image

Gelders bedrijf door middel van e-mailfraude voor miljoenen opgelicht

donderdag 17 december 2020, 08:59 door Redactie, 5 reacties

Een Gelders bedrijf in medische goederen is door middel van e-mailfraude voor miljoenen euro's opgelicht, zo heeft de politie bekendgemaakt. Het bedrijf dacht zaken te doen met hun vaste Koreaanse leverancier en had een grote hoeveelheid coronasneltesten besteld. Criminelen hebben waarschijnlijk toegang tot de e-mailwisseling tussen beide bedrijven gekregen en konden zo een valse factuur naar het Gelderse bedrijf sturen.

In oktober ontdekte het Gelderse bedrijf dat de miljoenen euro's die ze hadden overgemaakt niet op de rekening van hun Koreaanse leverancier terecht waren gekomen. Door gebruik te maken van valse e-mailadressen en een valse factuur maakte het Gelderse bedrijf het bedrag over naar een rekening die uitkwam in Indonesië.

"Op uiterst slinkse wijze is deze vorm van fraude uitgevoerd. Er werd zelfs een nepfirma opgericht en men heeft uiteindelijk via nepaccounts, die niet van echt waren te onderscheiden, het Nederlandse bedrijf aanzienlijk kunnen benadelen", aldus de politie.

Nadat het bedrijf aangifte had gedaan volgde er een onderzoek. Het lukte om de bankrekening van de daders te laten bevriezen. "Er is zicht op een deel van het bedrag en Nederland heeft het verzoek gedaan aan Indonesië om het geld dat is veiliggesteld te restitueren aan het Gelderse bedrijf", meldt de politie verder. De Indonesische autoriteiten wisten uiteindelijk drie verdachten in deze zaak aan te houden, waaronder de hoofdverdachte.

Reacties (5)
17-12-2020, 09:36 door Planeten Paultje
Wat kan er nou toch tegen zijn om even een belletje (liefst met video) te plegen naar degene waar je een groot bedrag naar gaat overmaken? Of anderszins je geld-lijnen te bewaken?
17-12-2020, 09:55 door Anoniem
Door Planeten Paultje: Wat kan er nou toch tegen zijn om even een belletje (liefst met video) te plegen naar degene waar je een groot bedrag naar gaat overmaken? Of anderszins je geld-lijnen te bewaken?
Boter op de hoofden kan ervoor zorgen dat er niet meer goed nagedacht kan worden.
17-12-2020, 10:03 door Anoniem
Dus een vaste leverancier met een nieuw, onbekend rekeningnummer. En dan gaat er geen belletje rinkelen? Oh, 'belletje' zit zeker niet in 'de procedures' van de ISO9001 map. Onhandig ja...
17-12-2020, 10:38 door Anoniem
Goed werk van opsporingsinstanties in zowel Nederland als Indonesie. Vaak zie je dat dit soort acties plaatsvinden vanuit landen die het wat minder nauw nemen met regelgeving en dat je daders ermee wegkomen.
17-12-2020, 11:35 door Anoniem
Ik vraag me af of hier misschien ook niet sprake was van even snel proberen te verdienen aan de corona situatie, waardoor wat standaard procedures zijn overgeslagen.

'Uiterst slinkse' is ook zo een amateuristische beschrijving, omdat dit door iedereen verschillend wordt geïnterpreteerd. Waarom niet gewoon vertellen hoe het is gebeurd, zodat het een educatief gehalte krijgt. Je weet wel preventie en zo, is dat niet altijd wat de politie predikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.