image

FTC klaagt Facebook aan voor illegaal monopolie en wil opsplitsing

donderdag 10 december 2020, 08:17 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft Facebook aangeklaagd voor een illegaal monopolie en wil dat het techbedrijf wordt opgesplitst. Zo zou de rechter Facebook moeten dwingen om Instagram en WhatsApp af te stoten. Volgens de aanklacht van de FTC hanteert Facebook al jaren een systematische strategie waarbij het opkomende concurrenten overneemt.

Iets wat in het in 2012 en 2014 deed met de overnames van Instagram en WhatsApp, aldus de FTC. Op deze manier schaadt Facebook concurrentie, hebben mensen minder keuze wat betreft sociale netwerken en worden adverteerders gedupeerd doordat ze niet van de voordelen van concurrentie kunnen profiteren, zo staat in de aanklacht van de Amerikaanse toezichthouder.

Naast het opsplitsen van het bedrijf zou Facebook ook gedwongen moeten worden om voor toekomstige overnames toestemming te krijgen en mag het softwareontwikkelaars geen concurrentiebeperkende maatregelen meer opleggen. Facebook geeft third-party ontwikkelaars die applicaties maken alleen toegang tot de Facebook-API als ze geen concurrerende functionaliteiten ontwikkelen of andere sociale netwerkdiensten promoten.

Zo lanceerde Twitter in 2013 de video-app Vine. Facebook blokkeerde vervolgens de API waarmee Vine via Facebook toegang tot de vrienden van gebruikers kon krijgen. Ook met de overnames van Instagram en WhatsApp neutraliseerde Facebook de concurrentie en zorgde het ervoor dat toekomstige aanbieders van chatapplicaties veel lastiger kunnen opschalen. De FTC wil met de aanklacht het concurrentieverstorende gedrag van Facebook terugdraaien en concurrentie herstellen, wat innovatie en keuze ten goede moet komen.

Volgens Facebook is er echter voldoende concurrentie en zijn de overnames van Instagram en WhatsApp destijds door de FTC en ook Europese toezichthouders goedgekeurd. De overnames die het techbedrijf deed zouden ook goed voor concurrentie, adverteerders en mensen zijn.

Naast de aanklacht van de FTC hebben 48 Amerikaanse staten hun eigen aanklacht tegen Facebook wegens een illegaal monopolie ingediend en eisen nagenoeg dezelfde zaken als de toezichthouder.

Reacties (4)
10-12-2020, 08:29 door Anoniem
Iets als de tovenaarsleerling? Nu heb je 1 veesboek. Straks heb je er 3!

Welnu, er moet steeds meer 'verboden' worden. Meestal niet ten gunste van de burger. Als dat continu verbieden toch zo nodig moet... verbied veesboek dan gewoon. Probleem opgelost.
10-12-2020, 10:10 door Anoniem
Er had al veel eerder ingegrepen moeten worden. Keuzes zijn er allang niet meer. Met Android kan je ook niet om Google heen in praktijk. Kan ook niet. We hebben digitale dictatuur.
10-12-2020, 14:26 door Anoniem
En als de EU dan een af te splitsen WhatsApp koopt, de broncode meteen onder GPLv3 licentie plaatst en
een instelling-met-budget in het leven roept die de boel niet-commercieel en op privacy-gecentreerde wijze
blijft ontwikkelen?

Dan zouden we een veelgebruikte messenger hebben die zowaar privacy waarborgt en waar Google, FB etc.
geen zeggenschap (meer) over hebben.
11-12-2020, 09:42 door Anoniem
Door Anoniem: En als de EU dan een af te splitsen WhatsApp koopt, de broncode meteen onder GPLv3 licentie plaatst en
een instelling-met-budget in het leven roept die de boel niet-commercieel en op privacy-gecentreerde wijze
blijft ontwikkelen?

Dan zouden we een veelgebruikte messenger hebben die zowaar privacy waarborgt en waar Google, FB etc.
geen zeggenschap (meer) over hebben.
Kopen? zonde van het geld. Nationaliseren bedoel je zeker, maar dat gaan Amerikanen niet doen. Loopt allemaal met een sisser af. Microsoft zou ook gesplist worden door monopolie misbruik. Is ook allemaal niet gebeurd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.