image

EFF bezorgd over inzet van politierobots in de Verenigde Staten

maandag 11 januari 2021, 14:23 door Redactie, 9 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF maakt zich zorgen over de inzet van politierobots in de Verenigde Staten. "Het is een privacyramp in wording", zegt EFF-medewerker Matthew Guariglia. Het gaat onder andere om de robots van het bedrijf Knightscope, waarvan er zo'n honderd in de VS actief zijn.

Politiekorpsen kunnen de robots, die over surveillancecamera's beschikken, voor allerlei doeleinden inzetten, zoals het scannen van kentekens, verzamelen van mac-adressen van smartphones, remote monitoring en detectie van personen. Tijdens een patrouille kan de robot op basis van wifi-signalen in een straal van 150 meter smartphones, laptops, routers en andere apparaten detecteren eb controleren of ze op een blacklist staan. Daarnaast werkt het bedrijf aan gezichtsherkenning voor de robots.

Volgens Guariglia is er een risico dat de robots straks bepaald gedrag als "verdacht" zullen bestempelen terwijl er in werkelijkheid niets aan de hand is. Ook ligt profilering op de loer. "Deze robots zijn een meer speelse manier om het panopticon in ons leven te normaliseren", gaat Guariglia verder.

Eén van de robots die in een winkelgebied in Los Angeles rondreed werd meer dan honderdduizend keer op social media bekeken. Ook maken mensen geregeld selfies met de robot. De EFF stelt dat eerst de essentiële vragen rond de werking en inzet van deze robots moeten worden beantwoord, voordat mensen ermee op de foto gaan.

Image

Reacties (9)
11-01-2021, 14:39 door Anoniem
Hier in actie: https://www.youtube.com/watch?v=1UWhfIEjuis

Waste-of-money als ik het zo zie.
11-01-2021, 14:41 door Anoniem
Laten we hopen dat het fakenews is...
11-01-2021, 14:46 door Anoniem
De hele USA is een groot privacy risico.
Over 5 tot 10 jaar ook in Nederland. Want het is zo makkelijk en wie niks gedaan heeft, heeft tenslotte ook niks te verbergen. Toch?
11-01-2021, 14:54 door buttonius
Menselijke politieagenten doen ook aan gezichtsherkenning. Dat zou dus niet het probleem moeten zijn. Het wordt natuurlijk al wat enger als alles wat de robots zien voor lange tijd bewaard wordt. Zo worden het mobiele surveillance camera's.

Oh, en mensen maken ook selfies met menselijke politieagenten (al vragen ze dan meestal wel even toestemming aan die politieagent). Ook dat is geen nieuws.
11-01-2021, 15:13 door Anoniem
Robocop.

"Serve the public trust"
"Protect the innocent"
"Uphold the law"
"Any attempt to arrest a senior officer of OCP results in shutdown"
11-01-2021, 15:36 door Anoniem
Een goede zaak die pol.robot nu nog in Nederland hij moet wel zwaar zijn en van staal.
11-01-2021, 18:29 door Anoniem
Door Anoniem: Laten we hopen dat het fakenews is...

De huurkosten van de robot komen al op $62.000 per jaar uit, dat is meer dan een agent.
bron: https://www.youtube.com/watch?v=yyPKrzK7VXI

Als je de bron video bekijkt is het geheel nog in een start-up fase, waar de focus volledig ligt op kunnen navigeren tussen obstakels door. Als het bedrijf daar pas is in de ontwikkeling koop je dus eigenlijk een Roomba met een camera voor heel veel geld.
11-01-2021, 20:52 door Anoniem
Nutteloos. In Nederland zou deze gelijk omgekegeld worden.
12-01-2021, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem: Nutteloos. In Nederland zou deze gelijk omgekegeld worden.

Ik vraag het me af; was het maar zo. De gemiddelde Medelander is wat dat betreft net een schaap.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.