De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen van 24 en 27 jaar uit Amsterdam wegens grootschalige phishing veroordeeld tot gevangenisstraffen. De twee mannen verstuurden tijdens het begin van de eerste coronagolf vorig jaar phishingmails met onderwerpen als "bankieren in tijden van Corona".
De link in de phishingmail wees naar een phishingsite waar tientallen slachtoffers hun gegevens invulden. Later werden de slachtoffers nog eens telefonisch benaderd met de vraag of ze een inlogsessie digitaal konden bevestigen. Zo kregen de verdachten TAN-codes van het slachtoffer in handen, waarmee ze een mobiele betaalpas op hun eigen telefoon aan de rekening van het slachtoffer konden toevoegen of waarmee ze geld overmaakten naar de rekeningen van katvangers. In een enkel geval werd de bankpas van een slachtoffer opgehaald door iemand die zich voordeed als medewerker van een koeriersbedrijf.
Volgens het Openbaar Ministerie waren de verdachten meerdere weken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig met hun phishingpraktijken. Iets dat ook uit het politie-onderzoek blijkt. In de tien dagen dat de politie de telefoon van de 27-jarige verdachte afluisterde werden 149 gesprekken gevoerd waarbij hij zich voordeed als bankmedewerker.
Tijdens de doorzoeking van een hotelkamer in Amsterdam waarvandaan de verdachten hun phishingaanvallen uitvoerden werden twee laptops met phishingsoftware aangetroffen. Ook is één van de verdachten herkend als degene die na de oplichting van een slachtoffer een groot geldbedrag pinde in Amsterdam. In de woning van één van de verdachten werd bovendien een uniform van een koeriersbedrijf gevonden.
"De verdachten hebben de eerste coronagolf misbruikt door nietsvermoedende rekeninghouders onder het mom van 'bankieren in tijden van corona' cruciale gegevens of bankpassen af te troggelen. Ze gingen enkel voor eigen financieel gewin. Het vertrouwen dat slachtoffers hadden in het betalingsverkeer en bankwezen is hierdoor ernstig geschaad", aldus de rechter.
De 27-jarige man heeft een gevangenisstraf van twintig maanden gekregen, de 24-jarige verdacht kreeg vijftien maanden opgelegd, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De verdachten zijn naast hun celstraf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de bank van wie de klanten werden opgelicht. De hoogte van die vergoeding is onder meer bepaald uit het bedrag dat de bank aan de klanten uitkeerde voor het gestolen geld en het onderzoek dat naar de oplichting werd gedaan. Voor de 27-jarige man gaat het om ongeveer 20.000 euro, voor de 24-jarige man om 6.700 euro.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.