image

Canadese toezichthouder: Clearview doet aan illegale massasurveillance

donderdag 4 februari 2021, 14:39 door Redactie, 0 reacties

Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI houdt zich bezig met illegale massasurveillance en overtreedt de Canadese wetgeving, zo stelt de Canadese privacytoezichthouder. Clearview biedt een systeem dat drie miljard afbeeldingen bevat, onder andere afkomstig van Facebook, LinkedIn en andere websites en socialmediaplatformen. Het maakt een hash van deze foto's zodat daar snel in gezocht kan worden.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen meer dan 2400 politie- en opsporingsdiensten als klant. Die kunnen foto's van verdachten vergelijken met de foto's van Clearview. Volgens de Canadese privacytoezichthouder verzamelde Clearview zeer gevoelige biometrische informatie zonder medeweten of toestemming van de personen in kwestie voor ongepaste doeleinden. Hierdoor ontstaat er een groot risico voor de personen in het systeem, waarvan het grootste gedeelte nooit betrokken is geweest of zal zijn bij een misdrijf, zo stelt de autoriteit.

Het gaat dan bijvoorbeeld om datalekken of dat mensen ten onrechte als verdachte worden aangemerkt. "Waar Clearview zich mee bezighoudt is massasurveillance en het is illegaal. Het is een schoffering van het recht op privacy van individuen en veroorzaakt grote schade aan iedereen in de samenleving", zegt de Canadese privacycommissaris Daniel Therrien, die de werkwijze van Clearview "compleet onacceptabel" noemt.

De privacytoezichthouder vroeg Clearview om de diensten niet meer in Canada aan te bieden, wat het bedrijf ook deed. Andere aanbevelingen van de toezichthouder besloot het gezichtsherkenningsbedrijf niet op te volgen. Het gaat onder andere om het niet meer verzamelen van afbeeldingen van Canadese staatsburgers en het verwijderen van eerder verzamelde afbeeldingen. De toezichthouder waarschuwt dat wanneer Clearview niet meewerkt het handhavend zal optreden. Onlangs stelde ook de privacytoezichthouder van Hamburg dat de database van Clearview illegaal is.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.