Het kabinet kijkt naar een plan om mensen met een negatieve testuitslag meer vrijheden te geven. Inmiddels werkt het ministerie van Volksgezondheid aan een coronatestbewijs waarmee mensen straks weer naar kantoor, horeca of theater kunnen gaan. Dat laat voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan De Telegraaf weten.
"Het idee is dat je met een negatieve uitslag 48 uur lang weer dingen mag. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het gaat misschien tegen de intuïtie van mensen in. Maar juist door de economie weer te openen mét testen kun je iets positiefs doen voor de ontwikkeling van de pandemie", aldus Thijssen. Minister Van 't Wout van Economische Zaken laat weten dat het kabinet serieus kijkt of er meer mogelijkheden zijn door mensen te testen. De bewindsman hoopt hier binnenkort meer duidelijkheid over te geven.
Ook in een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) wordt het gebruik van testen om de samenleving weer te openen besproken. "Als de epidemiologische situatie het toelaat, en in combinatie met andere beperkende maatregelen, wordt onderzocht of testbewijzen uitkomst kunnen bieden in het stap voor stap openen van de samenleving", zo laat het OMT weten.
Dat adviseert om voor éénmalige activiteiten waarbij testbewijzen worden gevraagd een geldigheid van het (negatieve) testbewijs van de sneltest aan te houden van maximaal 24 uur gerekend van de afname van de test tot aan het einde van de activiteit. Volgens het OMT is voor deelname aan onderwijs en andere doorgaande activiteiten, zoals werk, het incidenteel testen geen bruikbaar advies, omdat de test dan regelmatig herhaald moet worden, wat de compliance niet zal bevorderen.
Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te maken dat een negatief testbewijs niet kan uitsluiten dat een wel besmettelijk persoon deelneemt. "Dit risico dient helder gecommuniceerd te worden aan de deelnemers van de activiteit, waarbij ook duidelijk wordt gemaakt dat het belangrijk is dat men zich houdt aan de dan algemeen geldende maatregelen om SARS-CoV-2-transmissie te voorkomen", besluit het OMT (pdf).
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.