image

Schikking Zoom over misleiden gebruikers krijgt goedkeuring FTC

maandag 1 februari 2021, 17:32 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft een schikking met Zoom over het misleiden van gebruikers over de veiligheid van de software goedgekeurd. De ontwikkelaar van videobelsoftware moet een uitgebreid beveiligingsprogramma instellen, software-updates van tevoren op kwetsbaarheden controleren en ervoor zorgen dat de updates geen nadelige gevolgen van beveiligingsfeatures van derden hebben. Ook moet Zoom het beveiligingsprogramma periodiek laten controleren door een onafhankelijke derde partij.

Volgens de FTC misleidde Zoom de miljoenen gebruikers met de claim dat het de communicatie end-to-end versleuteld beveiligde, terwijl dat niet het geval was. Bij end-to-end encryptie hebben alleen de afzender en ontvanger toegang tot de inhoud van berichten. Zoom paste geen end-to-end encryptie toe en had zodoende toegang tot de communicatie van gebruikers. De claim dat er toch sprake was van end-to-end encryptie gaf gebruikers een vals gevoel van veiligheid, aldus de FTC.

Zoom misleidde gebruikers ook over de versleutelde opslag van opgenomen meetings, zo stelt de toezichthouder verder. Het bedrijf claimde dat opnames die bij Zoom in de cloud werden opgeslagen meteen waren versleuteld. Wederom ging het om een valse belofte. Sommige opnames bleven zestig dagen lang onversleuteld op de servers van Zoom staan voordat ze naar de beveiligde cloudopslag werden verplaatst.

Een derde kritiekpunt van de FTC betrof de Zoom-webserver die als onderdeel van de macOS-applicatie werd geïnstalleerd. Een kwetsbaarheid in de software zorgde ervoor dat gebruikers zonder enige interactie aan een gesprek konden deelnemen, waarbij hun webcam werd ingeschakeld. Bij het verwijderen van Zoom op macOS bleef de geïnstalleerde webserver achter en actief. Via deze achtergebleven webserver was het mogelijk voor websites om zonder interactie van gebruikers de Zoom-software opnieuw te installeren en zou een mogelijkheid kunnen bieden om op afstand willekeurige code uit te voeren.

Volgens de FTC heeft Zoom geen maatregelen getroffen om gebruikers te beschermen en hen een verhoogd risico laten lopen op videosurveillance door vreemden. Verder liet Zoom niet aan gebruikers weten dat de webserver werd geïnstalleerd en bij het verwijderen van Zoom achterbleef. De FTC en Zoom troffen vorig jaar november een schikking waarop het publiek kon reageren. De schikking is vandaag definitief gemaakt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.