image

FBI neemt website NetWalker-ransomware en 450.000 dollar losgeld in beslag

donderdag 28 januari 2021, 10:59 door Redactie, 0 reacties

De FBI heeft in samenwerking met de Bulgaarse autoriteiten de website van de NetWalker-ransomware in beslag genomen, alsmede 450.000 dollar losgeld dat drie slachtoffers betaalden. Daarnaast is een Canadese man aangeklaagd voor het verspreiden van de ransomware. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

NetWalker versleutelt bestanden op besmette systemen. Daarnaast stelen de criminelen achter deze ransomware eerst allerlei data van getroffen organisaties. Wanneer slachtoffers geen losgeld willen betalen dreigen de criminelen deze data openbaar te maken. Hiervoor heeft NetWalker, net als verschillende andere ransomwaregroepen, een eigen website. De University of California, San Francisco School of Medicine betaalde de NetWalker-groep vorig jaar nog 1,14 miljoen dollar voor het ontsleutelen van bestanden.

De website van de NetWalker-groep bevond zich op het Tor-netwerk. De Bulgaarse autoriteiten zijn erin geslaagd deze website in beslag te nemen, aldus het Amerikaanse ministerie. De website laat nu een melding van de FBI en andere autoriteiten zien. Daarnaast kregen de autoriteiten ruim 454.000 dollar in handen. Het ging om losgeld dat drie slachtoffers van de ransomware betaalden.

Als onderdeel van de operatie tegen de ransomwarecriminelen heeft het Amerikaanse openbaar ministerie ook een Canadese man aangeklaagd voor de verspreiding van NetWalker. Daarmee zou hij naar verluidt minstens 27,6 miljoen dollar hebben verkregen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.