image

Facebook blokkeert alle nieuwsberichten voor Australische gebruikers

donderdag 18 februari 2021, 12:16 door Redactie, 12 reacties

Australische gebruikers van Facebook kunnen geen nieuwsberichten meer op het sociale netwerken bekijken of delen. Daarnaast kunnen Australische uitgevers geen nieuwsberichten meer op Facebook plaatsen en zijn Australische nieuwsberichten niet meer toegankelijk voor internationale gebruikers. Facebook heeft de maatregelen naar eigen zeggen ingevoerd vanwege een aangekondigde wet. Die zou Facebook en Google verplichten om uitgevers voor hun nieuwsartikelen te betalen.

Op dit moment gaat van elke 100 Australische dollars die aan online advertenties worden uitgegeven er 81 naar Facebook en Google. Met nieuwe wetgeving wil de Australische overheid voor een gelijk speelveld tussen de techgiganten en uitgevers zorgen. Volgens Facebook is de wetgeving niet op het bedrijf van toepassing, omdat het een andere relatie met uitgevers heeft die het platform gebruiken om nieuwsberichten te delen dan bij Google het geval is.

Daarnaast zegt Facebook dat het nauwelijks iets verdient aan nieuws op het platform. "We moesten een moeilijke keuze maken: voldoen aan een wet die de realiteit van deze relatie negeert of stoppen met het toestaan van nieuws op ons platform in Australië. Met een zwaar gemoed kiezen we voor het laatste", aldus Facebook in een blogposting.

Australische Facebookgebruikers kunnen nu geen nieuws op zowel Australische als internationale nieuwspagina's op het platform bekijken. Australische uitgevers kunnen helemaal geen content meer op het sociale netwerk plaatsen of delen. Daarnaast zijn voor internationale Facebookgebruikers Australische nieuwsberichten niet meer toegankelijk.

Niet de baas

De Australische premier Scott Morrison haalt in een bericht op Facebook hard uit naar het sociale netwerk. "Deze acties bevestigen de zorgen die steeds meer landen hebben over het gedrag van Big Tech-bedrijven die denken dat ze groter zijn dan overheden en de regels niet voor hen gelden. Ze veranderen misschien de wereld, maar dat wil niet zeggen dat ze de baas zijn." Morrison voegt toe dat Australië zich niet door Big Tech zal laten intimideren.

Image

Reacties (12)
18-02-2021, 12:45 door Anoniem
Goed plan. Per direct invoeren voor de rest van de wereld!
18-02-2021, 13:26 door Anoniem
Facebook kiest voor een andere aanpak en oplossing van Google.

Interessant artikel met uitleg van de NYT: https://www.nytimes.com/2021/02/17/technology/facebook-google-australia-news.html?smid=url-share
18-02-2021, 13:46 door Anoniem
Wel apart dat als Bigmedia/Newscorp weer een trucje uithaalt dan vind iedereen het goed en als facebook daar vervolgens een logische reactie op geeft om de schade te beperken dan mag dat ineens niet?

Ik ben geen fan van facebook maar Newscorp en z'n politici vind ik vele malen erger, best treurig dat mensen niet door hebben wie de echte boeven zijn.
18-02-2021, 13:52 door Anoniem
Door Anoniem: Goed plan. Per direct invoeren voor de rest van de wereld!
Geheel mee eens.
18-02-2021, 14:01 door Anoniem
Is dit de schuld van Facebook of Google?
Of is dit de schuld van de old-school media die als een goede dinosaurus betaamt veel te laat en veel te dom in het internetgebeuren zijn gestapt?

Hoe verkoop je 'gratis' nieuws? Waarom zou ik betalen voor een krant die mij 2 dagen later het nieuws brengt van wat ik daarvoor al op TV heb gezien? En dan ook nog eens op een manier die arbeidsintensief is en vies voor mijn handen? En DUUR! en iritant (door die bezorger op de brommer die om 6 of 7 uur onder mijn raam staat te ronken met z'n 2takt scootah?

Old school media is gewoon een dodo.. ze zijn te oud, nooit meegegaan met de tijd en nu moet er met kunst en vliegwerk de dinosaurussen weer gereanimeerd worden... Nou, als dat op dezelfde manier gaat als met Jurassic Park.... dan hou ik mijn hart vast....

Make no mistake... binnenkort gaan de olieboeren de kranten achterna.... zoals de bakker en slager door de supermarkten om zeep zijn geholpen.... Nu kunnen ze nog in een niche markt overleven als ze erg goed zijn of in een gebied met veel oudjes die het kunnen betalen, of als de supermarkt erg slecht of ver weg is. maar voor kranten zijn er talloze alternatieven die op alle punten beter zijn. Als je nu op de kranten kon vertrouwen maar die zijn inherent slecht in kwaliteit... Zelfs de laatste krant die ik nog las, het NRC is een lachertje geworden. Alsof je de economische variant van de televaag leest met een groen links sausje.

Wanneer zelfs bedrijven als Jaguar gaan roepen dat ze over 10 jaar al alles electrisch gaan doen.... Ik vraag me alleen af hoe dat gaat moeten gebeuren als nu Tenet al de zonnepanelen niet meer aan kan en expres de spanning verhoogt zodat de zonnepaneel omvormers afslaan, als Belgie al jaren stroom te kort komt (en daarom 6 oude kernreactors nog laat pruttelen met scheuren in het beton (kan geen kwaad hoor, tenzij je leeft)) en laadpalen sneller verouderen dan een een GSM en er nu al te weinig zijn, laat staan wanneer er 100% EV's rijden.
18-02-2021, 15:29 door Anoniem
Is nieuwpapier zowiezo niet "uit", milieutechnisch gezien?
18-02-2021, 15:49 door Anoniem
Of het nu nieuws, nepnieuws, plempsels of moppen zijn: Overheden dienen zich totaal niet met de inhoud van platforms bezig te houden. En al helemaal niet met shady auteursrechtenbescherming oid. Deal with it door gewoon naar de rechter te stappen.
Australië staat al op een soort van 'grijze lijst' van landen die het niet zo nauw nemen met netneutraliteit, vrijheid van expressie/meningsuiting en privacy. Het godwin terrorisme scoort nog hoog in die slecht-geïnformeerde samenleving daar. Als je al iets 'verkeerds' zegt over de heersende scam, krijg je al een arrestatieteam aan je deur. Zie:
https://www.news.com.au/world/coronavirus/australia/coronavirus-pregnant-victorian-woman-filmed-arrest/news-story/cdd5dd3ed140416489c1925e4e6aef8d

Fijn hè, geachte medereaguurders? Het vrije backpackersparadijs is sinds vorig jaar officieel een fascistische staat. M.i. is Mark Zuckerberg een oplichter zonder zelfreflectie, maar zelfs hij staat hoger op de ladder van medemenselijkheid dan dit misselijkmakende Australische regime. Dus doe even nadenken voordat je dit regime bejubelt!
18-02-2021, 16:36 door Anoniem
Stop met Facebook!
18-02-2021, 17:48 door Anoniem
Door Anoniem: Of het nu nieuws, nepnieuws, plempsels of moppen zijn: Overheden dienen zich totaal niet met de inhoud van platforms bezig te houden. En al helemaal niet met shady auteursrechtenbescherming oid. Deal with it door gewoon naar de rechter te stappen.
Aha. Hier iemand die graag voor niks wil werken.
18-02-2021, 18:36 door Anoniem
Uhm... Ik snap niet dat iemand hier boos om kan zijn? Facebook post zelf niets van nieuwsberichten. Het zijn de nieuwsbedrijven die zelf de posts plaatsen waar met deze wet Facebook dus voor mag gaan betalen. Stel je voor Facebook moet jou geld gaan betalen elke keer als je iets post. Dan zou je snel niets meer kunnen posten, toch? Het is juist de Australische overheid die Facebook hier probeert klein te krijgen.
19-02-2021, 09:22 door Anoniem
Ik heb Facebook niet nodig om nieuws te kunnen lezen, dat geldt toch voor iedereen, ook in Australië. Facebook moet terug naar waar het voor bedoelt was, een koppenboek voor vrienden. Zonder, dan verdwijn maar..
19-02-2021, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem: Uhm... Ik snap niet dat iemand hier boos om kan zijn? Facebook post zelf niets van nieuwsberichten. Het zijn de nieuwsbedrijven die zelf de posts plaatsen waar met deze wet Facebook dus voor mag gaan betalen. Stel je voor Facebook moet jou geld gaan betalen elke keer als je iets post. Dan zou je snel niets meer kunnen posten, toch? Het is juist de Australische overheid die Facebook hier probeert klein te krijgen.
Als het geen geld in het laatje zou brengen bij Facebook (direct of indirect), waarom zouden ze dat dan doen?
Je mag er vanuit gaan dat men dit doet om er aan te verdienen. En dan is men vervolgens niet bereid om voor het werk
van anderen te betalen. En dan snap jij niet waarom dit gebeurt?
Als Facebook geen zin heeft om te betalen en ze stoppen met die handeling, dan is het volgens mij verder OK.
Hier wordt verder niemand slechter van, zeker de bevolking van Australie niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.