image

D66 wil opheldering of overheidsinstanties zich aan de AVG houden

donderdag 18 februari 2021, 14:13 door Redactie, 9 reacties

D66 heeft zeven ministers om opheldering gevraagd of een groot aantal overheidsinstanties zich wel aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) houdt. "De privacywet AVG geldt voor iedereen. Ook voor de overheid. Maar steeds blijken machtige overheidsinstanties zoals Belastingdienst en politie er niet aan te voldoen", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Dat past niet in een rechtstaat en daarom stel ik vandaag Kamervragen over de naleving door 25 instanties."

"Kunt u toelichten of (uitvoerings)instantie Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) persoonsgegevens verzamelt en verwerkt conform de Europese privacyregels zoals vastgelegd in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Zo nee, op welke onderdelen voldoet de organisatie nog niet?", aldus de vraag van Verhoeven, die vervolgens hetzelfde vraagt voor onder andere het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, Sociale Verzekeringsbank, Rijksdienst Wegverkeer, Dienst Justitiële Inrichtingen, Reclassering Nederland, Fiscale Opsporingsdienst, Kadaster en De Nederlandsche Bank.

"Deze vragen zijn een vervolg op mijn (nog niet beantwoordde) vragen van 15 januari over de onrechtmatige verzameling van data over burgers door krijgsmacht, politie, Belastingdienst, Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten en andere overheidsorganisaties", laat Verhoeven op Twitter weten. Afsluitend stelt het D66-Kamerlid nog een vraag over het wetsvoorstel 'Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden' (WGS), die bestuursorganen en private partijen een juridische basis biedt om persoonsgegevens systematisch te delen en te verwerken, waaronder door profilering.

De ministers van Binnenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Veiligheid, Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voor Rechtsbescherming, van Volksgezondheid en de staatssecretarissen van Justitie en Veiligheid, van Infrastructuur en Waterstaat en van Economische Zaken hebben drie weken om de vragen te beantwoorden.

Image

Reacties (9)
18-02-2021, 15:09 door Anoniem
Eigenlijk hoef je maar 1 vraag te stellen, werkt de organisatie /a fdeling comform artikel 5(2)?
18-02-2021, 15:13 door Anoniem
Korte samenvatting: de helft voldoet er niet aan.
De oplossing: een of ander wetje waardoor die instanties opeens een 'legitiem doel' hebben.

Glas. Plas. Was.
18-02-2021, 23:24 door Anoniem
De AP houdt zich al niet aan de AVG. Helaas wil de AP mijn klacht hierover niet in behandeling nemen. Daarvoor hebben ze eerst al mijn persoonsgegevens nodig.
Wat staat ook alweer in de AVG over het zonder legitieme reden verwerken van persoonsgegevens?

Als die organisatie het al niet op orde heeft... Alleen voordat D66 dat begrijpt ben je jaren verder.
18-02-2021, 23:59 door Anoniem
Het kabinet controleert de uitvoering van haar organisaties!

Mooi!
21-02-2021, 07:29 door Anoniem
Een klein weetje voor Kees Verhoeven en het publiek. De AVG geldt in hun opsporings- en preventiewerkzaamheden niet voor de politie! Zie artikel 2 Lid 1d AVG. Daar gelden dan weer andere regels voor, onder anderen de Wet Politiegegevens.

Maar of de andere genoemde organisaties en alle werkzaamheden van de politie (stel dat ze een PR campagne beginnen...) op dezelfde wijze buiten de AVG vallen...

Door Anoniem: De AP houdt zich al niet aan de AVG. Helaas wil de AP mijn klacht hierover niet in behandeling nemen. Daarvoor hebben ze eerst al mijn persoonsgegevens nodig.
Wat staat ook alweer in de AVG over het zonder legitieme reden verwerken van persoonsgegevens?

Als die organisatie het al niet op orde heeft... Alleen voordat D66 dat begrijpt ben je jaren verder.

De AP is wettelijk verplicht om je op de hoogte te stellen van de voortgang van de klacht die je indient (AVG artikel 77 Lid 2). Om dat te kunnen doen zullen ze toch enige vorm van contactgegevens moeten hebben, anders gaat dat niet lukken. Dus is de legitieme reden "wettelijke verplichting" van toepassing (AVG artikel 6 Lid 1c). Of het proportioneel is dat men volledige NAW-gegevens plus email adres verplichtstelt zou een punt van discussie kunnen zijn. Immers, met alleen NAW of alleen email of alleen telefoon (plus een statement van voorkeurscommunicatie van de klager dat overeenkomt) zou het ook moeten kunnen. Een bedrijf waar ik recent contact mee heb gehad om een recht uit te oefenen doet dat bijvoorbeeld schitterend. Zij vragen of je per email of email of telefoon terugkoppeling wil hebben hoe het gaat. Als je het ene kiest moet je het ene invullen en hoeft het andere niet, en andersom.
22-02-2021, 08:54 door Anoniem
Ik vroeg mij af de GGD persoonsgegevens verwerkt?
03-03-2021, 09:49 door Anoniem
Door Anoniem: De AP houdt zich al niet aan de AVG. Helaas wil de AP mijn klacht hierover niet in behandeling nemen. Daarvoor hebben ze eerst al mijn persoonsgegevens nodig.
Wat staat ook alweer in de AVG over het zonder legitieme reden verwerken van persoonsgegevens?

Als die organisatie het al niet op orde heeft... Alleen voordat D66 dat begrijpt ben je jaren verder.

Waarom zou het niet legitiem zijn dat de AP wil weten wie jij bent? Kennelijk hebben ze dat nodig voor hun bedrijfsvoering. Het is anders ook best lastig antwoorden.
13-06-2021, 17:47 door Anoniem
‘Als je de memorie van toelichting van WGS leest, staan daar heel abstracte en verhullende zinnen. Na een halve bladzijde val je in slaap. Maar je moet doorlezen en je afvragen wat het betekent. En dan zie je: dit betekent dat de FIOD, de politie, de Belastingdienst, de NVWA, allerlei gemeenten, zorginstellingen, recherche, financiële private partijen, informatie op grote schaal kunnen gaan uitwisselen.’

Advies aan de (in)formateur
Wie stopt de datahonger?

door Eva Hofman, 9 juni 2021

https://www.groene.nl/artikel/wie-stopt-de-datahonger


Een interview met data-expert Kees Verhoeven (D66), inmiddels oud-Kamerlid. De inhoud leest als overzicht van bijna twintig jaar wegkijken en ICT wanbeleid bij het rijk, provincies, gemeenten en de semi-overheden en de systematische uitholling van de privacy en burgerrechten. Het gaat in op de noodzaak van een 'Ministerie van Digitale Zaken' en een veel stringentere pro-actieve controle door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die een grotere armslag nodig heeft.

Bij de AP werken momenteel maar 180 mensen, met een gering butget en beperkte bevoegdheden, terwijl daar eigenlijk een "leger nodig van achttienhonderd man voor nodig is", aldus Verhoeven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.