image

Politie houdt zesde verdachte aan wegens datadiefstal bij GGD

maandag 15 februari 2021, 12:15 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-02-2021, 12:31

De politie heeft afgelopen vrijdag een zesde verdachte aangehouden wegens de datadiefstal bij de GGD. Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag, zo laat de politie vandaag weten. De man en de andere verdachten worden verdacht van het aanbieden van persoonsgegevens uit de coronasystemen van de GGD.

Op 23 januari werden al een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam aangehouden. Sindsdien zijn er nog vier mannen opgepakt. Zo werd op dinsdag 2 februari een 25-jarige man uit Amstelveen gearresteerd en op woensdag 3 februari een 22-jarige man uit Heiloo, gevolgd door de Rotterdamse man vandaag. De afgelopen vrijdag aangehouden Hagenaar is de zesde verdachte.

"Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf. Politie en Openbaar Ministerie zitten hier bovenop. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. Het onderzoek gaat verder, onder meer naar de omvang van de datadiefstal", zo laat de politie weten.

Het is nog altijd onduidelijk of de aangeboden persoonsgegevens ook daadwerkelijk zijn verkocht. De politie roept iedereen op die ziet dat persoonsgegevens te koop worden aangeboden om direct de politie te bellen. "Melding doen, heeft altijd zin. Hiermee voorkomt u slachtoffers en kan de politie direct verdachten opsporen en hun criminele praktijken stoppen."

Reacties (5)
15-02-2021, 12:27 door Anoniem
Dat is mooi.

Maar de vraag blijft staan: wat hebben de slachtoffers eraan?

Gokje: de verantwoordelijke prutsers... glas, plas, was. Niet? Want zo werkt dat in Nederland!
15-02-2021, 13:37 door Anoniem
Wanneer worden de verantwoordelijke, directie e.d., hiervoor opgepakt? Of gaan die wederom vrijuit?
15-02-2021, 13:50 door Anoniem
Leuk dat deze jeugd opgepakt wordt.

Maar wat gebeurt er met de Top die op de hoogte was van de lek en dit dusdanig hebben genegeerd, ondanks waarschuwingen van meerdere kanalen? In mijn ogen zijn ze onbekwaam en voldoen zich niet om zo'n belangrijke funtie te vervullen en dienen per direct hun taken neer te leggen.
15-02-2021, 15:04 door Briolet
Door Anoniem:…Maar de vraag blijft staan: wat hebben de slachtoffers eraan?

De vraag is anders: "Zijn er slachtoffers", want het is nog steeds niet duidelijk of deze criminelen een koper hebben gevonden.
15-02-2021, 15:12 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem:…Maar de vraag blijft staan: wat hebben de slachtoffers eraan?

De vraag is anders: "Zijn er slachtoffers", want het is nog steeds niet duidelijk of deze criminelen een koper hebben gevonden.

Dat is kort door de bocht. Een koper is niet noodzakelijk voor een incident, een medewerker kan de data toch ook op pastebin of iets dergelijks dumpen?

Ik wordt er onpasselijke van om elke dag te lezen dat data van burgers alle kanten op lekt, i.h.b. dat de ICT bij onze overheid als houtje-touwtje aan elkaar hangt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.