image

EDPS: corona-apps moeten niet om meer data gaan vragen

dinsdag 5 januari 2021, 09:43 door Redactie, 7 reacties

Vorig jaar werden in tal van landen corona-apps uitgerold, toch hebben die een tweede besmettingsgolf van het coronavirus niet kunnen voorkomen. Het is echter belangrijk dat bij toekomstige apps er niet meer data wordt verzameld, maar er juist wordt ingezet op privacyfeatures, zegt Thomas Zerdick, hoofd technologie en privacy van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS).

Volgens Zerdick waren Europese privacytoezichthouders niet altijd te spreken over de ontwikkeling van de Europese corona-apps. Zo kozen sommige landen voor oplossingen waarbij er onvoldoende aandacht was voor de rechten van burgers en moesten toezichthouders ingrijpen om dit te corrigeren. In andere gevallen waren de toezichthouders niet te spreken over uitgevoerde risicoanalyses en mitigatiemaatregelen van de ontwikkelaars.

Hoewel er in allerlei landen corona-apps zijn uitgerold is de discussie over de apps nog steeds gaande, stelt Zerdick. Hij merkt op dat de apps een tweede besmettingsgolf niet hebben kunnen voorkomen. "Sommige van de verwachtingen van de apps waren overdreven en konden onmogelijk worden waargemaakt, maar hun effectiviteit kan worden verbeterd", gaat het het hoofd privacy van de EDPS verder.

Zerdick waarschuwt dat mensen die stellen dat toekomstige corona-apps juist minder privacy moeten bieden de verkeer kant opgaan. Een gebrek aan vertrouwen is juist de voornaamste reden waarom mensen corona-apps links laten liggen. Het verder ondermijnen van het vertrouwen zal juist een negatief effect hebben, stelt Zerdick. Hij denkt dat door het verbeteren van de privacyfeatures en transparanter te zijn over de risico's en voordelen de apps de komende maanden nuttiger kunnen worden gemaakt.

Reacties (7)
05-01-2021, 10:37 door Anoniem
Dus:

Definieer helder je doelen en randvoorwaardenen beperkingen.
Maak dan een ontwerp.
Laat dat ontwerp toetsen.
En ga dan pas bouwen.

Niet dat overhaaste paniekvoetbal van afgelopen jaar. De resultaten zijn er naar.

Hoeveel corona-gerelateerde apps hebben we nu al in Nederland en staan nog in de planning?
Incl. vaccinatie-database (die nog extra beveiligd moet worden)
05-01-2021, 12:23 door Anoniem
Een app voorkomt ook geen besmetting. Wel als mensen de hygiëneregels uitvoeren.
05-01-2021, 14:08 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 05-01-2021, 14:16
Door Anoniem: Een app voorkomt ook geen besmetting. Wel als mensen de hygiëneregels uitvoeren.
Beide snappen de meeste mensen. Maar zolang de app niet waarschuwt dat je één of meer risicovolle ontmoetingen hebt gehad, is het risico kleiner dat je besmet bent geraakt (hoeveel kleiner wordt, voor zo ver ik weet, nergens vermeld in de app/door de overheid; weinigen zullen inzien hoe onbetrouwbaar deze app is op dit punt). Als mensen denken dat zij niet besmet kunnen zijn geraakt is de verleiding groot om zich minder (of helemaal niet) aan de de hygiëneregels te houden - m.i. zijn dit soort apps daarom levensgevaarlijk.

In een onderzoek eind december [1] onder ruim 1000 volwassen Duitsers gaf 36% aan Corona-Warn-App actief te gebruiken (dit onderzoek is dus niet helemaal representatief, want er worden naar schatting 19 miljoen Corona-Warn-Apps actief gebruikt op een bevolking van ca. 83 miljoen, waarvan iets minder dan 70 miljoen volwassenen. Nb. aanvankelijk was de minimumleeftijd voor Corona-Warn-App 17 jaar).

Van de ondervraagde Duitse gebruikers gaf 72% aan Corona-Warn-App te gebruiken voor de eigen gezondheid.

Daar komt bij dat de Duitse app een groen scherm met "Niedriges Risiko" toont zolang die app niet heeft vastgesteld dat je lang genoeg dicht genoeg in de buurt van een besmettelijk persoon -eveneens met Corona-Warn-App actief- bent geweest. De Nederlandse app is wat minder overtuigend, maar geen waarschuwing is wat het is.

Meer on topic: in de laatste versie van de Duitse Corona-Warn-App is een contacten-logboek opgenomen waarin je handmatig kunt invoeren wanneer je bij welke bekenden was. Omdat ook dit geen succes van deze mislukking gaat maken, zal de roep om meer privacy-maatregelen uit dit soort apps te schrappen nog verder toenemen. Wat ook niet gaat helpen: er zullen dan nog steeds veel mensen met app niet gewaarschuwd worden maar wel besmet raken (ik schat meer dan 90% bij ca. 25% van de bevolking met app actief), en nog steeds zullen zeer veel gebruikers door hun app gewaarschuwd worden terwijl zij niet besmet zijn geraakt (ik schat meer dan 96%).

[1] https://www.golem.de/news/umfrage-viele-halten-die-corona-app-fuer-nutzlos-2012-153098.html
05-01-2021, 14:09 door Anoniem
Door Anoniem: Een app voorkomt ook geen besmetting. Wel als mensen de hygiëneregels uitvoeren.
Ja en nee. De gedachte achter de app was dat mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon direct preventief in quarantaine gaan zodat ze geen andere besmetten. De app voorkomt niet dat jij zelf besmet wordt, maar wel dat jij andere besmet.

Mijn mening is nog steeds dat een app niet geschikt is voor dit doel, omdat een radiogolf zich nu eenmaal heel anders gedraagt dan een virus. Ondanks de app, hebben we wel een tweede golf.
05-01-2021, 15:20 door Anoniem
omdat een radiogolf zich nu eenmaal heel anders gedraagt dan een virus.
Toch zijn er golven die het virus kunnen doden volgens mij.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet
05-01-2021, 16:06 door Anoniem
Lekker zoals in Signapore: de politie mag ook in de data graaien.
Over 3 maanden ook in Nederland...
06-01-2021, 01:57 door Anoniem
Die corona app ontwikkeling is allemaal toneelspel.. Ze werken niet (zie de app reviews) en voorkomen ook niks. De stappen die worden genomen naar vaccinatie en het daarbij behorende digitale paspoort zijn allang afgesproken. Dus terwijl iedereen het maar heeft over die app, de late vaccinatie etc wordt er een stappenplan uitgerold naar overheidscontrole en beperking van de vrijheden... Al die maatregen voor een supergevaarlijk virus terwijl de IFR (kans om dood te gaan) onder de 1% zit. Wie gelooft dat nog....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.