image

Grapperhaus wil zwaardere straffen voor WhatsAppfraude en phishing

donderdag 3 december 2020, 12:28 door Redactie, 12 reacties

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat er zwaardere straffen komen voor WhatsAppfraude, phishing en andere vormen van betaalfraude. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken heeft de minister vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zullen de maximale gevangenisstraffen voor betaalfraude worden verhoogd. De maximale gevangenisstraf voor het verkrijgen van betaalgegevens door middel van cybercrime gaat van twee naar drie jaar. Op het vervalsen van betaalgegevens of betaalapplicaties komt een maximale gevangenisstraf van zes jaar te staan. Wie gestolen betaalgegevens in bezit heeft of verkoopt kan straks maximaal één jaar achter de tralies verdwijnen.

Daarnaast wordt het vervalsen, gebruiken, vervaardigen en aanschaffen van elektronische betaalinstrumenten een zelfstandig strafbaar feit. Het Nederlandse recht kent al meerdere mogelijkheden om fraude te bestraffen, ook als die online plaatsvindt. Met het wetsvoorstel wordt de strafbaarstelling van het vervalsen, gebruikmaken en bezitten van betaalpassen uitgebreid naar alle elektronische betaalinstrumenten.

"Dit betekent dat bijvoorbeeld het verkrijgen van creditcardgegevens door het inbreken in een computer, "phishing" of het wederrechtelijk gebruikmaken van op zichzelf rechtmatig verkregen creditcardgegevens onder de strafbaarstellingsverplichting van de richtlijn valt. Bij dit laatste kan worden gedacht aan een medewerker van een webwinkel die gebruikmaakt van creditcardgegevens van klanten om voor zichzelf aankopen te doen", stelt Grapperhaus in een toelichting op het wetsvoorstel.

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zorgt het wetsvoorstel ervoor dat nieuwe betaalmethoden op dezelfde manier worden beschermd door het strafrecht als de 'oude', zoals bankpassen. Het wetsvoorstel volgt uit een Europese richtlijn over de bestrijding van fraude met en vervalsing van niet-contante betaalmiddelen die nu volledig wordt omgezet in Nederlands recht. De richtlijn moet ervoor zorgen dat in de hele Europese Unie dezelfde regels gelden.

Reacties (12)
03-12-2020, 12:57 door Anoniem
Stoppen de bitcoin-betonmolens nu?

anoniem
03-12-2020, 13:03 door Anoniem
Goh. Eindelijk eens een goed idee van Grapperwaus.
Zou het dan ook nog goed gaan met de implementatie?
03-12-2020, 14:12 door Anoniem
Dit is hetzelfde probleem als bank fraude.
Zolang mensen er in blijven trappen met berichten als, mam mijn telefoon is stuk en dit is mijn nieuwe bank rekening want ik ben al mijn pasjes kwijt, kan je er weinig tegen doen.
03-12-2020, 14:25 door Anoniem
Grapperhaus wil dit, Grapperhaus wil dat... Maar de diensten die zijn wensen moeten uitvoeren zijn onderbezet en overbelast. Kortom: Grapperhaus doet (weer eens) wat voor de bïhne, maar er wordt niets mee bereikt.
03-12-2020, 14:27 door Bitje-scheef
Je kunt wel willen, maar ga je dan ook handhaven ?
Een wetboek vullen heeft geen zin als je in de praktijk er niets mee doet.
03-12-2020, 15:02 door Anoniem
De maximale gevangenisstraf voor het verkrijgen van betaalgegevens door middel van cybercrime gaat van twee naar drie jaar.

Zijn er nu echt criminelen die afhaken omdat de gevangenisstraf van 2 naar 3 jaar is verschoven?

(afgezien dat de rechters sowieso nooit de maximale straf geven)
03-12-2020, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is hetzelfde probleem als bank fraude.
...
Dat ben ik niet met je eens.

Wat ik recent las over bankfraude, is dat de schade op banken verhaalt gaat worden. De dader komt er dan min of meer mee weg. Als het slachtoffer simpelweg zijn geld terugkrijgt, is er vanuit het slachtoffer geen drive meer om aangifte te doen en de echte dader aan te pakken. Of de bank die rol kan pakken, is de vraag. Het geld is immers niet van de bank afhandig gemaakt, maar van een klant. De bank moet enkel de schade vergoeden omdat de politiek vlak voor de verkiezingen zo nodig stemmen moest scoren.

Hier gaat het om zwaarder straffen van de dader. Ik ben geen psycholoog en lees ook wel eens dat zwaarder straffen weinig effect heeft op het vermijden van recidive. Het al dan niet effect van zwaarder straffen laat ik graag aan specialisten over.
03-12-2020, 18:38 door Anoniem
Tja het aanpassen van een maximum straf is natuurlijk iets wat met een pennestreek geregeld is en waarmee je
politiek kunt scoren. Veel gemakkelijker dan "we gaan die lui daadwerkelijk opsporen en oppakken".
03-12-2020, 21:18 door Anoniem
Grapperhaus begint met z'n zwaardere straffen voor alles wat sneu te worden. Hij laat zo steeds weer zien een echte hardliner te zijn, terwijl de effectiviteit waarschijnlijk nul is. Onderzoek laat zien dat zwaarder straffen helemaal niet effectief is. Ondertussen is ook gebleken dat z'n harde lijn een act is, gezien hij privé de regels met voeten treed. In de krokodillentranen trappen alleen kamerleden. Tijd voor een frisse wind en iemand die Nederland wel veiliger kan maken, in plaats van stoere jongen te spelen.
03-12-2020, 23:55 door Anoniem
1e ALLES terug betalen !
2e straffen van 3 tot 10 jaar !
04-12-2020, 10:53 door Anoniem
Voor SMS/whatsapp-fraude wil de politie geen aangifte opnemen, en verwijst door naar fraudehelpdesk.nl. Daar zijn de systemen zodanig AVG compliant ingericht dat er geen afzender telefoonnummer (trouwens vaak gespoofed), message-tekst, website of bitcoinwallet kan worden gerapporteerd, omdat "er mogelijke daderinformatie wordt gemeld, en dat zijn strafrechtelijke persoonsgegevens, dus bijzondere persoonsinformatie en dat mogen we niet verwerken." Als het opsporingsapparaat met zo weinig informatie aan de gang moet, dan begrijp ik de personele onderbezetting en het lage opsporingspercentage wel. Ik heb het vermoeden dat Grapperhaus de probleemanalyse nog niet helemaal scherp heeft.
09-12-2020, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem:
De maximale gevangenisstraf voor het verkrijgen van betaalgegevens door middel van cybercrime gaat van twee naar drie jaar.

Zijn er nu echt criminelen die afhaken omdat de gevangenisstraf van 2 naar 3 jaar is verschoven?

(afgezien dat de rechters sowieso nooit de maximale straf geven)


Denk het ook niet. Maak er maar min. 10 jaar van, dat zal de huftertjes iig lang genoeg van de straat houden om de cijfers flink omlaag te brengen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.