image

ING compenseert alle slachtoffers van telefoonspoofing

donderdag 18 februari 2021, 11:35 door Redactie, 9 reacties

ING heeft alle klanten die slachtoffer van telefoonspoofing zijn geworden gecompenseerd. Alleen ABN Amro heeft nog steeds een groot aantal gedupeerden van spoofing niet schadeloos gesteld, zo laat de Consumentenbond vandaag weten.

Bij telefoonspoofing worden mensen door oplichters gebeld die zich voordoen als bankmedewerker. Door middel van spoofing laten de oplichters het echte telefoonnummer van de bank op de telefoon van het slachtoffer verschijnen. Vervolgens stelt de zogenaamde medewerker dat het geld van het slachtoffer niet veilig is en naar een "kluisrekening" moet worden overgemaakt. Deze rekening is in werkelijkheid van een katvanger. Op deze manier zijn vorig jaar honderden slachtoffers gemaakt die voor miljoenen euro's werden bestolen.

Slachtoffers werden meestal niet door de bank schadeloos gesteld, aangezien zij het geld zelf overmaakten. Afgelopen december kwamen minister Hoekstra van Financiën en ABN Amro, Rabobank, ING en De Volksbank overeen dat de banken slachtoffers van spoofing met terugwerkende kracht gaan vergoeden.

Slachtoffers komen voor een vergoeding in aanmerking wanneer er aantoonbaar en overtuigend sprake is van misbruik van de naam of telefoonnummer van de eigen bank en het slachtoffer aangifte bij de politie heeft gedaan, waarbij het slachtoffer de bank een kopie van het proces-verbaal van de aangifte verstrekt. Daarnaast mag er geen sprake zijn van grove nalatigheid van de klant. De banken gaan nog collectief uitwerken wanneer er sprake kan zijn van grove nalatigheid bij spoofing.

De Consumentenbond vindt de huidige coulanceregelingen te vrijblijvend. "Bij bankoplichting moet het uitgangspunt zijn: vergoeden, tenzij. Dat betekent dat schade altijd wordt gecompenseerd, tenzij de gedupeerde overduidelijk iets te verwijten valt. Zo nodig moet de wet hiervoor worden aangepast", aldus de organisatie, die hierover in gesprek gaat met de Nederlandse Vereniging van Banken.

Daarnaast roept de Consumentenbond ABN Amro op om sneller te handelen. "De meeste slachtoffers van spoofing vielen bij ING. Het is dan ook goed dat die grote groep nu zo snel geholpen is. Maar over ABN zijn we niet tevreden. Ook daar vielen veel spoofingslachtoffers, maar tot nu toe heeft iets meer dan een kwart van hen hun geld terug. Als wij vragen waarom het zo lang duurt, dan schermt de ABN met zorgvuldigheid en administratieve processen. Maar als het bij ING snel kan, moet dat ook bij ABN kunnen", zegt directeur Sandra Molenaar.

Reacties (9)
18-02-2021, 12:31 door Anoniem
Het is een leuk cadeutje in verkiezingstijd. Maar ook niet meer dan dan.
Het lost het echte probleem (spoofing) niet op.

Want, hoe worden mensen gestimuleerd om beter op te letten (dan ze nu al doen)?
(iets van wortel en stok)

Dit komt nog steeds op mij over als het belonen van slecht gedrag.
De bank vergoed de schade toch wel.


Hoe nu verder?

Hoe gaat de telecom-sector gedwongen worden (door de politek) om hun systemen zo aan te passen, zodat dit niet meer gebeurd?
Zij faciliteren crimineel gedrag.
18-02-2021, 12:52 door Anoniem
Alleen ABN Amro heeft nog steeds een groot aantal gedupeerden van spoofing niet schadeloos gesteld, zo laat de Consumentenbond vandaag weten.
Hoe kan het dat ABNAmro zo achterloopt?
Is dat zo'n waardeloze bank waar je als verstandig burger niet bij aangesloten wil zijn?
18-02-2021, 13:40 door Anoniem
Dus mensen worden gebelt met een gespoofed nummer van de bank en geven vrijwillig hun geld aan criminelen af en de bank moet de schade vergoeden.... Sorry, maar dat is niet de schuld van de bank, als er één zou moeten vergoeden zijn het de telecom providers die het spoofen mogelijk maken en niet de bank omdat mensen hun geld letterlijk WEG GEVEN.

Maar goed.......
18-02-2021, 13:51 door Anoniem
Slechte zaak. Alle klanten van de bank draaien hiermee op voor de onoplettendheid van een kleine groep. Want je denkt toch niet dat dit uit de winst van de bank wordt betaald?
18-02-2021, 14:33 door Anoniem
mooi laten ze deze verborgen kosten van de digidrang maar mooi in de business case mee nemen. ze had nooit als een risicotje richting de burger geplaatst mogen worden want de burger heeft geen enkele keuze meer tegenwoordig. en zo simpel is het. het blijft anders een systeem fout waarbij het zoet en het bitter niet op het bordje van de juiste partij terrecht komt!
18-02-2021, 16:25 door Briolet
Door Anoniem:
Alleen ABN Amro heeft nog steeds een groot aantal gedupeerden van spoofing niet schadeloos gesteld, zo laat de Consumentenbond vandaag weten.
Hoe kan het dat ABNAmro zo achterloopt?
Is dat zo'n waardeloze bank waar je als verstandig burger niet bij aangesloten wil zijn?

Het is juist andersom. Ze willen alleen verstandige burgers als klant hebben. Van oorsprong was het een zakenbank. Ons bedrijf doet er al zaken mee sinds ze nog gewoon "Amsterdamse bank" heetten.

Ik snap ook niet waarom een bank moet betalen voor een klant die in een babbeltruck trapt van een derde partij. Dan zouden we ook ander slachtoffers van een babbeltruuk schadeloos moeten stellen die contanten verliezen. En dan zou de staat, als uitgever van contant geld, dit moeten vergoeden.
18-02-2021, 16:42 door Anoniem
Door Anoniem: Slechte zaak. Alle klanten van de bank draaien hiermee op voor de onoplettendheid van een kleine groep. Want je denkt toch niet dat dit uit de winst van de bank wordt betaald?
Heb je al uitgerekend hoeveel dit grapje de klant zou gaan kosten als de bank het niet wil interen op de winst?
18-02-2021, 18:24 door Anoniem
Dus als ik iemand oplicht met een brief die ik bv met KLM onderteken, moet KLM de schade betalen. In geval van de telefonische spoofing zijn de telco's meer verantwoordelijk dan de banken.
19-02-2021, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als ik iemand oplicht met een brief die ik bv met KLM onderteken, moet KLM de schade betalen. In geval van de telefonische spoofing zijn de telco's meer verantwoordelijk dan de banken.

de klm kan er beter voor zorgen dat hun brieven niet zo makkelijk misbruikt kunnen worden => banken kunnen beter het risico van spoofing voor de klant afvangen omdat banken ook een enorm finaniceel voordeel hebben met het sluiten van kantoren en menselijke contacten. banken hebben besloten die technologie zo in te zetten en de klanten 'te nudgen' door alle andere methoden systematisch weg te halen voor financieel gewin. zo simpel is het steeds. het gaat niet om 'de regeltjes' maar wat er in de fysieke werkelijke maatschappij gebeurt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.