image

Tweede Kamer stemt tegen invoering van coronapaspoort

woensdag 6 januari 2021, 11:14 door Redactie, 25 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-01-2021, 11:40

De Tweede Kamer heeft gisteren tegen de invoering van een coronapaspoort gestemd dat zou kunnen worden ingezet bij het verstrekken van toegang tot publieke voorzieningen. Vorige maand vroeg minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Gezondheidsraad om advies onder welke voorwaarden een 'coronapaspoort' zou kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot onderwijsinstellingen, zorginstellingen, publieke voorzieningen, werkomgeving en sociale gelegenheden zoals horeca, uitgaansgelegenheden of evenementen.

Het advies van de Gezondheidsraad zou halverwege deze maand moeten verschijnen. Tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus dat gisteren in de Tweede Kamer plaatsvond diende Azarkan van DENK een motie in tegen het coronapaspoort. Volgens Azarkan ervaren burgers een dergelijk paspoort als een 'sneaky manier' om vaccinatie toch te verplichten. "Wat DENK betreft zijn coronapaspoorten, verplichte vaccinaties en alle andere maatregelen die inbreuk doen op de privacy en op zelfbeschikking onacceptabel", aldus het Kamerlid.

"Er zijn twee adviesaanvragen geweest, aan de Commissie Ethiek en recht van de Gezondheidsraad. De eerste vraag gaat over testen. Daar komt u inderdaad dat coronapaspoort in tegen. Dat heeft te maken met gewoon de ideeën die daarover zijn", antwoordde minister De Jonge van Volksgezondheid op Azarkan.

Het DENK-Kamerlid diende aan het einde van het debat zijn motie tegen het coronapaspoort in. Daarin stelt Azarkan dat het niet hebben van een coronapaspoort toegang tot publieke voorzieningen, zoals het openbaar vervoer of het stadhuis, de burger in zijn functioneren in de samenleving kan beperken. De regering wordt vervolgens opgeroepen om toegang tot publieke voorzieningen voor iedereen mogelijk te maken ongeacht vaccinatie- of teststatus.

De motie werd vervolgens door middel van handopsteken aangenomen. Van de Kamerleden stemden er 79 voor en 70 tegen. De tegenstemmen waren afkomstig van het CDA, D66 en de VVD.

Image

Reacties (25)
06-01-2021, 11:17 door Anoniem
De verkiezingen komen eraan he. Ze gaan daar in de Tweede Kamer niet voor zoiets stemmen want dat kan ze mogelijk stemmen kosten in maart 2021 :) Misschien dat ze na de verkiezingen nogmaals gaan stemmen voor/tegen zo'n coronapaspoort.
06-01-2021, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem: De verkiezingen komen eraan he. Ze gaan daar in de Tweede Kamer niet voor zoiets stemmen want dat kan ze mogelijk stemmen kosten in maart 2021 :) Misschien dat ze na de verkiezingen nogmaals gaan stemmen voor/tegen zo'n coronapaspoort.
Ik snap dat het soms een beetje een poppenkast is. Maar het is ook nooit goed he?
06-01-2021, 11:58 door Anoniem
Ik heb die gast van Denk altijd een beetje eng gevonden, wellicht omdat de media hem vrijwel altijd in een kwaad daglicht stelt.
Nou zijn er ook wel zaken geweest waar je vraagtekens bij had kunnen zeggen maar uit verband gerukt en beroeps-verontwaardigd kun je van Pino/Big Bird nog een foute vogel maken.

Daarom blij met iemand die toch kritische vragen durft te stellen en zwaar teleurgesteld in CDA/D66/VDD voor het willen invoeren van de corona-ster.
06-01-2021, 12:07 door Anoniem
En hoe willen ze dat internationaal voorkomen? Dat paspoort gaat er komen linksom of rechtsom? Niet voor niets wordt er een centrale vaccincatie database in het leven geroepen?
06-01-2021, 12:14 door Anoniem
Nou, dan is het dus duidelijk voor de komende verkiezingen: Geen CDA/D66/VVD stemmen...
06-01-2021, 12:23 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom blij met iemand die toch kritische vragen durft te stellen en zwaar teleurgesteld in CDA/D66/VDD voor het willen invoeren van de corona-ster.

Als je naar de stemgeschiedenis van deze partijen kijkt, dan zul je zien dat ze vaker voor inbreukmakende wetgeving stemmen.
Controle maatregelen = CDA, DD6, VVD.
Niets geleerd van 40-45. (Geen historisch besef, ondank "hun" canon van de geschiedenis. Die was toch zo belangrijk)
06-01-2021, 12:25 door Anoniem
Het CDA, D66 en de VVD zij er ook niet voor de burger, die ze zouden moeten vertegenwoordigen, maar zijn er alleen voor zichzelf of het bedrijfsleven.
06-01-2021, 15:42 door Anoniem
Ik snap wel dat ze bij DENK zo fel zijn tegen een Corona paspoort of maatregelen want veel van de DENK stemmers vertrouwen de overheid sowieso niet. Maar dat geldt ook voor FvD en in veel mindere mate voor de PVV.
Ik ben niet tegen vaccinatie maar niemand is open en transparant waarom ook gezonde mensen, die geen risico lopen, ook zonodig moeten worden gevaccineerd en wat de langertermijn risico's zijn van de vaccins.
Van de vaccins tegen mazelen, gele koort, Hepa A/B/C, kennen we de effecten en bijwerkingen omdat deze vaccins langdurig getest zijn op zowel dieren als mensen. De Covid vaccins zijn nauwelijks fatsoenlijk getest, ja 2 maanden op een paar duizend vrijwillgers, waarvan de fabrikanten zelf ook aangeven dat ze de langetermijn effecten niet kennen. Verder dan 2 maanden weten ze het niet.
Daarnaast is er geen duidelijkheid over de risico's van een echte besmetting bij een niet risico groep. Hoeveel gezonde mensen (zonder onderliggende aandoeningen) zijn er nu daadwerkelijk aan Covid overleden? Wat is het IFR momenteel voor mensen die gezond zijn en geen onderdeel uitmaken van de risicogroepen.
Wat opvalt is het gebrek in de discussie over het R getal, iets wat tot voor kort een soort heilig cijfer was waar alle maatregelen op gebaseerd waren want dat R getal moest onder de 1 komen. Mijns inziens is dat R getal al een tijdje onder de 1, ik las laatst iets van 0.8 zelfs, maar de lockdown gaat wel verder worden uitgebreidt.
Van de Engelse Covid variant zijn slechts enkele gevallen bekend maar dat is vreemd wat als het vele malen besmettelijker is zou het nu door Nederland moeten razen. Over de dodelijkheid van deze variant hoor je eigenlijk niets maar we gaan wel de lockdown uitbreiden ervoor.
Allemaal zaken die niet transparant zijn waardoor velen gaan twijfelen of ze de overheid, maar ook de media, hierin wel kunnen vertrouwen. Covid valt volgens de WHO zelf ook best mee qua dodelijkheid zag ik in een video van het WHO zelf https://www.youtube.com/watch?v=SNXw_gSeGHY&feature=youtu.be
06-01-2021, 16:16 door spatieman
dit heeft net zoveel efect als een blaadje van je huisarts waarop staat, persoon hoeft geen smoel pamper te dragen.
06-01-2021, 17:39 door Anoniem
"Wat DENK betreft zijn coronapaspoorten, verplichte vaccinaties en alle andere maatregelen die inbreuk doen op de privacy en op zelfbeschikking onacceptabel"

jaja ok en al die mensen die hier achterstaan hoe denken die over de verplichte vaccinaties van kinderen anders mogen ze niet naar de kinderopvang?
07-01-2021, 09:00 door Anoniem
Een vaccinatie paspoort voor een virus met een overlevingskans van 99,7%? Raar dat we ons daarvoor massaal moeten laten vaccineren.
De seizoensgebonden griepprik bracht zeker niet genoeg geld in het laatje en moet de media maar ingezet gaan worden om mensen te proberen te overtuigen dat deze pandemie echt is zodat ze de vaccinaties kunnen pushen.
Jammer dat velen hem nemen uit de overtuiging dat we weer terug zullen gaan keren naar normaal maar dat zal niet gebeuren.
07-01-2021, 09:58 door MathFox
Door Anoniem: Een vaccinatie paspoort voor een virus met een overlevingskans van 99,7%? Raar dat we ons daarvoor massaal moeten laten vaccineren.
Een virus waarvan een paar procent van de zieken nog meerdere maanden (permanent?) serieus last houdt... Die invaliditeit kost de samenleving ook levensvreugde en geld.
07-01-2021, 15:07 door -Peter-
Door MathFox:
Door Anoniem: Een vaccinatie paspoort voor een virus met een overlevingskans van 99,7%? Raar dat we ons daarvoor massaal moeten laten vaccineren.
Een virus waarvan een paar procent van de zieken nog meerdere maanden (permanent?) serieus last houdt... Die invaliditeit kost de samenleving ook levensvreugde en geld.

Juist.
Zoek maar eens op "long covid". Dat is een serieuze aandoening.
En dan is misschien de overlevingskans van deze ziekte niet zo laag (al vind ik 99,7% tamelijk laag), de overlevingskans van niet-corona patienten aan andere aandoeningen gaat ook flink omlaag. Als je niets doet, blijft de zorg overbelast. Dan blijven we andere onderzoeken en operaties uitstellen. Met als gevolg dat die personen gaan overlijden.

Zelfs als de overlevingskanst van Covid 100% was geweest, maar de zorg overbelast zou raken, ook dan zou vaccinatie zeer verstandig zijn.

Peter
07-01-2021, 15:59 door Anoniem
Al die maatregelen van de regering die voor zoveel ellende zorgen. Depressies, zelfmoorden, gezinnen zonder inkomen want baan kwijt, uitgestelde zorg en mensen die daaraan overlijden, ouderen due geisoleerd sterven, in hun ontwikkeling geremde kinderen, achterstand op scholen, mensen met long en darmklachten door het dragen van mondkapjes vol bacterieen. Economieen naar de klote, failisement aan de lopende band..

En dat voor een virus met een overlevingskans van 99,7%...
07-01-2021, 16:12 door roevka
Eerst moeten de verkiezingen voorbij zijn. Dan wordt het alsnog ingevoerd....
09-01-2021, 18:29 door Anoniem
Deze verkiezingen hebben als inzet covid 19. Ga zelf zoeken naar informatie uit allerlei bronnen. Trek een conclusie en ga stemmen.
09-01-2021, 21:05 door Anoniem
Nu, het is in elk geval een overwinning! We moeten het toch van de strijd op nationaal niveau hebben, en dat geldt voor elk land dat hierbij betrokken is. Alles heeft uiteindelijk invloed op alles, dus laten we vooral optimistisch blijven!
10-01-2021, 08:05 door Quest1282
De wereld is gek. Een coronapaspoort om te tonen wie waar naar binnen mag en wat mag doen?!
Dit concept is al eens gebruikt, dan wel in omgekeerde vorm. Het gaf toen aan wat je niet mocht en waar je niet welkom was. Je werd gemeden als je het had.
Dit concept werd in 1941 gebruikt, het was de jodenster.
Goed om te lezen dat de wereld niet 2x dezelfde fout maakt. Maar wie het voorstelt heeft zijn huiswerk niet gedaan. Schandalig!
10-01-2021, 20:57 door Anoniem
En wat als België gaat eissen dat voor je op café of restaurant gaat - je een inentingsbewijs hebt? Vroeg of laat gaat dit voor toeristen gevraagd worden, zeker in de beginperiode vanaf het groot verlof. Een heel domme zet is dat van de 2e kamer.
Men had beter een beperking in tijd gezet, en beter nagedacht en het gebruik beperkt, en maatregelen genomen ter bescherming van de houder van dat bewijs.
15-01-2021, 00:06 door Anoniem
Door Anoniem: De verkiezingen komen eraan he. Ze gaan daar in de Tweede Kamer niet voor zoiets stemmen want dat kan ze mogelijk stemmen kosten in maart 2021 :) Misschien dat ze na de verkiezingen nogmaals gaan stemmen voor/tegen zo'n coronapaspoort.

Ja denk het ook . Maar voor als nog uitstel. De EU wil zoon passpoort in 2022. En world economic forum ook . Maar stem DENK ( zij kwamen met de motie ) PVV of Forum als je dit niet wilt ( denk ik ). Pvda , sp , etc zijn vaak voor strengere maatregelen dan het kabinet
21-01-2021, 23:54 door Anoniem
Een corona paspoort verplichten is van de zotte. Wie zegt dat het vaccin werkt, er is totaal geen bewijs.

De grote baronnen zijn weer aan het werk.
Er bestaan meer dan 10.000 griep soorten
Hoe ver wil je gaan het is mijn lichaam en
Doe wat ik wil
22-01-2021, 15:57 door Anoniem
Dit krijg je als je mensen teveel macht geef. Mensen kunnen daar niet mee omgaan.
14-03-2021, 10:35 door Anoniem
Door Anoniem: Nou, dan is het dus duidelijk voor de komende verkiezingen: Geen CDA/D66/VVD stemmen...

YESSSSS kan me ook niet voorstellen dat ze voor staan in de peiling. miss bij de oudjes
16-03-2021, 12:42 door Anoniem
Ellende allemaal!
27-09-2021, 18:06 door Anoniem
Door roevka: Eerst moeten de verkiezingen voorbij zijn. Dan wordt het alsnog ingevoerd....

Jij bent een visionair :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.