image

Knops komt later met plan voor opruimen 'vervuilde data' overheid

dinsdag 2 maart 2021, 15:19 door Redactie, 5 reacties

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken zal later dan gepland met een voorstel komen voor het opruimen van 'vervuilde data' bij de overheid. Naar aanleiding van de toeslagenaffaire kwam de SP met een motie waarin het kabinet werd opgeroepen om met een plan te komen hoe overal binnen overheidsinstellingen vervuilde data, risicomodellen en het gebruik van nationaliteit worden opgeruimd.

Volgens SP-leider Marijnissen die de motie indiende staan er veel mensen onrechtmatig op een zwarte lijst en is het nog altijd niet bekend met wie en wanneer die gegevens zijn gedeeld. Daarnaast zijn de risicomodellen van de toeslagenafdeling bij de Belastingdienst stopgezet, maar zijn de uitkomsten van deze modellen gedeeld met andere overheden en opsporingsinstanties.

In de motie verzoekt Marijnissen de regering om de personen op deze zwarte lijsten te informeren en voor 1 maart een voorstel te doen hoe overal binnen overheidsinstellingen vervuilde data, risicomodellen en het gebruik van nationaliteit worden opgeruimd. Vervolgens moet deze opruiming in samenspraak met de Tweede Kamer worden opgezet en hierover actief worden gecommuniceerd. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.

Knops laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het voorstel niet op tijd klaar is. "Tot mijn spijt is dit voorstel binnen de gestelde termijn niet mogelijk, omdat hiervoor nadere afstemming met andere departementen is vereist. Ik streef ernaar dit voorstel begin april naar uw Kamer te sturen", aldus de staatssecretaris.

Reacties (5)
02-03-2021, 16:39 door Anoniem
Wel mooi initiatief! Hulde.
02-03-2021, 22:40 door Anoniem
En je ziet dus ook dat de software-systemen die Wiebes dus koet ke koet in het laatste jaar van Rutte II ingevoerd wilde hebben hun waarde missen.
Wel fijn dat ie, daarna even het Groninger-gas dossier "ging" oplossen en nu op de bank zit te wachten op z'n volgende klus.
Hij heeft denk ik ook niet echt vrienden gemaakt met z'n biomassa gedram bij heel wat mensen die het milieu aan het hart gaat, dus hij had daar duidelijk teveel ingezet als "quick fix" voor het Groninger dossier.
Nogal wat mensen die qua schade compensatie nog om de tuin worden geleid.

Ondertussen zitten ook allerlei mensen thuis, alsmede diverse overheid instellingen, mede dankzij Wiebes' ICT en beslis-onkunde met allerlei brokken.
Zelf benadrukte Wiebes in een interview bij de NPO vrij parmantig dat ie altijd als politicus / bestuurder wordt "gevraagd".
03-03-2021, 10:22 door Anoniem
Men heeft nog veel te leren:

Artikel 16 AVG:

De betrokkene heeft het recht om van de verwerkingsverantwoordelijke onverwijld rectificatie van hem betreffende onjuiste persoonsgegevens te verkrijgen. Met inachtneming van de doeleinden van de verwerking heeft de betrokkene het recht vervollediging van onvolledige persoonsgegevens te verkrijgen, onder meer door een aanvullende verklaring te verstrekken.

Oftewel, onmiddellijk...

Gezien de nog steeds toenemende schade die de gedupeerden van de toeslagenaffaire ondervinden lijkt het me geen onlogische gedachte als ze hun advocaat naar de rechter laten stappen voor een last onder dwangsom.
03-03-2021, 16:22 door Anoniem
Gaan ze nu eenmalig opruimen of gaat dit periodiek en geautomatiseerd gebeuren?
06-03-2021, 11:29 door Anoniem
Dit biedt het Kabinet nog een geweldige buitenkans het opruimen nog wel volgens bestaande en geldende wetgeving uit te kunnen voeren. Gebeurt dat niet dan is er (weer/alsnog) sprake van een onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens. De AVG verplicht de rechtmatigheid, de Archiefwet biedt de instrumenten voor rechtmatige vernietiging. Om de strekking van de laatstgenoemde wet te begrijpen is het advies uit de naam Archiefwet het woord archief te schrappen en dit te vervangen dat door het woord overheidsinformatie. Met andere woorden het is de wet op de overheidsinformatie.

Een verwerking als opruimen van overheidsinformatie (ook die niet terecht is opgenomen en (te lang) bewaard) valt als vernietiging onder de Archiefwet
(artikel 5 https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0007376&hoofdstuk=II&artikel=5&z=2020-01-01&g=2020-01-01).

Wanneer hier een vorm van noodvernietiging wordt toegepast kan dat op grond van artikel 9 van de Archiefwet
(https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0007376&hoofdstuk=II&artikel=9&z=2020-01-01&g=2020-01-01).

Een andere mogelijkheid is met spoed bestaande selectielijsten (basis selectie documenten) aan te passen. Zie het Archiefbesluit 1995 Hoofdstuk II. Het ontwerpen van selectielijsten, alsmede de vervanging en vervreemding van archiefbescheiden
(https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0007748&hoofdstuk=II&z=2020-01-01&g=2020-01-01)

Volgens artikel 8 van het Archiefbesluit 1995 moet van iedere vernietiging een verklaring worden opgesteld.
(https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0007748&hoofdstuk=II&artikel=8&z=2020-01-01&g=2020-01-01)

Geen verklaring geen bewijs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.