image

ACM wijst fabrikanten en winkels op informatieplicht bij IoT-apparaten

maandag 7 december 2020, 14:30 door Redactie, 1 reacties

Fabrikanten en winkels moeten klanten laten weten hoelang aangeboden Internet of Things-apparaten beveiligingsupdates ontvangen. Klanten kunnen dit in hun aankoopbeslissing dan laten meewegen, zo stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag.

De ACM heeft de brancheverenigingen van winkels en fabrikanten die IoT-apparaten aanbieden opgeroepen om hun leden op de informatieplicht te wijzen. "De brancheverenigingen hebben hier gehoor aan gegeven en hun leden op de hoogte gesteld", aldus de ACM. De toezichthouder stelt dat een aantal grote aanbieders klanten inmiddels beter vooraf beter informeren over hoelang een IoT-apparaat op updates kan blijven rekenen.

"Dit maakt dat de consument deze informatie kan meewegen in zijn aankoopbeslissing. Dit is belangrijk, omdat 'slimme' apparaten zonder updates onveilig en soms zelfs onbruikbaar worden", merkt de ACM op. Eerder deed de toezichthouder al onderzoek naar vier grote online aanbieders van IoT-apparatuur en hoe die klanten informeren.

Drie grote aanbieders, bol.com, Coolblue en MediaMarkt, hebben inmiddels de informatie op de productpagina's van een groot aantal slimme apparaten uitgebreid en verbeterd, zo maakte de ACM in oktober bekend. Onderzoek naar de vierde grote aanbieder, die niet bij naam werd genoemd, loopt nog.

De aanbieders gaven aan dat zij voor hun informatievoorziening afhankelijk zijn van de fabrikanten en dat die de gevraagde informatie niet altijd verstrekken. Iets wat zij wel moeten doen. "Fabrikanten die de apparaten leveren moeten deze informatie beschikbaar stellen voor aanbieders, die op hun beurt consumenten moeten informeren", benadrukt de ACM.

Reacties (1)
07-12-2020, 14:50 door Anoniem
Fabrikanten en winkels moeten niet laten weten hoelang er updates worden aangeboden, ze moeten worden verplicht die te leveren tot 10 jaar na productie van het laatste model. En spullen in de winkel mogen maximaal een half jaar na productie einde nog worden verkocht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.