De Belgische privacytoezichthouder is kritisch over de centrale vaccinatiedatabase die de Belgische overheid wil inzetten voor het registreren van de gegevens van mensen die een coronavaccinatie krijgen (pdf). Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) vormt een dergelijke database "zonder meer een aanzienlijke inmenging op het recht op bescherming van persoonsgegevens."
Ook hekelt de privacytoezichthouder de "uitermate" lange bewaartermijn van de gegevens. De Belgische overheid wil de vaccinatiedata bewaren totdat mensen komen te overlijden. Verder zijn de doelstellingen van de database onvoldoende bepaald en gedetailleerd omschreven. De GBA waarschuwt ook voor het risico van discriminatie, aangezien de Belgische overheid allerlei instanties toegang tot de database wil geven.
De vaccinatiestatus zou tot discriminatie kunnen leiden bij het verkrijgen van toegang tot bepaalde overheidsdiensten, zoals schoolactiviteiten, jeugdkampen, openbaar vervoer en publieke ziekenhuizen. "Temeer daar het COVID-19-vaccin niet verplicht is. Personen die nog niet gevaccineerd zijn of ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren mogen zich op basis daarvan dus geen voordelen of dienstverlening ontzegd zien", zo stelt de toezichthouder.
De Belgische overheid zegt rekening te zullen houden met het advies van de GBA. "Om de werking van de vaccins op te volgen zullen waarschijnlijk wel een aantal geanonimiseerde gegevens uit Vacinnet gedeeld worden", laat Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, tegenover De Morgen weten. "Daarvoor zullen we waarschijnlijk nog een aantal koppelingen toevoegen aan dat systeem. Maar dat zal steeds onder toezicht van verschillende comités gebeuren, zoals de GBA."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Juridische vraag: Helaas helaas houdt het bij mijn huidige werkgever op en moet ik eerdaags mijn laptop inleveren. Nu ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.