image

Chrome geeft extensies geen standaard toegang meer tot websites

donderdag 10 december 2020, 11:10 door Redactie, 5 reacties

Google voert volgend jaar aanpassingen door aan de extensies voor Chrome, waardoor die niet meer standaard toegang tot websites krijgen. Tevens wordt het vanaf 18 januari voor extensies verplicht om een privacylabel te tonen. Volgens Google worden er elke dag vier miljoen Chrome-extensies gedownload. Inmiddels telt de Chrome Web Store meer dan 250.000 extensies waar gebruikers uit kunnen kiezen.

Op dit moment heeft een geïnstalleerde Chrome-extensie toegang tot alle websites die een gebruiker bezoekt. Dat gaat volgend jaar veranderen, zo meldt Google. Gebruikers kunnen dan per website aangeven of een extensie daar toegang toe mag krijgen. "Je kunt nog steeds een extensie toegang tot alle bezochte websites geven, maar dat zal niet langer de standaard zijn", zegt Alexandre Blondin, productmanager van Chrome.

Verder zullen Chrome-extensies vanaf 18 januari volgend jaar in de Chrome Web Store een privacylabel laten zien, waarin staat welke data ze verzamelen en voor welk doel. Ook zegt Google dat het de mogelijkheden voor ontwikkelaars om verzamelde data te gebruiken gaat beperken.

Image

Reacties (5)
10-12-2020, 11:28 door Anoniem
Dit klinkt als een stap om de ad-blockers dwars te zitten. Als je voor iedere site apart toestemming moet geven (waar ze volgens mij heen willen), zijn die redelijk nutteloos. De gemiddelde gebruiker wordt daar dan moe van en accepteert de gerichte advertenties dan wel.

Aangezien steeds meer browsers op basis van Chromium zijn en dit zullen krijgen, wordt dat vervelend.
10-12-2020, 13:27 door Anoniem
Uiteindelijk als ze voor die tijd niet gestopt of opgebroken worden, gaat Google mee de wereld regeren en dat doen ze in feite al voor een groot deel.

Nu kun je al vrijwel gedag zeggen tegen je privacy. Natuurlijk hebben de eindgebruikers dit wel zelf ingeruild voor "gratis". Maar het prijskaartje wat nu zo onderhand aan dat soort van "gratis" komt te hangen, wordt in bepaalde zin wel extreem duur.

Ik hoop dat na facebook is aangepakt, ook Google dat zal worden. Anders krijgen we overal hetzelfde China core-business model.

Het zal voor mensen, die ads & smut willen weren uit de browser steeds moeilijker worden. Alles op de Interwebz infrastructuur werkt hieraan mee, Cloud-oplossingen, developers, big media. grote resellers. Ze zitten allemaal al in de zak van Google en consorten (met op de achtergrond vele overheden, DARPA, de veiligheidsdiensten en vele Big Global Corporations).

Wil je niet meedoen aan het circus, zit je straks minutenlang naar het plafond te staren, reageert je browser niet meer of krijg je allemaal vervelende CAPTCHA's voor je kiezen. Bewijs dat u geen bot bent. Nou dat wil ik dan ook zeker niet worden en in de toekomst gechipt en vanaf afstand bestuurd door de bovenwereld.

"Zouten jullie toch op met je fake Brave New World en je "Google steunt jou in je browser ervaring", "Amme hoela" en dat was een koning uit Afghanistan (1892-1960)!".

#sockpuppet
11-12-2020, 07:41 door Anoniem
Daarom gebruik ik dus geen chrome maar duckduckgo. Google wordt steeds meer klant onvriendelijk en dictatoriaal.
11-12-2020, 13:49 door Anoniem
Het zou kunnen veranderen als er niet meer aan vendor-lock-in mag worden gedaan door deze grote globale spelers.
Maar ze hebben vrijwel geen vijanden - alles en iedereen van de zittende macht ligt bijvoorbeeld al met Goggles in bed.
Daarom kan het spel zo gespeeld worden als het gespeeld wordt.

Het beste voorbeeld is Google op Google Android, iets wat ze niet willen, ondersteunen ze niet
en komt er slechts met heel veel moeite op (door allerlei hoepeltjes springen, rooten e.d.).

De maker van uMatrix heeft de extensie-bui al zien hangen klaarblijkelijk en zijn extensie is nu discontinued,
aan de wilgen gehangen dus en hij is weg.

Voor ad-blocking en script blocking worden we dus na 18 januari 2021 afhankelijk van OS-brede oplossingen als Adguard.
Daar zul je dus dan ook voor moeten betalen, want die zijn niet gratis.

Veel mensen hebben er dat niet voor over of voor hen geldt alleen het gemak
en die worden dus steeds meer door Google en consorten "gepiepeld".

Neen het leuke voor de gewone man en vrouw is er al lang vanaf, van Interwebz dan.

luntrus
14-12-2020, 11:46 door Anoniem
Opera schakelt extensies uit. Ook de nieuwste browser EDGE heb ik vleugel lam gemaakt. Er een betaalde browser maar of die privacy bestenbestendig is dat is nog niet helemaal duidelijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.