image

Tor Project geeft 'mobile first' en snelheid netwerk prioriteit

vrijdag 11 december 2020, 10:44 door Redactie, 7 reacties

Nu het einde van het jaar nadert heeft het Tor Project de doelen voor 2021 aangekondigd, waarbij het prioriteit geeft aan 'mobile first' en de snelheid van het Tor-netwerk. Dagelijks maken meer dan 2 miljoen mensen gebruik van Tor Browser, om hun privacy op internet te beschermen.

Via Tor Browser wordt er verbinding gemaakt met het Tor-netwerk. De browser schermt het ip-adres van gebruikers af, blokkeert trackers en fingerprinters, versleutelt de verbinding en maakt het mogelijk om gecensureerde of geblokkeerde websites te bezoeken. Zowel Tor Browser als de software voor Tor-servers wordt ontwikkeld door het Tor Project. De organisatie moest vanwege de gevolgen van de coronacrisis dit jaar een derde van het personeel ontslaan.

Dit jaar lanceerde het Tor Project ook de eerste officiële Tor Browser voor Android en helpt het ontwikkelaars van mobiele apps om Tor binnen hun app te gebruiken. Voor 2021 wil het Tor Project enkele grote veranderingen doorvoeren in de 'mobile first' aanpak zodat de software goed werkt in mobiele omgevingen. Daarnaast wordt onderzocht of gebruikers op een smartphone andere behoeftes hebben dan die op een desktop.

Een ander belangrijk onderwerp waar dit jaar al op werd ingezet en dat ook volgend jaar prioriteit krijgt is de snelheid van het Tor-netwerk. Om de privacy van gebruikers te beschermen loopt het verkeer van Tor-gebruikers over meerdere servers. Deze servers zijn afkomstig van vrijwilligers die het netwerk ondersteunen. Een veel gehoorde klacht is dat het Tor-netwerk traag is, zegt Isabela Bagueros, directeur van het Tor Project. Dit jaar werden er al enkele experimenten uitgevoerd die volgens Bagueros geweldige verbeteringen lieten zien wat betreft de netwerksnelheid. Dit werk zal volgend jaar worden voortgezet.

Reacties (7)
11-12-2020, 13:26 door Anoniem
Ik raad ook iedereen aan met Mobile Tor op zijn device om de Blokada 5 app te installeren.
Is helaas niet via Google Play maar wel via Aptoide binnen te halen.

Een multi-blokker met een eeuwig open source Libre account
Je houdt zo wel een heleboel adtracking en profilering weg van je mobieltje.

Er komen wellicht nog meer goede Internetbrede ontwikkelingen op ons af.
I keep my fingers crossed en wens de leden van het Tor Project vast veel moed, kracht en wijsheid toe,

luntrus
11-12-2020, 14:43 door Anoniem
Erg jammer dat Tor de vernieuwingen van Firefox overgenomen heeft. Helaas maakt dat een onwerkbare en onlogische browser. Data wordt niet meer gewist bij afsluiten, geen startpagina met favorieten mogelijk etc. Beide update ik dan ook maar niet meer. Gelukkig dat ik de beta's test en deze ellende vooralsnog voorkomen heb.

Hoe is jullie ervaring hiermee?

Tor is overigens niet traag, prima snelheid.
11-12-2020, 17:23 door Anoniem
Firefox moet helaas mee met de Google Chrome en chromium dwingelandij ten faveure van hun dataslurp core business.
Er wordt dus ook daar aan en in de stettings (auto:config) gerommeld ten faveure het tracking-circus en straks de slechts per site steeds toegang hebbende extenties. Firefox is niet a priori het probleem, het is het moeten volgen van de broodheer (Google). Het blijft een groot kat en muisspel. Neen, de Forces that Be hebben het niet zo op Tor-adepten en de vrije jongens.

Wat is hier het verschil tussen Brave in Tor-modus en firefox draaiend in Tor? Wie legt dit eens uit aan ondergetekende?

#sockpuppet
12-12-2020, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem: Firefox moet helaas mee met de Google Chrome en chromium dwingelandij ten faveure van hun dataslurp core business.
Er wordt dus ook daar aan en in de stettings (auto:config) gerommeld ten faveure het tracking-circus en straks de slechts per site steeds toegang hebbende extenties. Firefox is niet a priori het probleem, het is het moeten volgen van de broodheer (Google). Het blijft een groot kat en muisspel. Neen, de Forces that Be hebben het niet zo op Tor-adepten en de vrije jongens.

Wat is hier het verschil tussen Brave in Tor-modus en firefox draaiend in Tor? Wie legt dit eens uit aan ondergetekende?

#sockpuppet

Brave-blog: https://brave.com/new-onion-service/
13-12-2020, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is hier het verschil tussen Brave in Tor-modus en firefox draaiend in Tor? Wie legt dit eens uit aan ondergetekende?

Het zou geen verschil mogen uitmaken.

Zou dat wél het geval zijn, dan is dat gegeven mede aan te wenden om een de-anonimisering van een Brave gebruiker op het Tor netwerk te bewerkstellingen (want die mensen die Brave gebruiken zijn vooralsnog zeldzaam vergeleken met de rest van de massa van 2,5 a 3 miljoen Tor netwerk gebruikers, die overwegend de Tor Browser toepassen).

De fingerprints van de op Firefox gebaseerde standaard Tor Browser en die van de Tor-modus tab van de Brave browser zouden dus idealiter identiek moeten zijn. Hoewel ik er mijn handen er niet voor in het vuur zou steken, kun je dat gegeven zelf testen en vergelijken met de CoverYourTracks machine (voorheen Panopticlick) van de EFF.org.

https://coveryourtracks.eff.org
15-12-2020, 09:19 door Anoniem
Door Anoniem: Erg jammer dat Tor de vernieuwingen van Firefox overgenomen heeft. Helaas maakt dat een onwerkbare en onlogische browser.

Dat is niet mijn indruk. Beide zijn vriij eenvoudig in gebruik.

Data wordt niet meer gewist bij afsluiten, geen startpagina met favorieten mogelijk etc. Beide update ik dan ook maar niet meer.

Dat is geen goed idee. Verstandiger is (verouderde) programma's, die veelvuldig contact maken met het internet, om veiligheidsredenen steeds automatisch te laten bijwerken.

Tor is overigens niet traag, prima snelheid.

Tor is alleen snel in vrije democratische landen met breedband internet. Buiten de vrije Engelstalige wereld en de West-Europese zone werkt Tor vaak langzaam, door gebrek aan bandbreedte of sabotage van corrupte overheden.
23-12-2020, 12:17 door Anoniem
Tor is al verouderd... alle bekende diensten migreren naar het utopia ecosysteem...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.