De Androidversie van wachtwoordmanager LastPass bevat alle trackers, waaronder meerdere van Google. Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Mike Kuketz nadat hij de app door het Exodus-platform liet controleren. Exodus is een "privacy-auditplatform" voor Android-applicaties. De controle leverde in totaal zeven trackers op: AppsFlyer, Google Analytics, Google CrashLytics, Google Firebase Analytics, Google Tag Manager, MixPanel en segment.
Volgens Kuketz horen dergelijk trackers niet thuis in een wachtwoordmanager die zeer gevoelige informatie verwerkt. "Welke gegevens deze modules verzamelen en naar derde partijen versturen zijn soms voor zelfs de app-ontwikkelaars, die de modules aan hun apps toevoegen, niet duidelijk", aldus de onderzoeker over de aanwezige trackers.
Kuketz stelt dat de trackers data versturen zonder dat gebruikers om toestemming wordt gevraagd. Het tracken vindt ook tijdens het gebruik van de app plaats. "Zelfs als de trackers geen contentdata ontvangen, volgen ze de gebruiker nog steeds overal wanneer die LastPass gebruikt en ontvangen daarbij metadata." Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over een nieuw wachtwoord, adres of bankrekening, verschillende user-ID's en informatie over het gebruikte apparaat.
De onderzoeker concludeert dat de huidige Androidversie van LastPass waarschijnlijk in strijd met de AVG is. Daarnaast noemt hij de aanpak van het bedrijf wat security betreft "zeer twijfelachtig". Andere wachtwoordmanagers zoals 1Password en KeePass bevatten volgens de scan van Exodus geen trackers. In wachtwoordmanager Bitwarden worden twee trackers gevonden, terwijl wachtwoordkluis Dashlane er vier telt.
In een reactie tegenover The Register laat LastPass weten dat er geen gevoelige persoonlijke identificeerbare data of gegevens van de wachtwoordkluis naar de trackers worden verstuurd. De trackers verzamelen alleen "beperkte statistische data" over het gebruik van LastPass wat het bedrijf gebruikt om het product te verbeteren, aldus een woordvoerder. LastPass kwam onlangs nog in het nieuws omdat het het gebruik van de gratis versie gaat beperken tot één type apparaat.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat testbewijzen kunnen worden ingezet voor toegang tot activiteiten zoals sportwedstrijden, ...
Juridische vraag: In de media wordt bericht dat in China een crimineel collectief is opgepakt dat gamecheats verkocht. Volgens ...
In de randstand was het begin deze maand mogelijk om je in te schrijven voor een loting van 28 nieuwbouw huizen. Om zo ...
Iemand enig idee wat de beste manier is om een wachtwoord te bewaren?
Bij een webwinkel waar net een datalek is geweest staat de volgende tekst op de site Welke maatregelen neemt X om herhaling ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.