn (18 jaar).
03-12-2020, 08:18 door Anoniem
Door Anoniem: De provider van mijn vriendin, weet niet eens het e-mail adres dat ze gebruikt. Alles is bij het aansluiten eenmalig ingesteld en daarna vergeten. Dit gaat al decennia lang goed.
En waar gaat de rekening heen decennia lang.... wrs toch haar thuis adres... een deurwaarder of andere bezorger van justitiële vorderingen kan zo toch nog fysiek ipv per email langskomen??? Toch?
03-12-2020, 09:21 door _R0N_
BREIN gaat met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde software op zoek naar Nederlandse IP-adressen via welke meermaals inbreukmakende uploads plaatsvinden van op de Nederlandse markt gericht populair werk, bij voorkeur origineel Nederlands werk.

Is er iemand die Nederlands werk upload?
03-12-2020, 09:36 door Anoniem
Door _R0N_: Is er iemand die Nederlands werk upload?

Bij bittorrent, iedereen die Nederlands werk download.
03-12-2020, 09:38 door Anoniem
"Ik heb eerbied voor jouw grijijijijijijijze haaaaaaren",

luntrus
03-12-2020, 09:40 door Anoniem
Volgens mij is dit een vorm van uitlokking. Hoe kun je nou weten dat een IP adres iets upload als je zelf geen onderdeel uitmaakt van de seed pool? Idem voor een 'tracker'. Of mis ik iets?
03-12-2020, 10:50 door Anoniem
Brein gaat frequente torrent uploaders op het matje roepen > Ubuntu en Kali worden toch echt via torrents verspreid ;)

Verder brengt "piracy" een hoop malware met zich mee en is het vrij dom om te doen. Maar brein is wel een beetje scheef. Kunnen we niet gewoon de politie dit soort taken laten verrichten ipv een instantie die er geld voor claimed?

Traditie: https://i.pinimg.com/originals/72/f9/2d/72f92d89eb42d9eb0cf4d5b59fd761df.jpg
03-12-2020, 12:46 door Anoniem
Nieuw: BOA-Brein. Gevaarlijk want een BOA constrictor verwurgt de vrije downloader. ;) :( .
Of is het BOA-CONSTRUCTOR, d.i. een slang, die overtredings-constructies opzet.
Of BOA-DESTRUCTOR? Afijn, laat maar.

J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.