image

Bunq voert IBAN-Naam Check in na kritiek Consumentenbond

dinsdag 9 februari 2021, 17:15 door Redactie, 6 reacties

Bunq heeft na kritiek van de Consumentenbond besloten om de IBAN-Naam Check in te voeren die controleert of de naam die klanten bij een overboeking opgeven ook bij het ingevoerde rekeningnummer hoort. Volgens de Consumentenbond is het belangrijk dat banken de IBAN-Naam Check toepassen om hun klanten te beschermen. Bunq was één van de weinige banken die dit veiligheidssysteem nog niet gebruikte.

Vanaf begin maart kunnen Bunq-klanten die geld overmaken de waarschuwing te zien krijgen. "Praktisch alle banken gebruiken dit systeem, en consumenten verwachten ook dat hun bank overschrijvingen op die manier controleert. Het is daarom goed dat Bunq dat nu ook doet. Daarmee wordt geld overmaken een stuk veiliger", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Daarnaast wordt Bunq volgende maand aangesloten op het Protocol Incidenten-waarschuwingssysteem Financiële Instellingen (PIFI). Dit systeem bevat een zwarte lijst waarmee banken kunnen controleren of potentiële klanten eerder betrokken waren bij fraude.

IBAN-nummers

In januari riep de Consumentenbond Bunq op om meer te doen tegen oplichting. Eén van de kritiekpunten betrof het aantal IBAN-nummers dat Bunq-klanten krijgen. Dit zou de bank aantrekkelijk voor oplichters maken. Klanten krijgen namelijk standaard 25 IBAN-nummers. Daardoor zouden kwaadwillenden langer kunnen doorgaan met criminele activiteiten voor de bank het in de gaten heeft.

"Klanten krijgen bij Bunq standaard 25 IBAN-nummers. Dat vinden wij zorgelijk, omdat ze daardoor bij andere platforms langer onder de radar kunnen blijven in geval van oplichting", stelt Molenaar. Bunq is het niet met de kritiek eens en zegt met slimme fraudedetectie verdachte rekeninghouders te detecteren en dan meteen al hun IBAN-nummers te blokkeren.

Reacties (6)
09-02-2021, 17:18 door Anoniem
“ Bunq is het niet met de kritiek eens en zegt met slimme fraudedetectie verdachte rekeninghouders te detecteren en dan meteen al hun IBAN-nummers te blokkeren.”

Deelt Bunq dan ook alle rekeningnummers met andere partijen die fraudemonitoring doen?
Of denken ze het zelf beter te kunnen?
09-02-2021, 18:40 door Anoniem
Die check van Bunq is te verwaarlozen, kortgeleden aangifte gedaan van oplichting, blijkt het nummer gerelateerd te zijn aan een nummer dat al 2 jaar wordt gebruikt voor oplichting. Gemeld bij Bunq, geen reactie op de melding. Vanaf eind februari wordt het makkelijker om oplichters op te sporen. De banken moeten dan na een aangifte de gevevens van de persoon achter de bankrekening vrijgeven zodat een een slachtoffer een civiele zaak kan starten.
09-02-2021, 19:17 door Anoniem
Bunq bewijst dagelijks dat ze geen werkende fraudedetectie hebben. Ik geen enkele bank waar procentueel zoveel katvangers bankieren als bij Bunq. Wij rapporteren er meerdere per dag
09-02-2021, 20:03 door Anoniem
"slimme fraudedetectie"

Nee die algoritmes stellen ons echt gerust. Rot toch op!
10-02-2021, 10:43 door Anoniem
Die 25 IBANs is natuurlijk niet de oorzaak dat fraude langer onder de radar blijft. Dat betekent dat er aan de voordeur niet goed wordt gecontroleerd (gelukkig is bunq nu een betalend lid van de NVB en dus PIFI en dus beter zicht op katvangers), maar ook dat hun monitoringssysteem niet strak genoeg staat afgesteld (is veelal een management decision en in bunq z'n geval dus alleen door Ali).
15-02-2021, 01:14 door Anoniem
Door Anoniem: Die 25 IBANs is natuurlijk niet de oorzaak dat fraude langer onder de radar blijft. Dat betekent dat er aan de voordeur niet goed wordt gecontroleerd (gelukkig is bunq nu een betalend lid van de NVB en dus PIFI en dus beter zicht op katvangers), maar ook dat hun monitoringssysteem niet strak genoeg staat afgesteld (is veelal een management decision en in bunq z'n geval dus alleen door Ali).
Als ze wel controleren, schreeuwen jullie om het hardst omdat jullie privacy geschonden wordt.
Hoe dan ook, ze kunnen het nooit goed doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.