Privacy - Wat niemand over je mag weten

modem...

18-12-2020, 19:34 door Hipster, 7 reacties
beste,

hier een volger vanuit belgie,met toch wel een dringende vraag
ik woon in een dupplex app. +1 en +2,op de gelijkvloer is een ander appartement, modem heeft altijd in de gezamenlijke garage gehangen.
proximus is onze internetleverancier.
bij proximus hangt altijd een sticker met je inlog gegevens voor je wifi, ook je inloggegevens voor als je eigelijk naar de configuratie site wilt gaan van je modem.
nu bewoner van gelijkvloers is ook de huisbaas,is iemand die zich graag bemoeit in privé zaken van andere mensen,wel is het mogelijk... een vraag voor de kenners hier, als ie eenmaal heeft kunnen inloggen om mijn wifi modem,kan ie dan zien wat ik op mijn internet doe,welke sites ik bezoek en of hoe ik mijn zaken regel. dus anders gezegd,is het mogelijk dat ie mij kan volgen op mijn wifi als hij er ook opzit.
al onze telefoons en laptops en tvs zitten op Dewelfde.wifi. ik heb ondertussen, al.mijn wachtwoorden van de router veranderd,
ik heb ook veilige wifi op mijn gsm, beschermd dat je tegen zo een soort dingen,en een privé dns hebben bij je instellingen wat bedoelen ze daar mee

met heel die corona gedoe,mensen zitten meer thuis en langer thuis,ja dan gaan ze andere mensen denk ik maar lastigvallen

als er een lek mogelijk is,wat is de beste oplossing


alvast bedankt
Reacties (7)
18-12-2020, 20:03 door [Account Verwijderd]
Door Hipster: nu bewoner van gelijkvloers is ook de huisbaas,is iemand die zich graag bemoeit in privé zaken van andere mensen,wel is het mogelijk... een vraag voor de kenners hier, als ie eenmaal heeft kunnen inloggen om mijn wifi modem,kan ie dan zien wat ik op mijn internet doe,welke sites ik bezoek en of hoe ik mijn zaken regel. dus anders gezegd,is het mogelijk dat ie mij kan volgen op mijn wifi als hij er ook opzit.

Ja.
18-12-2020, 20:15 door Hipster
gewoon ja..?
18-12-2020, 20:39 door MathFox - Bijgewerkt: 18-12-2020, 20:41
Ja, hij kan wat zien, maar wat precies hangt af van het modem, de configuratie van de wifi en of hij software gebruikt om actief mee te luisteren. Ook hoe jij Internet gebruikt maakt uit: https maakt is voor een particulier niet af te luistreren, maar hij kan vaak wel achterhalen met welke website je contact legt.
18-12-2020, 21:20 door Hipster
https...? kun je dat eens uileggen
18-12-2020, 21:28 door Anoniem
Door Hipster: https...? kun je dat eens uileggen
Sorry..Niet lullig bedoeld, maar als dit soort zaken uitleg behoeven kan je beter een specialist inhuren om e.e.a. veilig te maken. Niet zelf knutselen is mijn advies.
18-12-2020, 21:46 door MathFox
Heb je het slotje in je browser wel eens gezien? Dat is een teken dat je https gebruikt op het web, dan wordt het verkeer tussen jouw webbrowser en de webserver versleuteld. Voor meer informatie verwijs ik naar Wikipedia of Google.
18-12-2020, 22:06 door Anoniem
"als ie eenmaal heeft kunnen inloggen om mijn wifi modem,kan ie dan zien wat ik op mijn internet doe,welke sites ik bezoek"

Veruit de meeste modems hebben geen standaard mogelijkheden dit te zien. Als je zelf even inlogt kun je zien wat je zou kunnen zien.

Natuurlijk kun je als je op een modem inlogt van alles zo configureren dat je dit inzicht (waar verbindingen onbeveiligd zijn, http-only of dns bijvoorbeeld) wel krijgt, maar dat zou je dan ook moeten zien in de configuratie die zeker geen standaard afgeleverde modem-config meer is en er zijn zelfs modems waar alleen de provider dat kan aanpassen. En daar moet hij wel kennis van hebben hoe dat werkt (en het is weg bij een reset).

Hij kan natuurlijk wel inloggen op het wifi, maar dan zie je hem wel (hij krijgt dan immers net als je tv, thermostaat, ipad, etcetc) een IP-adres. Dus dat is makkelijk te traceren :) De meeste modems bieden daar ook nog logging op aan, dus dan kun je ook terugkijken of dat in het verleden wellicht zo is geweest.

Komen we op het punt dat het strafbaar is om dat te doen, want computer-vredebreuk. Niet zo slim van een verhuurder dus om het daadwerkelijk te doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.