image

Grapperhaus: zaak dat negatieve effecten encryptie worden verminderd

woensdag 10 maart 2021, 08:52 door Redactie, 30 reacties

Het is zaak dat de negatieve effecten van encryptie voor opsporings- en inlichtingendiensten worden verminderd, terwijl aan de andere kant de bescherming van versleuteling hoog wordt gehouden, zo stelt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

De minister reageerde op Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven over het nieuws dat de overheid aan een plan werkt voor het verzwakken van encryptie. Grapperhaus wijst naar een Kamerbrief van vorig jaar waarin hij aangeeft dat het kabinet de mogelijkheden onderzoekt om toegang tot "Over The Top" (OTT)-diensten zoals WhatsApp te krijgen. "Omdat een verplichting om de telecommunicatie aftapbaar te maken (een verplichting op grond van de Telecommunicatiewet) niet geldt voor OTT-diensten is het overwegen van een wetswijziging inherent aan dit onderzoek", voegt de minister doe.

Verhoeven vroeg Grapperhaus om per direct alle werkzaamheden te stoppen die erop zijn gericht om encryptie te verzwakken. "Ik ben mij bewust dat het onderwerp encryptie gevoelig is", reageert de minister. Hij merkt op dat opsporings- en inlichtingendiensten nu en in de toekomst gebruik moeten kunnen maken van hun wettelijke bevoegdheden zodat zij de nationale veiligheid kunnen beschermen en criminaliteit bestrijden.

"Het is dus zaak om de beschermende waarde van versleuteling hoog te houden, terwijl de negatieve effecten voor opsporings- en inlichtingen en veiligheidsdiensten worden verminderd", stelt Grapperhaus. Volgens de minister moeten technische oplossingen adequaat en evenwichtig zijn. "Belangrijke componenten hierbij zijn de proportionaliteit en subsidiariteit van de oplossing en dat hierover goed overleg wordt gevoerd met het bedrijfsleven."

Daarbij zoekt Grapperhaus naar eigen zeggen oplossingen die binnen het kabinetsstandpunt over encryptie vallen en recht doen aan de belangen van de opsporing en de nationale veiligheid. In het kabinetsstandpunt staat dat er geen beperkende wettelijke maatregelen worden genomen wat betreft de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.

Reacties (30)
10-03-2021, 09:14 door Anoniem
Het is zaak dat de negatieve effecten van encryptie voor opsporings- en inlichtingendiensten worden verminderd, terwijl aan de andere kant de bescherming van versleuteling hoog wordt gehouden

Houd nu eens op met van twee walletjes proberen te eten en maak een keuze zodat mensen weten waar ze met je aan toe zijn.

Op zich weten we dat nu natuurlijk ook al. Geen keuzes kunnen maken en geen verstand van techniek.
10-03-2021, 09:25 door Anoniem
Zo zie je maar weer dat Graperhaus, maar ook De Jonge en Rutte natuurlijk ook de fles continue aan het belazeren zijn. Ze zijn mensen continue aan het bespelen. Dat zou eens een keer moeten stoppen. Maar hoe? Ik weet het antwoord wel, stem op een andere partij, een partij die niet meedoet met de spelletjes die ZIJ spelen. Want je KAN de encryptie niet tegelijkertijd verzwakken en het ALLEEN voor hun mogelijk maken om in te zien (als je dat al ZOU willen). Die onmogelijkheid die willen ZIJ continue opspelen maar het is onmogelijk!
10-03-2021, 09:31 door DDK
los van wat je hiervan kan vinden is het natuurlijk vreemd dat de minister aan de ene kant het niveau van encryptie wil verminderen terwijl aan de andere kant de politie in staat blijkt "onkraakbare" communicatie netwerken van criminelen te kraken....
10-03-2021, 09:41 door Anoniem
Ondertussen jatten de buitenlandse inlichtingendiensten onze kennis, en Grapperhaus saboteert de mogelijkheden om Nederland te beveiligen.
10-03-2021, 09:48 door walmare
Ik zou zeggen geef het goede voorbeeld en stop met het versleutelen van overheidswebsites. Opvallend ook dat hij noemt dat er overleg moet worden gevoerd met het bedrijfsleven. Met de community heeft hij geen enkele binding. Meneer zit bij Microsoft op schoot en heeft een backdoor al lang besproken. Bij feestboek lukt dat dit en dus moet de encryptie er af (dat is hetzelfde als minder).
10-03-2021, 09:49 door walmare
Door DDK: los van wat je hiervan kan vinden is het natuurlijk vreemd dat de minister aan de ene kant het niveau van encryptie wil verminderen terwijl aan de andere kant de politie in staat blijkt "onkraakbare" communicatie netwerken van criminelen te kraken....
Ja de politie heeft zijn eigen hidden agenda onderuit gehaald.
10-03-2021, 10:22 door Anoniem
Dit is hetzelfde als de FBI doet. De FBI en de AIVD/MIVD kunnen al veel meelezen. Want je zorgt gewoon dat de telefoon van de persoon in kwestie gehacked wordt. Dan laat je software mee draaien die screenshots / filmpjes van de 'desktop' maakt.

Dus je krijgt dan foto's en filmpjes met de leesbare tekst. Deze door een OCR tool en hoppa! Je hebt de data.

Maar deze manier is dus omslachtig en duur. En men wil dus het moeilijke hacken kunnen overslaan en gelijk naar de aanbieder stappen. Dat moet ten alle tijde worden voorkomen. Dan is niets meer veilig.

Misschien moet ik Grappenhuis maar een briefje sturen dat ik zeeeer betrouwbaar ben, en graag een kopietje van van zijn sleutel van de voordeur wil. Dan kan ik, als ik dat nodig vind, ff een kijkje nemen of het allemaal wel klopt. :) Denk niet dat ik de sleutel krijg....

TheYOSH
10-03-2021, 10:22 door Anoniem
Het is goed dat de verschillende politieke partijen zich er mee bemoeien (D66, Forum voor Democratie, CDA). En het is mooi dat het al die jaren sinds de introductie van PGP in de jaren negentig door Phil Zimmermann nog nooit fout is gegaan met encryptie. Hoewel ik mij niet goed voor kan stellen waar ik dan aan moet denken, maar minister Grapperhaus heeft er zich vast goed over laten adviseren voor hij met dit standpunt kwam. Aanpakken die OTT chatgebruikers!
10-03-2021, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zie je maar weer dat Graperhaus, maar ook De Jonge en Rutte natuurlijk ook de fles continue aan het belazeren zijn. Ze zijn mensen continue aan het bespelen. Dat zou eens een keer moeten stoppen. Maar hoe? Ik weet het antwoord wel, stem op een andere partij, een partij die niet meedoet met de spelletjes die ZIJ spelen. Want je KAN de encryptie niet tegelijkertijd verzwakken en het ALLEEN voor hun mogelijk maken om in te zien (als je dat al ZOU willen). Die onmogelijkheid die willen ZIJ continue opspelen maar het is onmogelijk!

Wat dacht je van niet stemmen?
Een overheid is als het hebben van ouders, na de puberteit heb je ze niet meer nodig voor het bepalen voor jouw regels.
Althans dat zou moeten gelden voor de meesten.
10-03-2021, 10:55 door Anoniem
Verhoeven vroeg Grapperhaus om per direct alle werkzaamheden te stoppen die erop zijn gericht om encryptie te verzwakken. "Ik ben mij bewust dat het onderwerp encryptie gevoelig is", reageert de minister.

Deze minister is nog digibeter dan een nul of een één!
Blijft maar in zn 1 stand staan terwijl zijn wens 0 mogelijkheden van slagen heeft.

btw Heeft verhoeven het niet over 'gevoelig' of niet, maar dat dit onderwerp ' zeer controversieel' is.
Een demissionair kabinet behoort zich niet meer bezig te houden met controversiële onderwerpen.

Dus, Grapperhaus, gaat je energie, je tijd, en daarmee de belastingcenten dat dat kost deze week besteden aan corona waar dit demissionair kabinet wel de steun heeft van de tweedekamer. De tijd die je nu nog stopt in dit controversiële onderwerp levert je niets(, weer nul)  op.
Probeer eens een 1 te bakken  in de week die je nog hebt om mss wat digi-beterder te worden!
10-03-2021, 10:56 door Anoniem
Het Grapperhaus Encryptie Demolitie Team weer bezig?
Grapperhaus en alle politici bijkans als Ralf Demolka, een soort boze kleuters maken jouw encryptie stuk of het lukt ze niet genoeg.
# sockpuppet
10-03-2021, 11:18 door Anoniem
Door DDK: los van wat je hiervan kan vinden is het natuurlijk vreemd dat de minister aan de ene kant het niveau van encryptie wil verminderen terwijl aan de andere kant de politie in staat blijkt "onkraakbare" communicatie netwerken van criminelen te kraken....
Dat zei ik ook al. Er wordt in het Haagse duidelijk met twee tongen gesproken.
Maar wat verwacht je in de politiek? Als je je hand geeft, moet je gegarandeerd alle vingers natellen of je ze nog hebt.
10-03-2021, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem: Zo zie je maar weer dat Graperhaus, maar ook De Jonge en Rutte natuurlijk ook de fles continue aan het belazeren zijn. Ze zijn mensen continue aan het bespelen. Dat zou eens een keer moeten stoppen. Maar hoe? Ik weet het antwoord wel, stem op een andere partij, een partij die niet meedoet met de spelletjes die ZIJ spelen. Want je KAN de encryptie niet tegelijkertijd verzwakken en het ALLEEN voor hun mogelijk maken om in te zien (als je dat al ZOU willen). Die onmogelijkheid die willen ZIJ continue opspelen maar het is onmogelijk!
Dat is uiteraard niet zo. De encryptie zelf hoef je niet te verzwakken, alleen het key management. Je moet iets regelen waardoor de keys die door gebruikers gebruikt worden voor encryptie door de overheid zijn op te vragen. Dan kunnen ze bij onderzoeken de betreffende keys vragen en het verkeer decrypten. Dat proces voor het verkrijgen van keys moet zo beveiligd zijn dat alleen bevoegde instanties die kunnen opvragen, en dat is best wel te regelen. Niet met een telefoontje even iemands key op kunnen vragen natuurlijk.
10-03-2021, 12:27 door Anoniem
Ach gewoon VPN blijven gebruiken. Zo weet de overheid niet van je bestaan af online,en ben je ook veiliger.
10-03-2021, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo zie je maar weer dat Graperhaus, maar ook De Jonge en Rutte natuurlijk ook de fles continue aan het belazeren zijn. Ze zijn mensen continue aan het bespelen. Dat zou eens een keer moeten stoppen. Maar hoe? Ik weet het antwoord wel, stem op een andere partij, een partij die niet meedoet met de spelletjes die ZIJ spelen. Want je KAN de encryptie niet tegelijkertijd verzwakken en het ALLEEN voor hun mogelijk maken om in te zien (als je dat al ZOU willen). Die onmogelijkheid die willen ZIJ continue opspelen maar het is onmogelijk!
Dat is uiteraard niet zo. De encryptie zelf hoef je niet te verzwakken, alleen het key management. Je moet iets regelen waardoor de keys die door gebruikers gebruikt worden voor encryptie door de overheid zijn op te vragen. Dan kunnen ze bij onderzoeken de betreffende keys vragen en het verkeer decrypten. Dat proces voor het verkrijgen van keys moet zo beveiligd zijn dat alleen bevoegde instanties die kunnen opvragen, en dat is best wel te regelen. Niet met een telefoontje even iemands key op kunnen vragen natuurlijk.

En hoe zie jij niet, dat als een derde partij deze sleutels heeft, dat dat een vorm van verzwakking is?
10-03-2021, 12:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ach gewoon VPN blijven gebruiken. Zo weet de overheid niet van je bestaan af online,en ben je ook veiliger.

Een VPN kan een deel van de oplossing zijn, maar lost lang niet alles op.
10-03-2021, 12:57 door Anoniem
Ze willen natuurlijk alle sleutels van overal en overal meekijken. Total control is hun "natte droom". Surveillance maatschappij plus. En liefst voor het spreekwoordelijke dubbeltje op de eerste rang gezeten.
10-03-2021, 13:09 door Anoniem
Door Anoniem: Wat dacht je van niet stemmen?
Een overheid is als het hebben van ouders, na de puberteit heb je ze niet meer nodig voor het bepalen voor jouw regels.
Althans dat zou moeten gelden voor de meesten.

Dus...?
Hoe had je dit in gedachten?
Anarchie? Iedereen regelt zelf zijn eigen zootje maar?

Dus...

Geen politie of brandweer meer nodig als je iets overkomt?

Geen publieke voorzieingen meer nodig: Waar laat je je rioolwater? Hoe voorkom je dat er achter je huis een vervuilende fabriek gebouwd wordt? Je woont ergens boven het zeewaterpeil, zodat je niet afhankelijk bent van dijkonderhoud (zoals een groot deel van Nederland)? Je hebt geen (zuiver) drinkwater nodig?

Wie gaat je wegen aanleggen en onderhouden?
Of nog beter: hoe ga je voorkomen dat een bedrijf/vermogend persoon besluit om jou woning te ruimen voor een nieuwe rondweg.

En je wilt niet meer naar het buitenland kunnen reizen (want geen in het buitenland erkend paspoort).
etc etc etc
10-03-2021, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo zie je maar weer dat Graperhaus, maar ook De Jonge en Rutte natuurlijk ook de fles continue aan het belazeren zijn. Ze zijn mensen continue aan het bespelen. Dat zou eens een keer moeten stoppen. Maar hoe? Ik weet het antwoord wel, stem op een andere partij, een partij die niet meedoet met de spelletjes die ZIJ spelen. Want je KAN de encryptie niet tegelijkertijd verzwakken en het ALLEEN voor hun mogelijk maken om in te zien (als je dat al ZOU willen). Die onmogelijkheid die willen ZIJ continue opspelen maar het is onmogelijk!

Wat dacht je van niet stemmen?
Een overheid is als het hebben van ouders, na de puberteit heb je ze niet meer nodig voor het bepalen voor jouw regels.
Althans dat zou moeten gelden voor de meesten.
Niet stemmen lijkt me een slecht plan, dan kan geef je helemaal geen sturing meer. Ik ben dat Volt een beetje aan het volgen, die hebben best een goed verhaal. Normaal ben ik niet zo van de nieuwe partijen, maar bij deze twijfel ik toch heel erg om het wel te doen.
10-03-2021, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat is uiteraard niet zo. De encryptie zelf hoef je niet te verzwakken, alleen het key management. Je moet iets regelen waardoor de keys die door gebruikers gebruikt worden voor encryptie door de overheid zijn op te vragen. Dan kunnen ze bij onderzoeken de betreffende keys vragen en het verkeer decrypten. Dat proces voor het verkrijgen van keys moet zo beveiligd zijn dat alleen bevoegde instanties die kunnen opvragen, en dat is best wel te regelen. Niet met een telefoontje even iemands key op kunnen vragen natuurlijk.

En hoe zie jij niet, dat als een derde partij deze sleutels heeft, dat dat een vorm van verzwakking is?

Het lijkt erop dat de wetenschap, sinds 1997 met de Additional Decryption Key van Phil Zimmermann https://philzimmermann.com/EN/news/ADK_bug.html, niet verder gekomen is als dit soort oplossingen voor ons virtuele blauw op straat.

En wat als er een paar bitjes verkeerd staan in de symmetrische sleutel die het virtuele blauw op kan vragen? Dan is die rijkelijk te laat want het bericht is al verzonden en gelezen.

Duh.
10-03-2021, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem: Ach gewoon VPN blijven gebruiken. Zo weet de overheid niet van je bestaan af online,en ben je ook veiliger.
Doe voor de aardigheid hier https://amiunique.org eens een testje in jouw browser met VPN aan en uit. Welke verschillen zie jij dan?
10-03-2021, 14:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ach gewoon VPN blijven gebruiken. Zo weet de overheid niet van je bestaan af online,en ben je ook veiliger.

Een VPN kan een deel van de oplossing zijn, maar lost lang niet alles op.
Zie https://www.techradar.com/news/best-linux-distro-privacy-security
10-03-2021, 15:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ach gewoon VPN blijven gebruiken. Zo weet de overheid niet van je bestaan af online,en ben je ook veiliger.
Doe voor de aardigheid hier https://amiunique.org eens een testje in jouw browser met VPN aan en uit. Welke verschillen zie jij dan?
Javascript moet je dan nog uitzetten want de Javascript attribute user agent verraadt je werkelijke platform (ook in de Torbrowser via VPN)
10-03-2021, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo zie je maar weer dat Graperhaus, maar ook De Jonge en Rutte natuurlijk ook de fles continue aan het belazeren zijn. Ze zijn mensen continue aan het bespelen. Dat zou eens een keer moeten stoppen. Maar hoe? Ik weet het antwoord wel, stem op een andere partij, een partij die niet meedoet met de spelletjes die ZIJ spelen. Want je KAN de encryptie niet tegelijkertijd verzwakken en het ALLEEN voor hun mogelijk maken om in te zien (als je dat al ZOU willen). Die onmogelijkheid die willen ZIJ continue opspelen maar het is onmogelijk!

Wat dacht je van niet stemmen?
Een overheid is als het hebben van ouders, na de puberteit heb je ze niet meer nodig voor het bepalen voor jouw regels.
Althans dat zou moeten gelden voor de meesten.
Niet stemmen lijkt me een slecht plan, dan kan geef je helemaal geen sturing meer. Ik ben dat Volt een beetje aan het volgen, die hebben best een goed verhaal. Normaal ben ik niet zo van de nieuwe partijen, maar bij deze twijfel ik toch heel erg om het wel te doen.

Volt is een partij die meer EU wil, meer grootmachten die lastig op democratische wijze zijn te (be)sturen, meer overmacht, meer opgelegde wetten en dingen waar de bevolking niet om vraagt. Zoals het verzwakken van E2E-versleuteling of coronapaspoorten. Als u verstandig bent, dan laat u Volt links liggen.
10-03-2021, 16:35 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat dacht je van niet stemmen?
Een overheid is als het hebben van ouders, na de puberteit heb je ze niet meer nodig voor het bepalen voor jouw regels.
Althans dat zou moeten gelden voor de meesten.

Dus...?
Hoe had je dit in gedachten?
Anarchie? Iedereen regelt zelf zijn eigen zootje maar?

Dus...

Geen politie of brandweer meer nodig als je iets overkomt?

Geen publieke voorzieingen meer nodig: Waar laat je je rioolwater? Hoe voorkom je dat er achter je huis een vervuilende fabriek gebouwd wordt? Je woont ergens boven het zeewaterpeil, zodat je niet afhankelijk bent van dijkonderhoud (zoals een groot deel van Nederland)? Je hebt geen (zuiver) drinkwater nodig?

Wie gaat je wegen aanleggen en onderhouden?
Of nog beter: hoe ga je voorkomen dat een bedrijf/vermogend persoon besluit om jou woning te ruimen voor een nieuwe rondweg.

En je wilt niet meer naar het buitenland kunnen reizen (want geen in het buitenland erkend paspoort).
etc etc etc

Weet je: Al die zeer relevante argumenten werken al niet meer bij mensen wiens participatie aan de maatschappij is: er wel van snoepen - alle voorbeelden die je aanhaalt - maar de politiek die de drijfveer is van datgene wat 'onze maatschappij' heet volledig afwijzen door 24/7 de super egoïst uit te hangen.

Het zijn dezelfde soort lui die in de supermarkt hun boodschappenwagen bij de kassa parkeren en dan verder gaan winkelen. Daarna hun boodschappen op de band kwakken en geïrriteerd met hun smartphone gaan staan schutteren, omdat zij vinden dat zij overal het eerste aan de beurt moeten zijn, of bij een verkeerscontrole steigeren als de politie om hun rijbewijs vraagt want dat is privé, of hun auto dwars parkeren over twee parkeerplaatsen, of hun gebruikte mondmasker op straat weggooien etc. etc. (ik houd ermee op want ik heb nog een goed humeur.. nog wel.)

Ik schreef het elders al hier: Láát ze maar wegblijven van de stembus!
Met graagte! Hoe meer dergelijke lui thuisblijven a.s. woensdag 17 maart hoe liever het mij is.
Daar is Nederland veel beter mee af.
10-03-2021, 17:24 door Anoniem
Zo zie je maar weer, dat je de overheid niet kan vertrouwen.
10-03-2021, 19:41 door Anoniem
Het is zaak dat de nadelige effecten van het CDA verminderd worden.
10-03-2021, 21:34 door Anoniem
Ik vind het zaak dat op korte termijn de negatieve effecten van de overheid worden verminderd!
11-03-2021, 13:36 door Anoniem
Door walmare: Ik zou zeggen geef het goede voorbeeld en stop met het versleutelen van overheidswebsites. Opvallend ook dat hij noemt dat er overleg moet worden gevoerd met het bedrijfsleven. Met de community heeft hij geen enkele binding. Meneer zit bij Microsoft op schoot en heeft een backdoor al lang besproken. Bij feestboek lukt dat dit en dus moet de encryptie er af (dat is hetzelfde als minder).
Een backdoor bij Microsoft was al geregeld, voordat Grapperhaus zich er mee ging bemoeien.
https://www.security.nl/posting/692525/Microsoft+Teams+krijgt+ondersteuning+voor+end-to-end+encryptie
Zie 02-03-2021, 16:49 door Anoniem
https://en.wikipedia.org/wiki/NSAKEY
07-04-2021, 14:37 door Anoniem
De minister reageerde op Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven over het nieuws dat de overheid aan een plan werkt voor het verzwakken van encryptie
In aanvulling hierop is het ook wel belangrijk te weten dat Kees Verhoeven kortgeleden bij The Friday Move van BNR aangaf dat hij als jonge hond te onbezonnen dacht over digitalisering mogelijkheden bij de overheid zelf.
De huidige beveiliging van verbindingen compenseert immers niet de legio zero days en het spioneren van digitale video verbindingen.
Zoals bijvoorbeeld de Chinese overheid en aanverwante partijen bij zoom App calls.
Zoals dat ook bij andere "moderne" apps blijkt plaats te vinden.

Zouden kandidaat kamervoorzitter Vera Bergkamp, Volt fractie voorzitter Dassen en alle nieuwe kamerleden dat ook door hebben?
Beiden geven vanmiddag aan warm voorstander te zijn van digitaal "aanwezig" zijn bij stemmingen in de tweede kamer.
Ook het digitaal vergaderen vinden ze geen probleem, terwijl tegelijk gemeenteraadsleden in het land de drempels en beperkingen ervan inmiddels ruimhartig onderkennen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.