image

Politie pakt verdachte op voor stelen van 18.000 euro via bankhelpdeskfraude

donderdag 10 december 2020, 10:41 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft in de zaak van een 86-jarige vrouw uit Dordrecht die door middel van bankhelpdeskfraude voor 18.000 euro werd bestolen een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man uit Ede. De man wordt ook van vijf andere oplichtingszaken verdacht.

De vrouw werd in september gebeld door een man die zich voordeed als bankmedewerker. Hij meldde dat criminelen hadden geprobeerd om geld van de rekening te halen. Vervolgens vroeg hij of de Dordtse haar rekening wilde controleren. Het geld was nog gewoon aanwezig. De oplichter stelde dat het nodig was om de rekening extra te beveiligen en wist de inloggegevens en pincode van de vrouw te ontfutselen.

De Dordtse werd ook verteld om even niet te bellen of appen met anderen, omdat criminelen die communicatie konden onderscheppen. Tevens was het volgens de oplichter nodig om de bankpas te vervangen. Een andere "bankmedewerker" zou hiervoor de pinpas, die de Dordtse wegens corona in een envelop bij haar deur moest neerleggen, komen ophalen.

De telefonische oplichter blijft al die tijd aan de lijn, in totaal tweeënhalf uur. Naar eigen zeggen om te controleren dat alles goed gaat. Nadat de pinpas is opgehaald wordt er 15.000 euro van de spaarrekening van de vrouw overgemaakt naar haar lopende rekening, waar al 3.000 euro op staat, en wordt er een groot bedrag opgenomen. Er volgen nog enkele opnames.

Met de opgehaalde pinpas wordt door twee mannen in totaal 18.000 euro opgenomen. Beelden van één van deze mannen werden via Politie.nl en het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond getoond. Deze verdachte, een 17-jarige man, werd door een wijkagent herkend en begin november opgepakt.

Het onderzoek leidde uiteindelijk ook naar de 20-jarige verdachte uit Ede. Zijn identiteit komt bij meerdere oplichtingszaken naar voren, aldus de politie. Naast betrokkenheid bij het oplichten van de 86-jarige vrouw uit Dordrecht zou hij ook een 82-jarige vrouw uit dezelfde stad voor 5.000 euro hebben opgelicht. Het onderzoek in deze zaak loopt nog en de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.