image

Belgische toezichthouder kritisch over centrale vaccinatiedatabase

dinsdag 22 december 2020, 11:41 door Redactie, 3 reacties

De Belgische privacytoezichthouder is kritisch over de centrale vaccinatiedatabase die de Belgische overheid wil inzetten voor het registreren van de gegevens van mensen die een coronavaccinatie krijgen (pdf). Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) vormt een dergelijke database "zonder meer een aanzienlijke inmenging op het recht op bescherming van persoonsgegevens."

Ook hekelt de privacytoezichthouder de "uitermate" lange bewaartermijn van de gegevens. De Belgische overheid wil de vaccinatiedata bewaren totdat mensen komen te overlijden. Verder zijn de doelstellingen van de database onvoldoende bepaald en gedetailleerd omschreven. De GBA waarschuwt ook voor het risico van discriminatie, aangezien de Belgische overheid allerlei instanties toegang tot de database wil geven.

De vaccinatiestatus zou tot discriminatie kunnen leiden bij het verkrijgen van toegang tot bepaalde overheidsdiensten, zoals schoolactiviteiten, jeugdkampen, openbaar vervoer en publieke ziekenhuizen. "Temeer daar het COVID-19-vaccin niet verplicht is. Personen die nog niet gevaccineerd zijn of ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren mogen zich op basis daarvan dus geen voordelen of dienstverlening ontzegd zien", zo stelt de toezichthouder.

De Belgische overheid zegt rekening te zullen houden met het advies van de GBA. "Om de werking van de vaccins op te volgen zullen waarschijnlijk wel een aantal geanonimiseerde gegevens uit Vacinnet gedeeld worden", laat Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, tegenover De Morgen weten. "Daarvoor zullen we waarschijnlijk nog een aantal koppelingen toevoegen aan dat systeem. Maar dat zal steeds onder toezicht van verschillende comités gebeuren, zoals de GBA."

Reacties (3)
22-12-2020, 11:44 door Anoniem
Waarvoor dit virus al niet misbruikt wordt...
En als die database met alle toegangen er dan toch is... nou, dan kan er over 5 jaar veel meer in. Naar Chinees voorbeeld.

Welke zieke geest verzint dit?
22-12-2020, 12:13 door Anoniem
Zou een mooie usecase zijn voor IRMA ( https://privacybydesign.foundation/irma/. ) de gebruikers kan er dan zelf voor kiezen via de IRMA app om aan te kunnen tonen als hij/zij gevaccineerd is. Voordelen, gebruiker blijft zelf in control over de eigen data en de minimale informatie wordt gepresenteerd indien wenselijk.
22-12-2020, 14:23 door Open source gebruiker
Zo doen ze dat in Belgie, het electronisch patienten dossier, waar je zelf ook toegang tot hebt.
https://www.oz.be/gezondheid/verplichte-ziekteverzekering/elektronisch-patientendossier
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.