image

EDPS waarschuwt voor misbruik van gezondheidsdata tijdens pandemie

vrijdag 18 december 2020, 13:59 door Redactie, 3 reacties

De coronapandemie biedt de ideale gelegenheid voor sommigen om voor hun eigen gewin misbruik van gezondheidsgegevens te maken, zo waarschuwt Wojciech Wiewiorowski, hoofd van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) De EDPS uitte begin dit jaar al zorgen dat een aantal globale bedrijven gezondheidsdata voor hun eigen doeleinden verzamelt en inzet.

"De doos van Pandora is geopend, met techreuzen die de bijna onontdekte en onbetreden wereld van gezondheidsdata veroveren. In het afgelopen jaar hebben grote techbedrijven, van wie het businessmodel is gebaseerd op het exploiteren van persoonlijke data, hun winsten zien stijgen terwijl economieën wereldwijd zijn gekrompen", stelt Wiewiorowski in een afsluitende blogpost over 2020 en de toekomst.

Hij merkt op dat iedereen verwacht dat de pandemie straks voorbij is, maar het de vraag blijft in hoeverre deze situatie met gezondheidsdata blijft bestaan en zich verder zal verspreiden. "Toezichthouders moeten nu de dapperheid en moed tonen die deze tijden vereisen, net zoals onze keuzes van vandaag de wereld van morgen bepalen. Als de onafhankelijke EU-instantie voor databescherming, zullen we deze uitdaging niet uit het oog verliezen", besluit Wiewiorowski.

Reacties (3)
18-12-2020, 15:14 door Anoniem
Hoe bedoelen ze... waarschuwen voor? Het gebeurt toch al op grote schaal? Corona-opt-in voorop!
18-12-2020, 18:54 door Anoniem
Als je denkt dat de wereld van gezondheidsdata bijna onontdekt en onbetreden is, dan heb je al jaaaaaren onder een steen geleefd.
19-12-2020, 12:23 door spatieman
facebook first !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.