image

WSJ: Zuckerberg vroeg personeel om Apple 'pijn te doen'

maandag 15 februari 2021, 12:30 door Redactie, 7 reacties

Uitlatingen van Apple-topman Tim Cook waren aanleiding voor Facebookoprichter Mark Zuckerberg om zijn team te vertellen dat ze Apple "pijn moesten doen". Dat meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen. Cook werd in 2018 door MSNBC gevraagd naar zijn mening over het Cambridge Analytica-schandaal waar Facebook bij betrokken was.

Cook stelde dat Apple nooit in een dergelijke situatie terecht zou komen. Ook hekelde hij het businessmodel van Facebook en hoe het bedrijf geld aan gebruikers verdiende. In een verklaring tegenover Vox stelde Zuckerberg dat de uitspraken van Cook niet strookten met de werkelijkheid. Achter de schermen was hij echter furieus en riep hij zijn team op om Apple "pijn te doen", aldus de bronnen van de Wall Street Journal die hierbij waren.

Eind vorig jaar kwamen beide bedrijven weer tegenover elkaar te staan. Toen vanwege een maatregel die Apple in iOS gaat doorvoeren om de privacy van gebruikers te beschermen. De feature moet het lastiger voor adverteerders maken om mensen te tracken, maar volgens Facebook gaat dit ten koste van kleine ondernemers. Het socialmediaplatform haalde in paginagrote advertenties uit naar Apple.

Tijdens een gesprek in januari over de financiële resultaten liet Zuckerberg weten dat Apple zich via het eigen platform bemoeit met hoe de apps van Facebook werken. Cook haalde op zijn beurt weer uit naar Facebook, zonder het bedrijf bij naam te noemen. Tijdens een online speech een aantal dagen na de bestorming van het Amerikaanse Capitool hekelde hij 'door algoritmes versterkte samenzweringstheorieën'.

"Dit gaat niet over twee bedrijven. Het gaat over de toekomst van het vrije internet", zegt Facebookwoordvoerder Dani Lever. "Apple beweert dat dit over privacy gaat, maar het gaat om geld, en we sluiten ons aan bij anderen om hun concurrentiebelemmerend gedrag aan de kaak te stellen." Volgens Lever is het geschil tussen beide bedrijven niet persoonlijk en wil Facebook opkomen voor de belangen van bedrijven en ontwikkelaars die door de privacymaatregel worden getroffen.

Reacties (7)
15-02-2021, 12:49 door Anoniem
"Dit gaat niet over twee bedrijven. Het gaat over de toekomst van het vrije internet", zegt Facebookwoordvoerder Dani Lever. "Apple beweert dat dit over privacy gaat, maar het gaat om geld, en we sluiten ons aan bij anderen om hun concurrentiebelemmerend gedrag aan de kaak te stellen."

Denk stiekem dat het voor Facebook ook net zo goed gaat om het geld ;-)

Snap best wel dat zo'n platform als Facebook voor bedrijven een uitstekend middel is om de juiste doelgroep(en) te bereiken om je product te verkopen. Maar geef de internetter dan ook de vrijheid de keuze te maken om wel of niet te worden gevolgd. Bij dat laatste doet Facebook dat zeker niet, want dat gaat natuurlijk geld kosten.
15-02-2021, 14:08 door Anoniem
Het gaat over de toekomst van het vrije internet
Een vrij internet zonder overal door facebook gevolgd te worden lijkt me eigenlijk wel wat!
15-02-2021, 14:18 door Anoniem
Wellicht zou Facebook ook eens moeten denken aan de kleine consument.

Zo zijn er kleine consumenten die hun privacy (vrijheid) belangrijker vinden dan via een gesloten systeem op zoek te gaan naar kleine ondernemers. Wat nu als Facebook dat eens open gooide?

Bij Facebook c.s. draait het uitsluitend om twee zaken; macht en geld (min of meer hetzelfde overigens). Als de kleine ondernemer niet meer zou opleveren, zouden ze dan nog net zo voor ze "opkomen"?.

Dat is uiteraard een retorische vraag.
15-02-2021, 14:30 door Anoniem
Natuurlijk gaat het voor Facebook over geld, en zal het 'de kleine man' of het kleine bedrijf een rotzorg wezen.
Maar Apple gaat het zeker niet over privacy.
Apple heeft zelf die tracking mogelijkheid ingebouwd.
En nu gaan ze als moraalridder zeggen "ja, maar je mag het niet meer gebruiken".... "tenzij je volgens onze regels (lees: via onze bankrekening) dat doet"...

Amerikaanse bedrijven liegen altijd, sommige meer dan andere maar als je dat na zoveel jaar nog steeds niet snapt ben je een goede klant, ehm, goed product...

Beide hebben in dit geval gelijk en beide hebben ongelijk. Facebook wil geld verdienen door mensen te volgen, Apple heeft dat willens en weten gefacilieerd door tracking expliciet mogelijk te maken op apple systemen en nu zetten ze het als een soort van drugsdealer de 'gratis' samples uit en moet je apple-dollars gaan betalen om door te blijven snuiven.

Maar deze bedrijven zijn daar geen uitzondering op. Youtube was een mooi kanaal maar je wordt nu platgebombardeerd met reclamefilmpjes, ook hier, eerst gratis en klantenbase opbouwen en dan als een 2de rangs drugsdealer ineens geld gaan vragen. Dito voor Gmail maar ook Apple met de eigenlijk niet nodige garantie in de vorm van apple-care en icloud-opslag omdat de iphones en pads alles 3voudig backuppen online waar je te weinig ruimte krijgt.

Het zijn gewoon allemaal boeven en als je dat maar weet en er mee kan leven is iedereen blij in zijn groene matrix. sommigen hebben echter de verkeerde pil gekozen en zijn de sjaak.
15-02-2021, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: "Dit gaat niet over twee bedrijven. Het gaat over de toekomst van het vrije internet", zegt Facebookwoordvoerder Dani Lever. "Apple beweert dat dit over privacy gaat, maar het gaat om geld, en we sluiten ons aan bij anderen om hun concurrentiebelemmerend gedrag aan de kaak te stellen."

Denk stiekem dat het voor Facebook ook net zo goed gaat om het geld ;-)

Snap best wel dat zo'n platform als Facebook voor bedrijven een uitstekend middel is om de juiste doelgroep(en) te bereiken om je product te verkopen. Maar geef de internetter dan ook de vrijheid de keuze te maken om wel of niet te worden gevolgd. Bij dat laatste doet Facebook dat zeker niet, want dat gaat natuurlijk geld kosten.

Facebook hoort voor het hekje. Maar aangezien het bedrijf een useful idiot voor overheden is mbt berichtgeving zal dit voorlopig niet gebeuren. Overigens, hoe durft FB te spreken over 'het vrije internet'? Duidelijk een topman die compleet lak heeft aan de privacy van zijn gebruikers en niet-gebruikers die op contactlijsten van gebruikers staan ("...dumb f*cks".. toch, Mark?). Dus ook lak aan cyber security.
Wel mooi dat de man zonder zelfreflectie zich nu stampvoetend profileert aan de wereld. Een ware crooked zieligerd, zoals Donald Trump. Wanen zich serieus onschendbaar, dus prachtig dat de waarheid zulke figuren de laatste tijd achterhaalt.
15-02-2021, 22:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Het gaat over de toekomst van het vrije internet
Een vrij internet zonder overal door facebook gevolgd te worden lijkt me eigenlijk wel wat!
Los van IP tracking mogelijkheden dwingt het Gemini protocol dat aardig af, gewoon no-nonsense plain text content zonder de javascript en css bloat mogelijkheden en het is standaard over TLS.

Kristall, Amfora and Bollux - a look at three gemini browsers:
https://peertube.linuxrocks.online/videos/watch/51155b47-6930-42f3-9abb-695bb97c7912
20-02-2021, 23:07 door Anoniem
Ik ben de allerergste hater van Apple die er bestaat - maar ik haat Facebook nog meer. Het ideale scenario bestaat er voor mij dus in - dat die 2 mekaar kapotmaken. Ik schaam me niet voor dit standpunt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.