Een door SIDN Labs ontwikkeld open source en gratis platform voor het inspecteren van netwerkverkeer afkomstig van Internet of Things-apparaten is uitgebreid met een PCAP-reader om historisch netwerkverkeer te analyseren. Het platform heet SPIN, wat staat voor Security and Privacy for In-home Networks.
SPIN, dat meestal op een thuisrouter wordt geïnstalleerd, visualiseert het dataverkeer, zodat de gebruiker kan zien wat erop zijn netwerk gebeurt. Via het platform is het ook mogelijk om verkeer van en naar specifieke endpoints of apparaten te blokkeren. "Naast het vergroten van de IoT-transparantie stelt SPIN gebruikers bovendien in staat om meer controle uit te oefenen over hun IoT-apparaten en de gegevens die ze delen, bijvoorbeeld door de apparaten te beletten verbinding te maken met bepaalde domeinen", zegt Caspar Schutijser van SIDN Labs.
SPIN werd al in 2019 door SIDN Labs geïntroduceerd en is recentelijk uitgebreid met een PCAP-reader. PCAP is een bestandsindeling voor het opslaan van netwerkverkeer en kan door allerlei tools worden uitgelezen, zoals Wireshark en tcpdump. SPIN maakte het al mogelijk om live met het netwerkverkeer van IoT-apparaten mee te kijken, maar door het verkeer als PCAP-bestand op te slaan kan ook het historisch netwerkverkeer worden geanalyseerd.
De PCAP-reader om PCAP-bestanden mee te lezen is toegevoegd aan SPIN versie 0.12, die op GitHub is te vinden. SPIN staat voorgeïnstalleerd op Valibox router images, beschikbaar voor GL-Inet routers, Raspberry Pi 3, en als een VirtualBox image. Het platform is getest op OpenWRT-, Debian- en Raspbian-systemen. Voor deze laatste systemen moeten gebruikers zelf de software compileren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.