Privacy - Wat niemand over je mag weten

spam ontvangen op email adres bekend bij één bedrijf

13-12-2020, 20:58 door Anoniem, 5 reacties
Excuses voor de lange topic.
Ik ben ik het gelukkige bezit van een domein met mijn achternaam en een "catchall". Als ik online een bestelling doe bij een bedrijf, geef ik als email adres altijd de naam van dat bedrijf op gevolgd door mijn naam. Bijvoorbeeld "toiletgigant@mijnnaam.nl". En iedereen krijgt een eigen wachtwoord, kans op hacks erg klein.
Echter zo nu en dan krijg ik toch spam op een van de (vele) email adressen die ik op die manier in de afgelopen jaren uitgegeven heb.
Ik weet dat dat niet mag, ik geef daar immers nooit toestemming voor. Die bedrijven zijn dus gehackt of ze hebben hun database met email adressen verkocht.

Kan je hier iets tegen doen? AAngefte heeft denk ik weinig zin, maar ik vind het eigenlijk gewoon niet kunnen. Je doet zaken met een bedrijf, niet met "Cindy" die graag een afspraakje met je wilt maken of met een Afrikaanse prins die 5 miljoen kwijt wil.
Reacties (5)
13-12-2020, 23:23 door MathFox
Nee, het mag niet. Je kunt klagen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar waarschijnlijk is het beter om even te bellen met de vraag hoe zij de klacht aangeleverd willen hebben. Nederlandse spammers zijn al een paar keer hard door de overheid aangepakt. Voor internationale bendes is de Nederlandse arm der wet veelal te kort.
14-12-2020, 00:26 door Anoniem
Wat zegt het bedrijf zelf hierover?

Zelf ook al meerdere keren ondervonden. Zelfs de grootste bank van Nederland heeft mijn adres gelekt. Al was dat geen spam maar een medewerker die het adres klakkeloos deelde met LinkedIn. Excuses krijg je niet en volgens die bank heeft mijn mailadres nooit het pand verlaten.
14-12-2020, 00:31 door Anoniem
Dit soort adressen, ook bij plus-adressering, kunnen geraden worden. Zelf gebruik ik vaak meer woorden dan alleen de bedrijfsnaam en/of voeg cijfers toe. Het jaartal/de datum kan voor de toekomst interessant zijn.
14-12-2020, 08:07 door Anoniem
Door MathFox: Nee, het mag niet. Je kunt klagen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar waarschijnlijk is het beter om even te bellen met de vraag hoe zij de klacht aangeleverd willen hebben. Nederlandse spammers zijn al een paar keer hard door de overheid aangepakt. Voor internationale bendes is de Nederlandse arm der wet veelal te kort.

Klopt. Ze zijn aangepakt door de ACM en voorganger, maar helaas vond de rechter het niet terecht dat ze een boete kregen... Hoe idioot kan het zijn.
14-12-2020, 11:05 door Anoniem
Kan je hier iets tegen doen?
Nee. Als het adres eenmaal in handen van spammers is dan is daar niks meer tegen te doen.
Wel heb je het voordeel met dat systeem (ik gebruik dat ook) dat je, als je mailserver tenminste een beetje fatsoenlijk is,
een adres wat bespamd wordt kunt blokkeren. In mijn geval geven bepaalde adressen gewoon een 550 terug.
Niet dat spammers zich daar wat van aantrekken, spam gaat gewoon door. Maar dan heb je er in ieder geval geen
last meer van.
Er is geen "de spammer" die je hierover kunt benaderen, dit zijn schimmige bedrijfjes die onderling de mail adres lijsten
weer doorverkopen ("affiliates") en je uitschrijven bij een ervan zal de spam van die specifieke wel stoppen maar dan gaat
het 3 keer zo hard door vanaf andere spammers (je adres wordt gemarkeerd als geldig).

En je weet nu wel wie "het gedaan heeft" maar die gaat er niks tegen doen. Ofwel het was een ongelukje (hack of whatever)
ofwel ze hebben de adressen verkocht en dat gaan ze dan niet toegeven. Misschien was het wel een malverserende
medewerker die dat gedaan heeft en weet "het bedrijf" er niets van. En al geven ze toe dat ze het gedaan hebben,
reken er maar niet op dat je hier voordeel uit kunt halen want zo werkt het rechtssysteem niet in Nederland.
(je kunt hier geen "schadevergoeding" voor claimen als je geen met rekeningen onderbouwde concrete schade kunt
voorleggen)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.