image

OM eist celstraf van vier jaar voor afpersing met ddos-aanvallen

woensdag 3 februari 2021, 16:31 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 25-jarige man uit Veenendaal een gevangenisstraf van vier jaar geëist voor het afpersen van bedrijven met ddos-aanvallen. Volgens de politie zocht de man vanuit zijn eigen woning naar willekeurige bedrijven om af te persen. De officier van justitie acht bewezen dat de verdachte twee bedrijven daadwerkelijk heeft afgeperst en bij 25 bedrijven een poging daartoe heeft gedaan.

Deze bedrijven ontvingen een bericht dat er voor een bepaalde datum een bedrag moest worden betaald. Wanneer er niet zou worden betaald dreigde de verdachte de website van het bedrijf via een ddos-aanval plat te leggen. Om zijn bericht kracht bij te zetten voerde de man een korte ddos-aanval uit op de website van het bedrijf. De politie laat weten dat de verdachte bij verschillende bedrijven voor het verstrijken van de termijn overging tot een grote ddos-aanval.

De man kon vorig jaar juni worden aangehouden. Op het moment van de aanhouding trok de verdachte een usb-stick uit zijn computer. Daarop zijn diverse belastende bestanden aangetroffen, zoals teksten van afpersingsmails, bitcoinadressen en een WhatsApp-account die bij de afpersingen en de pogingen daartoe werden gebruikt, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Volgens het OM waren de gevolgen voor de getroffen bedrijven groot. Die leden schade door misgelopen omzet, extra personeelskosten voor hun klantenservice of inhuur van it-specialisten. In twee gevallen is de verdacht ook daadwerkelijk betaald. De officier van justitie heeft de strafrechter verzocht de verdachte te verplichten ruim 54.000 euro aan schadevergoedingen te betalen.

Daarnaast wordt de man ook verdacht van identiteitsfraude. Hij zou via Marktplaats een kopie van iemands rijbewijs hebben verkregen en dat hebben gebruikt voor een bitcointransactie en het aanvragen van een creditcard. De officier van justitie stelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een reeks ernstige strafbare feiten en een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, op zijn plaats is. De verdachte zit sinds zijn aanhouding op 2 juni vorig jaar in voorarrest. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.