De Zweedse politie heeft van de Zweedse privacytoezichthouder een boete van 250.000 euro opgelegd gekregen wegens het onrechtmatig gebruik van het gezichtsherkenningssysteem van het bedrijf Clearview AI. Clearview biedt een systeem dat drie miljard afbeeldingen bevat, onder andere afkomstig van Facebook, LinkedIn en andere websites en socialmediaplatformen. Het maakt een hash van deze foto's zodat daar snel in gezocht kan worden.
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen meer dan 2400 politie- en opsporingsdiensten als klant. Die kunnen foto's van verdachten vergelijken met de foto's van Clearview. Naar aanleiding van berichtgeving in de media dat Zweden gebruikmaakte van het systeem startte de Zweedse databeschermingsautoriteit een onderzoek.
Daaruit blijkt dat het systeem inderdaad door de Zweedse politie is ingezet en Zweedse agenten het systeem meerdere keren zonder toestemming gebruikten. Volgens de toezichthouder heeft de Zweedse politie zijn verplichtingen als dataverwerker met betrekking tot het gebruik van Clearview AI niet vervuld en daarmee de wet overtreden. "De politie heeft onvoldoende organisatorische maatregelen ingevoerd om ervoor te zorgen dat het verwerken van persoonlijke data in dit geval volgens de wet plaatsvond", aldus de Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).
De toezichthouder voegt toe dat de Zweedse politie onrechtmatig biometrische data voor gezichtsherkenning heeft verwerkt, alsmede geen data protection impact assessment (DPIA) heeft uitgevoerd dat in dit geval verplicht is. Met een DPIA worden vooraf de privacyrisico's die bij het verwerken van gegevens komen kijken in kaart gebracht. Vervolgens kunnen er maatregelen worden getroffen om de risico's te verkleinen.
"Er zijn duidelijke regels voor het verwerken van persoonlijke data door de politie, met name voor opsporingsdoeleinden. Het is de verantwoordelijkheid van de politie om ervoor te zorgen dat het personeel deze regels kent", zegt Elena Mazzotti Pallard, juridisch adviseur van de IMY. Naast de boete van 250.000 euro moet de Zweedse politie ook het personeel trainen zodat persoonlijke data in de toekomst wel volgens de regels wordt verwerkt.
In de berichtgeving van Buzzfeed News werd gesteld dat ook de Nederlandse autoriteiten van Clearview AI gebruikmaakten. Daarop lieten minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten dat de Nederlandse politie en opsporingsdiensten het systeem niet gebruiken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.