image

Vermeende ontwikkelaar phishingsoftware U-Admin opgepakt in Oekraïne

maandag 8 februari 2021, 10:48 door Redactie, 0 reacties

De Oekraïense autoriteiten hebben vorige week een man aangehouden die wordt verdacht van het ontwikkelen van de phishingsoftware U-Admin waarmee ook Nederlandse banken werden aangevallen. Het gaat om een zogeheten phishingpanel voor het opzetten van phishingsites en verzamelen van ingevulde gebruikersnamen en wachtwoorden.

De phishingsoftware, waarvan vorig jaar nog een uitgebreide analyse online verscheen, wordt al jaren aangeboden aan criminelen die het ook bij allerlei phishingaanvallen hebben gebruikt. Bij een internationale operatie waar de Amerikaanse, Australische en Oekraïense autoriteiten aan deelnamen is de vermeende ontwikkelaar nu aangehouden.

Volgens de Oekraïense autoriteiten werd de phishingsoftware tegen banken in elf landen gebruikt, waaronder Nederland. In Australië zou meer dan de helft van alle phishingaanvallen in 2019 zijn uitgevoerd door middel van U-Admin, zo stellen de autoriteiten verder.

Bij de operatie zijn op vijf locaties huiszoekingen uitgevoerd en computers, mobiele telefoons en harde schijven in beslag genomen. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de verdachte niet alleen de phishingsoftware aanbood, maar klanten ook tijdens phishingaanvallen van technische ondersteuning voorzag.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.