Het gebruik van trackingpixels in e-mails is een "endemisch" probleem, zo stelt e-mailprovider Hey dat onderzoek deed voor de BBC. Zelfs de Britse privacytoezichthouder maakt er gebruik van. Via een trackingpixel kan de afzender zien of en wanneer een e-mail is geopend, hoe vaak het bericht is bekeken en op wat voor soort apparaten en het ip-adres van de ontvanger.
Zo is de impact van een e-mailcampagne te bepalen, maar kan de informatie ook worden gebruikt voor klantprofielen. Hey verwerkt naar eigen zeggen één miljoen e-mails per dag, maar meer dan 600.000 daarvan bevatten een trackingpixel. Uit eerder onderzoek blijkt dat de via trackingpixels verzamelde informatie soms wordt gekoppeld aan de cookies van een gebruiker (pdf). Zo kan het e-mailadres van een gebruiker aan zijn browsegedrag worden gekoppeld, ook wanneer hij een ander apparaat gebruikt.
Volgens Pat Walshe van Privacy Matters is de privacywetgeving duidelijk en moeten organisaties toestemming van gebruikers hebben. "Wat we nodig hebben is handhaving. Alleen omdat iets wijdverbreid is maakt het nog niet juist en acceptabel." Ironisch genoeg blijkt de Britse privacytoezichthouder ICO zelf ook van een trackingpixel in de eigen e-mails gebruik te maken.
Een woordvoerder laat weten dat de pixel alleen wordt gebruikt om het openen van e-mails te volgen en niet de locatie van gebruikers. De ICO geeft aan dat het de trackingpixel zal gaan uitfaseren. Gebruikers kunnen trackingpixels blokkeren door het laden van externe afbeeldingen in hun e-mailclient niet toe te staan of e-mails als plain text te bekijken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.