image

Consumentenorganisaties willen dat toezichthouders optreden tegen TikTok

dinsdag 16 februari 2021, 11:26 door Redactie, 5 reacties

Achttien Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend tegen TikTok en willen dat de Europese Commissie en toezichthouders optreden tegen de video-app. TikTok schiet volgens de organisaties onder andere tekort op het gebied van privacy.

"TikTok is niet duidelijk over welke gegevens het precies verzamelt en op welke manier het deze verwerkt. En de voorwaarden zijn al helemaal niet op zo’n manier geschreven dat een kind ze kan begrijpen. Terwijl dat voor deze jonge en daardoor kwetsbare doelgroep nou juist zo belangrijk is", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond

Bij TikTok staan de privacy-instellingen standaard op openbaar voor volwassenen. Voor kinderen verschillen de instellingen per leeftijd, aldus de Consumentenbond. Die stelt dat gebruikers zelf maatregelen kunnen nemen om hun privacy te beschermen, bijvoorbeeld door het aanpassen van de privacyinstellingen.

Verder stellen de consumentenorganisaties dat TikTok jongeren onvoldoende tegen verborgen advertenties en mogelijke schadelijke inhoud beschermt. "De voorwaarden zijn vaak onduidelijk, incompleet, misleidend en dubbelzinnig. Ze zijn bovendien oneerlijk, want ze pakken vaak alléén positief uit voor TikTok zelf. TikTok handelt dus in strijd met het consumentenrecht", zo laat de Consumentenbond weten. De consumentenorganisaties willen dat TikTok gebruikers duidelijker informeert, stopt met de huidige voorwaarden en jongeren onder de 18 jaar beschermt.

Reacties (5)
16-02-2021, 11:35 door Anoniem
Wat een onzin weer om het probleem daar naar te leggen...
Maar ja, het is lekker makkelijk scoren zo he...
16-02-2021, 11:55 door Anoniem
Blijkbaar zijn google, facebook, twitter, etc wel heel duidelijk hierover..
16-02-2021, 15:39 door Anoniem
Pak dan ook Google en Facebook eens aan. Te beginnen met Google de klas uit te sturen.
21-02-2021, 22:16 door Anoniem
Licht dat nu aan TomTom of aan de gebruikers, die zoiets idioots doen? Kan je internet ook beschuldigen, zij faciliteren tiktok.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.