image

Facebook aangeklaagd voor het niet beschermen van gebruikersgegevens

donderdag 11 februari 2021, 11:58 door Redactie, 5 reacties

Journalist en schrijver Peter Jukes heeft Facebook aangeklaagd voor het niet beschermen van zijn gegevens en één miljoen andere Britse gebruikers van het platform. Jukes wil via de massaclaim een schadevergoeding en herhaling in de toekomst voorkomen. Volgens de journalist heeft Facebook de Britse databeschermingswetgeving van 1998 overtreden door gegevens van gebruikers niet goed te beschermen. Gegevens die in handen kwamen van het bedrijf Cambridge Analytica.

Persoonlijke informatie die Facebookgebruikers via de quiz-app "This is your digital life" verstrekten werd voor andere doeleinden gebruikt dan aangegeven. De app verzamelde niet alleen gegevens van mensen die van de app gebruikmaakten, maar ook van al hun vrienden. Zodoende kreeg Cambridge Analytica de data van 87 miljoen mensen in handen zonder dat die hiervan wisten of hier toestemming voor hadden gegeven.

Jukes stelt dat Facebook als onderdeel van het eigen businessmodel derde partijen toegang gaf tot de persoonlijke informatie van gebruikers, zonder dat hiervoor toestemming hadden gegeven of dit wisten. In oktober 2018 kreeg Facebook voor zijn rol in het Cambridge Analytica-schandaal van de Britse privacytoezichthouder ICO een maximale boete van 500.000 pond opgelegd. Dit is het maximale boetebedrag onder de Britse databeschermingswetgeving van 1998.

Via de massaclaim wordt nu een schadevergoeding voor getroffen individuen gezocht. Facebook stelt dat er geen bewijzen zijn gevonden dat er data van Brits en Europese gebruikers via een third-party app in handen van Cambridge Analytica is gekomen. Jukes laat tegenover de BBC weten dat het niet gaat om waar de data naar toe ging, maar dat het Facebook niets kon schelen en het niet voor de gegevens zorgde. Afgelopen oktober werd er in het Verenigd Koninkrijk ook al een massaclaim tegen Facebook aangespannen. Mogelijk worden beide claims nu samengevoegd.

Reacties (5)
11-02-2021, 12:14 door Anoniem
Eh... Veesboek is toch om je gegevens zoveel mogelijk te verspreiden? Of heb ik het nou verkeerd begrepen?

Als je dat niet wilt, dan moet je er ruim vandaan blijven. Toch?
11-02-2021, 12:33 door Anoniem
Dat het fb niets kon schelen vind ik wel ziekelijk, maar dat fb hier dan ook nog eens makkelijk er vanaf geraakt is, zou de hele overheid een boete moeten krijgen, want het kan hun blijkbaar ook maar weinig schelen. Kortom, fb wint de hele zaak.
11-02-2021, 23:22 door Anoniem
Als ik me niet vergis lekte een van de afgelopen jaren een uitspraak van zuckerberg naar de media waar hij over
facebook zei " Ach die mensen zijn toch dom om alles op facebook te zetten en alles te delen.. Echt waar... "

Als ik dit al lees is het facebook alleen een zakelijke medium om informatie op te zoeken voor mij en vooral alleen maar het noodzakelijke maar te delen.
13-02-2021, 08:00 door Anoniem
Tja Facebook beschikt en misbruikt desoods zelfs medische gegevens van niet-Facebook leden [bewezen feit]
Wat doe je daarmee?
EU is altijd heel verdacht lief voor FB en de grootste boetes lijken wel steevast naar Google te gaan.
13-02-2021, 08:10 door Anoniem
Door Anoniem: Eh... Veesboek is toch om je gegevens zoveel mogelijk te verspreiden? Of heb ik het nou verkeerd begrepen?

Als je dat niet wilt, dan moet je er ruim vandaan blijven. Toch?

Ze zijn gewoon een 'geliefde' bron van informatie voor de meeste politiediensten, dat is toch al lang geweten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.