image

Europese toezichthouder: verbied gerichte advertenties op basis van tracking

vrijdag 12 februari 2021, 12:16 door Redactie, 1 reacties

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) wil dat er een verbod komt op gerichte advertenties die op basis van tracking worden getoond. Dat laat Wojciech Wiewiorowski, hoofd van de EDPS, in een opinie weten. Wiewiorowski reageerde op het wetsvoorstel inzake digitale diensten van de Europese Commissie (pdf).

Vanwege de risico's van gerichte advertenties op internet adviseert de EDPS beleidsmakers om aanvullende regelgeving te overwegen. "Zulke maatregelen moeten bestaan uit een uitfasering die leidt tot een verbod van gerichte advertenties op basis van wijdverbreide tracking." Tevens pleit Wiewiorowski voor het beperken van de soorten data die voor trackingdoeleinden mogen worden verwerkt en de soorten data die aan adverteerders of derde partijen voor gerichte advertenties mogen worden doorgegeven.

Eerder kwam het Europees Parlement al met een resolutie die voor meer regulering van gericht adverteren pleitte ten gunste van advertenties die geen enkele vorm van tracking vereisen. De EDPS ondersteunt deze resolutie, waaronder de verwijzing dat adverteerders toestemming van gebruikers moeten hebben voor het verwerken van hun persoonlijke informatie voor gerichte advertenties.

Er zijn echter verdergaande maatregelen nodig, zo vindt de toezichthouder. Die stelt dat de meeste online advertenties automatisch worden beheerd. Er zou dan ook een verplichting moeten komen dat internetgebruikers te zien krijgen wanneer een advertentie via een geautomatiseerd advertentiesysteem is getoond en wie voor dit systeem verantwoordelijk is. Deze maatregelen, alsmede een verbod op gerichte advertenties op basis van tracking, moeten individuen beter beschermen, aldus de EDPS.

Image

Reacties (1)
12-02-2021, 15:44 door Anoniem
Ze kunnen beter voorkomen dat zoiets kan gebeuren.
Als ze advertenties verbieden zijn er nog veel meer dingen wat ze met jouw data kunnen.
Verbied dat hele data graaien, en niet de gerichte-advertenties, die stoppen dan automaties.
maarja wie ben ik
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.