image

Mozilla lanceert vpn-dienst binnenkort in Duitsland en Frankrijk

dinsdag 2 februari 2021, 13:44 door Redactie, 3 reacties

Mozilla zal de eigen vpn-dienst binnenkort ook in Duitsland en Frankrijk lanceren. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend. Vorig jaar juli werd Mozilla VPN als eerste in Canada, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde State uitgerold.

De vpn-dienst maakt gebruik van het WireGuard-protocol dat volgens de ontwikkelaar een snellere, eenvoudigere en modernere vpn-oplossing is dan IPSec. Ook zou het beter moeten presteren dan de populaire vpn-oplossing OpenVPN. Het aantal regels code van WireGuard is veel kleiner dan dat van andere vpn-protocollen, wat het eenvoudiger uit te rollen, te gebruiken en te auditen zou moeten maken.

Mozillas vpn is zelf door Mozilla ontwikkeld en maakt gebruik van servers van vpn-provider Mullvad. Wat betreft de samenwerking met Mullvad stelt Mozilla dat de vpn-provider de privacy van gebruikers respecteert en geen logbestanden bijhoudt. Ook Mozilla zelf zegt geen logbestanden bij te houden of netwerkgegevens van gebruikers te volgen of delen.

De vpn-dienst kost 5 dollar per maand en werkt met Android versie 6 en nieuwer, iOS 13.0 en nieuwer, macOS 10.15 en nieuwer, Ubuntu en Windows 10 64-bit. Tevens is het gebruik van een Firefox-account verplicht. Via de eigen GitHub-pagina laat Mozilla weten dat de vpn-dienst in het eerste kwartaal in Duitsland en Frankrijk beschikbaar komt. Wat andere landen betreft zijn hier nog geen concrete plannen voor aangekondigd.

Reacties (3)
02-02-2021, 13:55 door Anoniem
Jammer dat een firefox account verplicht is. Zodra iets 'verplicht' is gaan de nodige alarmbellen al af...
02-02-2021, 14:55 door Anoniem
De vpn-provider is Mullvad. Valt onder de Zweedse privacywetgeving. Het enige 'voordeel' is dat het abonnement via Mozilla op ieder moment opzegbaar is. En dat verplichte Mozilla-account valt onder de minder privacy-vriendelijke Californische wet. Blijft er van die 'no log policy' dus wat minder over qua registratie.

Keuze voor Mullvad (direct) lijkt me logischer.
02-02-2021, 18:39 door Anoniem
Regel 1 bij online-winkelen: koop niet bij winkels zonder contactgegevens.

Daarnaast het eerste wat Firefox tegenwoordig doet bij openen is verbinding maken met Google. Draag Mozilla een warm hart toe, zonder dat ik feedback kan geven houdt het een keer op. Betalen is dan sowieso geen optie.
Laat ze maar met een Firefox op de proppen komen die geen data met derden deelt, dan trek ik graag de portemonnee. Mits er dan contactgegevens zijn.

Snap veel bedrijven anno nu echt niet meer. Privacy en service komt vrijwel nergens meer voor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.