image

Belgische privacyactivisten verliezen beroep tegen vingerafdruk op id-kaart

maandag 18 januari 2021, 12:30 door Redactie, 7 reacties

Belgische privacyactivisten hebben het beroep dat zij aanspanden tegen de opslag van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart (eID) verloren. Het Grondwettelijk Hof ziet geen reden om het wetsartikel dat dit mogelijk maakt te vernietigen (pdf).

De zaak was mede aangespannen door privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, die tevens de crowdfundingcampagne "Stop de Vingerafdruk" startte. Ook de Liga voor Mensenrechten stapte naar het Grondwettelijk Hof. Zij stellen dat de opslag van de vingerafdruk niet wettelijk, niet proportioneel en niet veilig is. Het Hof oordeelde echter dat de bestrijding van identiteitsfraude de inbreuk op de privacy rechtvaardigt.

Daarnaast stelt het Hof dat er geen "onevenredige gevolgen" zijn voor het recht op privacy, omdat de wet voldoende waarborgen voorziet. Zo wordt er geen permanent centraal register van vingerafdrukken ingevoerd en is er een beperkte lijst van autoriteiten die de gegevens mogen inzien. De tijdelijke centrale opslag van drie maanden vindt het Grondwettelijk Hof acceptabel. Tevens ziet het geen problemen dat veiligheidsdiensten de vingerafdrukken uitlezen.

"Vandaag is een uitermate trieste dag voor onze privacy en voor alle plus-12-jarigen die straks naar hun stad of gemeente moeten om hun vingerafdrukken af te geven aan een overheid die hen eigenlijk beschouwt als potentiële criminelen", laat Dobbelaere-Welvaert in een reactie op Twitter weten. Hij stelt dat de Belgische overheid nog altijd niet heeft aangetoond waarom de maatregel noodzakelijk is tegen identiteitsfraude. Ook hekelt hij het Hof omdat het geen prejudiciële vraag wil stellen aan het Europees Hof van Justitie. De privacyjurist gaat kijken of het haalbaar is om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Reacties (7)
18-01-2021, 13:23 door Anoniem
Het Hof oordeelde echter dat de bestrijding van identiteitsfraude de inbreuk op de privacy rechtvaardigt.

Op BlackHat conferentie was een presentatie over aangekocht vervalste paspoorten op het darkweb. Deze waren door experts niet van echt te onderscheiden.
18-01-2021, 13:45 door Anoniem
Ik mag hopen dat ze doorgaan naar het Europees hof.
18-01-2021, 19:04 door MathFox
Door Anoniem: Op BlackHat conferentie was een presentatie over aangekocht vervalste paspoorten op het darkweb. Deze waren door experts niet van echt te onderscheiden.
Zo af en toe wordt er in Nederland een gemeenteambtenaar betrapt die paspoorten en rijbewijzen verkoopt zonder lastige vragen of controles. Die zijn niet alleen "zo goed als echt", maar registreren ook in de databases als legaal uitgegeven.
18-01-2021, 20:12 door Anoniem
Er bestaat niet iets als iets 3 maanden op slaan in de digitale wereld, vraag maar aan de wraakporn0 slachtoffers...
18-01-2021, 23:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Het Hof oordeelde echter dat de bestrijding van identiteitsfraude de inbreuk op de privacy rechtvaardigt.

Op BlackHat conferentie was een presentatie over aangekocht vervalste paspoorten op het darkweb. Deze waren door experts niet van echt te onderscheiden.

Wat heeft een vals passpoort te maken met identiteitsfraude?

Als ik een paspoort kan (laten) namaken met mijn mijn foto erop, dan kan ik ook wel mijn vingerafdruk erop laten zetten.
Een dergelijke maatregel is misschien weer een extra moeilijkheid voor nagemaakte paspoorten, maar het bestrijd geen identiteitsfraude.
20-01-2021, 10:31 door Anoniem
Als de overheid burgers als potentiële criminelen ziet, waarom zouden burgers diezelfde overheid dan niet als potentieel nazi-regime gaan zien. Is dat de samenleving die we willen?
20-01-2021, 23:30 door Anoniem
Door Anoniem: Als de overheid burgers als potentiële criminelen ziet, waarom zouden burgers diezelfde overheid dan niet als potentieel nazi-regime gaan zien. Is dat de samenleving die we willen?
Omdat diezelfde burgerij de overheid ergens de schuld van geeft, terwijl ze zelf met alle maatregelen dwars liggen. Opvallend dat op dit forum zoveel reaguurders praten over een nazi regime, alsof ze dat ooit hebben meegemaakt!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.