image

NCSC en securitybedrijven gaan intensiever informatie uitwisselen

woensdag 9 december 2020, 16:15 door Redactie, 3 reacties

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Nederlandse cybersecuritybedrijven gaan intensiever informatie over dreigingen, incidenten en kwetsbaarheden uitwisselen. Het uitwisselen van de informatie is mogelijk doordat brancheorganisatie Cyberveilig Nederland door het NCSC en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) als schakelorganisatie is aangewezen.

Nederland kent een Landelijk Dekkend Stelsel waarin publieke en private partijen, zoals CERTs, sectorale en regionale samenwerkingsverbanden, het NCSC en het Digital Trust Center (DTC), informatie en kennis over dreigingen, incidenten en kwetsbaarheden uitwisselen. Het NCSC fungeert hierbij als een centraal informatieknooppunt.

De NCTV en het NCSC kunnen schakelorganisaties aanwijzen die aan het Landelijk Dekkend Stelsel kunnen deelnemen. Deze organisaties kunnen vervolgens dreigingsinformatie en andere zaken weer met hun achterban delen. Cyberveilig Nederland, de brancheorganisatie van Nederlandse cybersecuritybedrijven, is nu als schakelorganisatie (OKTT) aangewezen.

"Door de wettelijke aanwijzing kan het NCSC relevante informatie over dreigingen, incidenten en kwetsbaarheden met Cyberveilig Nederland uitwisselen. Zij kunnen deze informatie op hun beurt delen met de organisaties en bedrijven die bij hen aangesloten zijn, zodat een groot deel van Nederland efficiënt en effectief geïnformeerd is en zo nodig maatregelen kan treffen", aldus het NCSC.

"Als cybersecuritysector nemen we onze verantwoordelijkheid in het vergroten van de digitale weerbaarheid. De OKTT-status is een goede vervolgstap om dit samen met het NCSC en andere organisaties concreet verdere invulling te geven rondom het onderwerp informatiedeling", zegt Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland.

Reacties (3)
09-12-2020, 17:42 door Anoniem
Goed initiatief!

Waarom hangt NCSC nog onder J&V, en niet onder Defensie?
09-12-2020, 20:35 door Anoniem
Door Anoniem: Goed initiatief!

Waarom hangt NCSC nog onder J&V, en niet onder Defensie?

Omdat Veiligheid breder is dan alleen het aspect waar Defensie over gaat ?

Natuurlijk heeft Defensie ook een eigen SC :

https://www.defensie.nl/onderwerpen/cyber-security/dcsc
09-12-2020, 22:49 door Anoniem
Door Anoniem: Goed initiatief!

Waarom hangt NCSC nog onder J&V, en niet onder Defensie?
Defensie?!? Dat zou echt een verkeerde plek zijn. Het NCSC-werk is totaal anders dan dat van Defensie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.