De aanvallers achter de wereldwijde SolarWinds-aanval hebben toegang gekregen tot interne bedrijfsmails van Malwarebytes, zo heeft het securitybedrijf zelf bekendgemaakt. Malwarebytes maakt geen gebruik van de software van SolarWinds. De aanvallers die voor de SolarWinds-aanval verantwoordelijk worden gehouden wisten echter de Microsoft Office 365- en Azure-omgevingen van het securitybedrijf te compromitteren.
Dat liet Microsoft op 15 december aan Malwarebytes weten. Op dezelfde dag werd ook securitybedrijf CrowdStrike door Microsoft geïnformeerd dat het door de SolarWinds-aanvallers was aangevallen. Het onderzoek dat Malwarebytes na de melding uitvoerde liet zien dat de aanvallers een "e-mailbeveiligingsproduct" binnen de Office 365-omgeving hadden gebruikt waarmee er toegang tot een beperkte hoeveelheid interne bedrijfsmails werd verkregen. Om welk beveiligingsproduct het gaat is niet bekendgemaakt.
Vorige week maakte e-mailbeveiliger Mimecast nog bekend dat aanvallers een certificaat van het bedrijf hadden gebruikt voor aanvallen op Microsoft 365-accounts bij klanten. Organisaties installeren een door Mimecast uitgegeven certificaat op hun server om zo een verbinding tussen de Mimecast-diensten en Microsoft 365 Exchange mogelijk te maken. Een dergelijk certificaat is door aanvallers gecompromitteerd. Microsoft ontdekte dit en waarschuwde het securitybedrijf. Het gecompromitteerde certificaat is vervolgens gebruikt om toegang tot de Microsoft 365-accounts van klanten te krijgen.
Hoe de aanval bij Malwarebytes precies in zijn werk is gegaan is niet bekendgemaakt. Malwarebytes meldt dat de aanvaller toegang tot de Office 365-omgeving wist te krijgen en vervolgens een zelf gesigneerd certificaat toevoegde aan het "principal account". Vervolgens konden de aanvallers zich via het certificaat authenticeren en toegang tot de e-mails van Malwarebytes krijgen. "Voor veel organisaties is het beveiligen van Azure-omgevingen een uitdagende taak, zeker wanneer er met third-party applicaties of resellers wordt gewerkt", zegt Marcin Kleczynski van Malwarebytes. De interne en productiesystemen van het securitybedrijf zijn niet gecompromitteerd.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Als je voor OneDrive betaalt, kun je de functie Versiegeschiedenis gebruiken. Erg handig als je een vorige versie van een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.